![]() |
Abdullah YÜCE (1920-1995) MsXLabs.org 04.Aralık.1920 yılında İstanbul Eyüp Sultan'da doğdu. Annesi Sultan Hanım, babası Hafız İsa Efendi'dir. Çocukluğu meşakkat ve fakirlik içinde Eyüp Sultan'da geçti. Reşadiye 36. ve 37. ilkokullarında okudu. Tahsilini ortaokuldan terk etmek mecburiyetinde kaldı. 18 yaşında sanat hayatına başladı. 1942 yılında askere gitti 4 yıl askerlik yaptı. İlk mûsıkî çalışmalarını Ali Rıza Bey'le yaptı. Bu yıllarda ilk şarkısı olan "Bu Ne Sevgi Ah, Bu Ne Istırab"ı besteledi. 1946 yılında Fındıklı Salı Pazarı'nda sahne hayatına atıldı. Daha sonra 1949 yılında ilk plak çalışmasını yaptı. 50'ye yakın taş plak doldurdu. Sanat hayatı boyunca, Sadettin KAYNAK, Selahattin PINAR, Kemanî Hacı Maksut, Kadri ŞENÇALAR, İsmail ŞENÇALAR hocası udî Edip ERTEN ve Ali Rıza Bey gibi üstatlardan feyiz aldı. 3 arkadaş, "Kara Sevda" ve "Hicran Yarası" gibi çeşitli sinema film çalışmaları yaptı. Evli ve 2 çocuk babası olan Abdullah YÜCE 1995 yılının Aralık ayında vefat etti.
Koklamadan soldu dediler ben aşkımı ona söylememiştim Duyunca gözleri doldu dediler vefasız sanırdım o nazlı yari Onun için terk eyledim diyarı duydum göç eylemiş gönlümün Yari sanada selamı kaldı dediler artık feryadımı dinlesin Könler uyusunlar dinler sahralar gözler o pembe yanaklar o Tatlı diller çürüyüp aşkını anam buldu dediler çürüyüp Aşkını buldu dediler |
Abdullah Yüce (d. 4 Aralık 1920 - İstanbul , ö. 27 Kasım 1995) Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu. Zor ve yoksul bir çocukluk yaşayan sanatçı, eğitimini ortaokulda yarıda bıraktı. Sanata 18 yaşında ilgi duyup beste çalışmalarına başladı. Dört yıl süren askerliğinin ardından ilk çalışmalarını Ali Rıza Beyle yaptı. 1946 yılında en bilinen şarkısı "Bu Ne Sevgi Ah, Bu Ne Izdırap" adlı bestesini yaptı. Aynı yıl sahneye çıktı. 1949'da ilk 45'lik plağı basıldı. 50 civarında Taş plağı çıktı. Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Kemani Hacı Maksut, Kadri Şençalar, İsmail Şençalar, Edip Erten ve Ali Rıza Bey gibi ustalarla sanatını geliştirdi. Çeşitli sinema filmi ve dizilerde rol aldı. Kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Diskografisi Taş Plaklar
01 Yine Bugün Dertli Gönlüm 02 Yaşamak Mümkün Mü 03 Hiç Mi Gülmeyecek 04 Bu Ne Sevgi Ah 05 Söyle Bana Doktor 06 Senden Ayrı Günlerim 07 Yollar Niçin Bitmiyor 08 Kader Ki Gülmez Yüze 09 İntizar 10 Öldügümde 11 Bir Sigara İç Oglan 12 Gazel
01. Peşrev 02. Erenler meclisinde 03. Bilemem 04. Tren yolları 05. Ey peri 06. Bir selam vermeden 07. Rast metal 08. Kabe 09. Öldüğümde mezarıma 10. Beni hatırla 11. Ta ezelden 12. Sigarası yaldızlı
01. Sunuş Konuşması (Kendi Sesinden) 02. Hiç mi Gülmeyecek Benim de Yüzüm 03. Evvelce Hüda'yi 04. Ne Olur Bırakma 05. Söyle Bana Doktor 06. Seher Vaktinde 07. Yollar Niçin Bitmiyor 08. Ah Annem Annem 09. Bu Ne Sevgi Ah Bu Ne ızdırap 10. Senden Ayrı Günlerim 11. Izdırabım Bitmiyor 12. Yaşamak Mümkün mü 13. Uzayıp Giden O Tren Yolları 14. Semaverim Fıkırdar Filmografisi
Vikipedi |
| Saat: 01:50 |
©2005 - 2026, MsXLabs - MaviKaranlık