Arama

Hiscar Derman (Yerli İlk Ticari Araç)

Güncelleme: 18 Aralık 2008 Gösterim: 6.995 Cevap: 0
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
18 Aralık 2008       Mesaj #1
karayel - avatarı
Ziyaretçi
Bu Devrim yolda kalmıyor

Sponsorlu Bağlantılar
Eskişehir'li Hisarlar Grup tarafından 2009 yılında satışa sunulacak olan ilk Türk yapımı çok amaçlı 4x4 hafif ticari araç Hiscar Derman, arazi araçlarını kıskandıran off-road performansıyla öne çıkıyor.


hiscar g

1973 yılında iş hayatına başlayıp traktör, forklift, otobüs, özel amaçlı araçlar ve tekstil makineleri alanlarında üretim yapan Eskişehirli Hisarlar Makine San. ve Tic. A.Ş. yıllarca ara ürün üretimi yaptıktan sonra kendi bağımsız ürünlerini üretme kararı aldı ve Türk otomotiv endüstrisinin ilk yerli çok amaçlı 4x4 hafif ticari aracını üretti. Bunun için bünyesinde Hiscar adlı bir firma kuran grup bir traktör, bir kamyonet ve bir otomobilin özelliklerini tek bir araçta toplamayı başarmış.

Eskişehir'de aracın geliştirildiği ve üretiminin yapılacağı yerde, Hiscar ailesinin en üst versiyonu Derman'ı görme ve kullanma fırsatı bulduk. Üretici firma çok kısa bir süre sonra bu aracın yeni bir yüze kavuşacağını belirtiyor. Aracın iç mekanıyla ilgili çalışmaların da devam ediyor oluşu, dış kısmın araca adaptasyonunu geciktiriyor.

Büyük ve heybetli yapısıyla oldukça iri bir araç olan Hiscar Derman, sürüşümüz sırasında bize eşlik eden yüzüyle biraz kaba görünse de seri üretim modelinde oldukça sevimli bir yüze sahip olacak. Yuvarlak ve küçük yapılı farlarına eşlik eden büyük ızgarayla olduğundan daha küçük görünmeyi başaran Derman, büyük yapılı camlarıyla da ne kadar ferah bir araç olduğunu daha ilk bakışta hissettiriyor. Zaten Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Türker de bu aracın daha çok arazide kullanılacağı için görüş açılarının önemini çok iyi bildiklerini ve verdiği ferahlık hissinin de etkisiyle bu araçta oldukça büyük yapılı camları tercih ettiklerini belirtiyor. Profilden bakıldığında ise yüksek yapı nedeniyle oldukça yukarıda olan tavanın dikkat çektiği araçta 3000 mm uzunluğundaki yükleme alanının ne denli büyük olduğu daha rahat anlaşılıyor. Aracın arka kısmı ise öne kıyasla çok daha sade çizgiler kullanılarak hazırlanmış. Özellikle arka kısımda aracın sahip olduğu kamyonet özellikleri tasarımla anlatılmış ve bu kısım yükleme alanının kapağı ve küçük yapılı stoplarla hazırlanmış.
Aracın iç mekanında ise bilgisayar çizimleri hazırlanmış ancak henüz üretime geçilmemiş. Bu bölümde ilk dikkat çekense otomobillerden alınan ilham. Orta konsola entegre edilmiş vites kolu, klima, otomobilleri andıran ve farklı animasyonlarla süslenmiş gösterge tablosu Hiscar ailesinde görev yapacak. Test aracında da görev yapan ve seri üretim versiyonunda da kullanılacak olan 3 adet bağımsız koltuksa yolcuların konforu için ellerinden geleni yapıyor. Ayar kabiliyeti sınırlı olsa da koltuklar geniş oturma minder yüzeyleri ile özellikle arazi kullanımı sırasında oldukça başarılı.

2.3 litrelik Iveco motorundan güç alan Hiscar ailesinde, 6 ileri oranlı manuel şanzıman görev yapıyor.

hiscar g1

115 HP güç üreten bu motor sayesinde 117 km/s maksimum hıza ulaşabilen Derman sahip olduğu 300 Nm'lik torkla da arazide kolayca ilerleyebiliyor. Sürekli dört tekerlekten çekişli olarak yoluna devam eden Derman bu nedenle ailenin diğer fertlerinden daha yüksek yakıt tüketim değerlerine sahip. Henüz kesin olarak tüketim değerleri belirlenmemiş olsa da firma araçlarının 6 ileri şanzıman sayesinde cep dostu olacağını söylüyor.

