MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sinema tr (https://www.msxlabs.org/forum/sinema-tr/)
-   -   Aydemir Akbaş (https://www.msxlabs.org/forum/sinema-tr/15219-aydemir-akbas.html)

BARIŞ 25 Kasım 2006 18:34

Aydemir Akbaş
 
http://www.turksinemasi.com/images/sinemacilar/aydemirakbas.jpgAydemir Akbaş
Oyuncu | 1936 - İstanbul

İtalyan ve Galatasaray liselerinde tahsilini yaptı. Gazetecilik hayatına atıldı, Gülriz Sururi, Ayfer Feray - Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi tiyatro toplulukları ile beraber çalıştı.

1964'de Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" adlı film ile oyuncu olarak sinemaya geçti.

Bir süre Yılmaz Güney'in filmlerinde oynadı.

1974 yılındaki seks filimleri furyasında ismini duyurarak, başrollerde oynamaya başladı. Daha sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo çalışmaları yaptı. Ayrıca bir çok TV dizilerinde rol aldı. 1987'de "Düş Yakamdan Osman" filmiyle yönetmenliğe başladı.



Jumong 18 Mayıs 2013 00:39

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aydemir Akbaş, (25 Şubat 1936), Türk senarist, yönetmen ve sinema oyuncusu.
1964'te Atıf Yılmaz'ın Keşanlı Ali Destanı, oynadığı ilk filmdir. Türk sinemasının gişe hasılatı bakımından neredeyse battığı dönemde, sinema sektörünü kurtarmak ve hızla kapanmakta olan sinema salonlarının iş yaparak açık kalması adına Yeşilçam'ı saran seks filmlerindeki rolleriyle ünlü olan Aydemir Akbaş bu dönemde dahi asıl titri olan dram ve komedi tarzından vazgeçmemiş, bulunduğu her filmi de bu özellikleriyle şekillendirmiştir. Sinema hayatı boyunca en zor dönemlerde bile tiyatro çalışmalarını da aktör, senarist ve yönetmen olarak başarıyla sürdürmüş ve halen de her koşulda devam ettirmektedir.

Aydemir Akbaş bir dönem "Çirkin Kral" Yılmaz Güney ile birçok çalışmaya imza atmış, İbrahim Tatlıses'in yaveri olarak filmlerinde vazgeçilmez karakter rollerinde oynamış, Öztürk Serengil ve Sadri Alışık ile hala izlenmekten vazgeçilemeyen sinema filmleri yapmıştır. Cem Davran ile 2007'de çevirdiği "Avrupalı" Ekim 2007'de rekor sayıda kopya ile gösterime girmiştir.

Son filmi Şafak Sezer ile ün yapan Kolpaçino'dur.




Saat: 05:21

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık