MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Müzik tr (https://www.msxlabs.org/forum/muzik-tr/)
-   -   Kıvırcık Ali (https://www.msxlabs.org/forum/muzik-tr/193510-kivircik-ali.html)

GÜLGECELER 13 Ağustos 2008 02:09

Kıvırcık Ali
 

Dünden Bugüne “KIVIRCIK ALİ” Asıl Adı Ali ÖZÜTEMİZ olan, Kıvırcık Ali 11.10.1968 yılında Tokat’ın Turhal ilçesinin Erenli Köyü’nde, dokuz kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldi. Doğduğu gün babasının ölümünün 40 ekmeği verilmekteydi. Hal böyle iken dedesi “İşte oğlum geri döndü” der ve babasının ismi olan ALİ adını verir. Babası kendi yöresinde Aşık ALİ olarak bilinen ve çok sevilen mahalli bir halk ozanıdır. Sanatçı büyüyüp okul çağlarına geldiği zaman türküler söylemeye başlar. Bağlamaya ve halk müziğine olan ilgisi, köye gelen ozanları ve dedeleri kapı aralarından dinleyerek başlamıştır. Kah ırgat tarlasına ekmek götürürken, kah koyun kuzunun peşinde koşarken çan sesleri ile sesinin birleştiği anda her şeyi unutur, unutur da bir türkü tutturur. Bir kayanın üstünde türkü söylerken hayallere dalar ve bu esnada derinden bir ses duyar; “güccük güccük” diye, bu ses evin en küçüğü olmasından dolayı güccük ismini takan annesi Gülbahar hanıma aittir. Oğlunun bu durumunu fark eden Gülbahar hanım, elinden tuttuğu gibi eve götürür ve gözü gibi koruduğu bağlamayı sakladığı yerden çıkararak “al güccüğüm Ali’m babandan sana yadigar” deyip bağlamayı eline tutuşturur. Sanatçı büyük bir sevinçle annesinin elini öperek bağlamayı alır. Hayatında ilk kez mutluluğun göz yaşlarını o an döker. Sevinci çok uzun sürmez ve bağlaması bir kaza sonucu kırılır. Onca yoksulluğa ve maddi imkansızlıklara rağmen, bu duruma üzüldüğünü gören eniştesi Mehmet ve en büyük abisi Sadık, fırtınalı karlı bir kış sabahı sanatçıyı da yanlarına alarak Turhal’ın yolunu tutarlar. Turhal’da bulunan Kılıç Saz Evi’ne giderek, yeni bir bağlama alırlar ve Küçük Ali bağlamasına kavuşmanın mutluluğu ile köye döner. O dönemde İstanbul’dan eşini defnetmek için gelen Ozan Mahmut KAYA, bu üzüntüsüne rağmen ricaları kıramayarak sanatçıya 15 gün boyunca ders verir.
http://img173.yukle.tc/images/13041.jpg
Bu süreçte köyde hem dedelik, hem de ozanlık geleneğini sürdüren Sadık KÖRPECİ dededen de feyz alan sanatçı ilkokul 3’üncü sınıftan itibaren sınıf öğretmeni Fevzi KÜPELİ’nin de desteği ile bağlamasını geliştirmeye devam eder. Mahzuni ŞERİF, Abdullah PAPUR, Ali KIZILTUĞ, Ali Ekber ÇİÇEK, Muhlis AKARSU, Rıza ASLANDOĞAN, Arif SAĞ, Musa EROĞLU ve Sebahat AKKİRAZ gibi büyük üstatları dinleyerek büyür ve örnek alır. Zamanın çoğunu bağlama çalarak geçiren sanatçı artık epey yol kat etmiş ve çevre köylerde de fark edilerek davet edilmeye başlanmıştır…. Sanatçı bu süreci şöyle anlatır; “1968’de Tokat’ın Turhal ilçesinin Erenli Köyünde doğdum. Babamı hiç görmedim, ben doğmadan 37 gün önce bir kazada vefat etmiş. 9 kardeş yetim büyüdük.
http://img176.yukle.tc/images/60331.jpg
Ben en küçükleriyim, yani annemin de dediği gibi ailenin en güccüğü. Okul yıllarımda çalışkan, başarılı ve bir o kadar da haylaz bir çocuktum, ele avuca sığmazdım. Öğretmenlerim bana Cin Ali derlerdi neydem dedeme çekmişim. İlk okuldan sonra maddi imkansızlıklar ve yetersiz koşullardan dolayı okul hayatıma son vermek zorunda kaldım. İşte böyle başlayan öyküm büyük abim Sadık’ın da desteği ile 1983’te beni İstanbul’a kadar getirdi. Öyle değil midir? Yoksulluk Anadolu insanını hep gurbete düşürmemiş midir? Belki önce köyden bir kasabaya, sonra büyük kentlere ya da dünyanın dört bir bucağına… Yani benim deyimimle “Üçüncü gurbete” say say bitmez. İstanbul Kasımpaşa’da Güngör Saz Evi ve yapım atölyesinde çalışmaya başladım. 1,5-2 yıl sürdü. Aynı zamanda Tepebaşı Gazinosunda düzenlenen ses yarışmasında Aşıklama dalında birincilik aldım. 1985 yılında ASM Müzik Kursu’na kayıt oldum. 