Küçük bir Unimog'a benzeyen Hiscar Derman, özellikle tepe iniş çıkışlarda oldukça başarılı bir araç. Arkasındaki kasasında 1 tonluk yük varken yaptığımız sürüşler sırasında bile hiç zorlanmadan ilerleyen gövdesiyle beğenimizi kazanan araç 28,6 yaklaşma, 30,2 uzaklaşma ve 154,2 derecelik karın açısıyla engebelerden kolayca sıyrılabiliyor. Yerden yüksek yapısının da etkisiyle derin sulardan da rahatlıkla geçebilen araç ayrıca son zamanlarda SUV'larda kullanılan tepe iniş asistanı sayesinde hızını 2,5 km/s'ye sabitleyerek oldukça güvenli biçimde tepelerden aşağı inebiliyor. Genellikle SUV'larda 5-7 km/s olan bu hız Derman'da daha da düşürülmüş. Fazlı Türker bu konuda da traktörlerin ilk viteslerinin hızlarını bu gibi durumlarda 5 km/s'ye sabitlediklerini, ancak araçlarının bu hızdan da daha düşük hızda bu inişleri güvenle yapabildiğini belirtiyor.

hiscar g2

Derman'la yapılan sürüşlerde ise özellikle tepe inişlerde aracın yerden yüksek yapısının arazide ne kadar işe yaradığı daha iyi anlaşılıyor. Günümüzün en kabiliyetli arazi araçlarının bile bu gibi yüksekliklerden inerken başta tamponları olmak üzere yere temas edeceği sırada, siz büyük camlardan biraz korkuyla baktığınızda Derman engeli aşıp yoluna devam ediyor bile. Neredeyse arazide yolda kalmanın imkansız olduğunu bilmek size büyük bir güven veriyor. Üç farklı versiyonuyla 2009 yılının ikinci çeyreğinde tanıtılması planlanan Hiscar ailesinde 3 farklı versiyon olacak. Bunlardan en donanımlısı sürüşünü gerçekleştirdiğimiz sürekli dört tekerlekten çekişli Derman ismiyle piyasaya sunulacak. Diğer model Toraman ise değişken zamanlı dört tekerlekten çekişli olacak. Serinin en düşük modeli ise Civan adıyla ve sadece arkadan itişli olarak gücünü yere aktaracak. Oldukça uzun bir donanım listesiyle satışa sunulacağı açıklanan araçlarda AB S, klima, sunroof gibi donanımlar yer alacak. Ancak henüz satış fiyatı ile ilgili son karar verilmiş değil. Firma araçlarının satış fiyatlarını diğer hafif ticari araçlarla benzer seviyelerde tutacaklarını belirtirken, modellerin sahip oldukları yüksek standart donanım ve arazi kabiliyeti sayesinde daha avantajlı olacaklarını belirtiyorlar. İki yıllık mekanik garantiyle satışa sunulacak olan araçların satış ve servis işlemleri ise ilk etapta Hisarlar Grup'un 140'dan fazla olan bayi ağı aracılığıyla yapılacak. Firmanın hedefleri arasında ise önümüzdeki beş yıl içinde satış adetlerini 5 bine çıkartmak var.

Sonuç

Eskişehir yeni bir Devrim'e ev sahipliği yapmak üzere. Üstün arazi yetenekleri ile Hiscar eğer bir aksilik olmazsa bir yıldan kısa bir süre sonra yollarla buluşacak. Bir traktör, otomobil ve kamyonetin en önemli özelliklerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkartılan Hiscar ailesi, farklı kullanıcıların ihtiyaçlarının yerli bir üretici tarafından çözülecek olması anlamına geliyor, tabi aracın satış fiyatı da rekabetçi belirlenebilirse. Ancak gerekli izinleri alan Hiscar'ın önündeki en büyük engellerinden biri şu anda otomotiv sektöründe hissedilen kriz gibi görünüyor. Eğer bu kriz tüketici tercihlerinde çok önemli bir değişimine neden olmazsa Hiscar ailesini bir SUV satın almayı düşünenler de, bir kamyonet almayı planlayanlar da tercih edebilir.


En büyük hayalim gerçekleşti

Bugüne kadar farklı markalar için üretimler yapan ve üretimlerinin büyük bir bölümünü dünyanın dört bir yanına ihraç eden Hisarlar Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, Hiscar projesi ile ilgili olarak yıllardır hayalini kurduğu ve çalışmalarını yaptığı en büyük projesinin gerçekleştiğini belirtiyor. Farklı beklentilere tek bir araçla cevap vereceklerini belirten Türker bu aracın yerli üretim olmasından ve farklı sınıflardaki 3 aracın özelliklerini bir arada sunmasından ötürü özellikle Anadolu'da büyük talep göreceğine kesin gözüyle baktıklarını belirtiyor. Türker ayrıca bir kamyonetten fazla olmayacak olan satış fiyatının da Hiscar'ın başarısında büyük rol oynayacağının altını çiziyor..


Benzer Konular

14 Haziran 2016 / virtuecat Motorlu Araçlar
28 Temmuz 2015 / the encrypted Forum Oyunları
8 Mart 2009 / Misafir X-Sözlük
23 Mart 2016 / Safi X-Sözlük