3 ay süren solfej eğitiminden sonra aidatlarımı ödeyemediğim için ayrılmak zorunda kaldım. Oradan ayrıldıktan sonra da 3 yıl kadar konfeksiyon atölyelerinde çalıştım. Bu süreçte gece kulüplerinde, düğün salonlarında vb… bağlama çalarak, zor koşullarda hayata tutunma mücadelesi verdim.” Gazino ve düğün salonlarında çalışmaya başladıktan sonra saçlarının uzun ve kıvırcık olmasından dolayı Kıvırcık Ali olarak anılmaya başlar ve 1988 de Şadıman Hanımla evlenir. Oğlu Eren ve kızı Ecemgül hayatına kocaman bir mutluluk getirirler. Bugün Eren 15, Ecemgül, 10 yasında .Hayat iste! Bugün bu evlilik sürüyor olmasa da Kıvırcık Alinin çocuklarına düşkünlüğü biliniyor. Ayrıca yokluğunu aratmayan Şadıman Hanımla da saygın bir ilişkisi var... 1990-91 yıllarında vatani görevini yapar. Askerden sonra artık kendi duygularını müzikal anlamda dile getirmeye başlayan sanatçı, besteleri kendisine ait olan ve zor koşullarda çalışıp kazandığı birikimi ile 1994-1998 yılları arasında 3 albüm yapar ama maddi imkansızlıklardan dolayı bu albümler piyasaya sürülemez.
http://img169.yukle.tc/images/48381.jpg
1995’de İbrahim AKKAYA ve Mustafa YILMAZ ile birlikte Grup Turnalar’ı kurarlar. 1996’da ilk albümleri olan “Türkülerden Türkülere Yol Eyledik“ adlı albümle profesyonelliğe adım atar. 1998’de ikinci albümleri olan “Türküler Kimliğimiz” i çıkartırlar. Bu albümde müziği Kıvırcık Ali’ye ait olan “Turnalar” adlı eser de yer alır. 1983’ten bu yana maddi manevi desteğini esirgemeyen, hala prodüktörü olan, kirvesi ve can yoldaşım dediği İbrahim YILMAZ’ın desteğiyle 1999 yılında ilk solo albümü olan “Gül Tükendi Ben Tükendim” piyasaya çıkar. Kıvırcık Ali müzik ile iç içe büyüdü, emek verdi. Albümlerine gelince, her defasında ayrı bir tat ve renk alınıyor, dinledikçe dinlenesi gelen türküler ile dilini çözüyor gecelerin. Müzik hayatına ilk adımını attığında yol göstericileri ve manevi destekçileri; Musa EROĞLU, Güler DUMAN, Edip AKBAYRAM olur. Kıvırcık Ali ise onların rehberlikleri doğrultunda kendini her daim geliştirerek, Türkiye’yi en ücra köşesine kadar dolaşıp konserler verdi. Almanya’ya o kadar çok gidip geldi ki, bir gün vizesinde problem çıkıp Almanya’ya giremeyince oradaki Türkler Alman Konsolosluğu’nu telefon yağmuruna tutar ve vizesindeki sorun giderilir. Müzik piyasası geleneksel kalıplarıyla başarısına akıl sır erdirememişse de aslında O’nun sırrı basit: Yüreğinin hüznünü, sevincini, burukluğunu, coşkusunu türküleri aracılığıyla dünyaya haykırmak. O her kesime hitap ediyor; Solcusu, sağcısı, rockçısı, popçusu her kesimden dinleyeni var. İlk zamanlar ismi biliniyor ama kendisi bilinmiyordu. Şimdi ise tüm kitlelere hitabından dolayı herkes tarafından tanınıyor. Geniş bir dinleyici kitlesine sahip. Albümlerinde en az on eserin müziği kendisine ait. Bestelerini Edip AKBAYRAM ve Sibel CAN’ başta olmak üzere bir çok sanatçı seslendirmiştir. Kısa zaman içerisinde yurt dışındaki gurbetçilerimize konserler vererek, özellikle ozanlık geleneğini, Anadolu türkülerini içinde barındıran besteleri ve kendi tarzını ortaya koyan yorumuyla, ünü Avustralya ve Kanada’ya kadar ulaştı.
http://img177.yukle.tc/images/8940111.jpg
Kıvırcık Ali’nin serüveni “GÜL TÜKENDİ BEN TÜKENDİM”, “ISIRGAN OTU”, “ÜÇÜNCÜ GURBET” adlı albümleri ile başladı ve bu serüven, daha nice türkü üreteceğe benzer. Bilindiği üzere, özellikle Halk Sanatçısı, kendisine ve topluma yabancılaşmayan, öznel hayat tecrübesini sanatının gücüyle halkıyla bütünleştirebilen ve bu süreçte halkının duygularına da tercüman olabilmeyi başaran kişidir. Bu bağlamda Kıvırcık Ali, öznel dramlarını Türkülerimizin o inanılmaz deryası içinden gelen bir çoşkuyla “GERİYE DÖNÜN SENELER” isimli son albümüyle adeta bu mevsimde gönlümüze düşen, dördüncü bir cemre misali sürdürmektedir. Zaten parlak yıldızlar, kendi mütavazi gölgelerinde, kendileri gibi olmaya çalışırlarken doğarlar.

Nice duygu ve nağme tezatlarıyla gelen ve nice bir o kadar hayat kokan albümlere, Kıvırcık Ali…..
http://img166.yukle.tc/images/35761.jpg

Ünlü Türkücü Kıvırcık Ali Yeni albümü Hepimize Yeter Dünya yı çıkardı.
Farklı ses tonuyla hayli sevilen Kıvırcık Alinin albümündeki parçalar;
Yaralarım
Söz: Önder Eren Müzik: Ali Can Eren
Seni Çok Seviyorum
Söz: Metin Yılmaz Müzik. Oğuz Boran
Kurban Olduğum
Söz & Müzik: K.Ali Özütemiz
Can Leyli
Söz & Müzik: Dünya Aydın
Oy Anam
Söz & Müzik. Mustafa Kul
Hepimize Yeter Dünya
Söz: Ali Rıza Ağören (Fedai) Müzik: Ali Rıza Ağören (Fedai), K.Ali Özütemiz
Bilesin
Söz & Müzik: Dertli Divan
Tedirgin Halim
Söz: Fikri Kaptan (Seyranoğlu) Müzik. K.Ali Özütemiz
Yanımda Sen Olmayınca
Söz & Müzik. İlyas Keçeci
Bir Selam Sal
Söz: Ozan Telli Müzik: Lütfü Gültekin
Laz Eminem
Söz: Dursun Ali Ahmet Müzik: K.Ali Özütemiz
Nerdesin
Söz & Müzik. Emekçi
Pirimiz Bizim
Söz: Fikret Dikmen Müzik. K.Ali Özütemiz
Çekemiyom
Söz & Müzik: Ozan Esrari
Neye Yarar
Söz & Müzik: Cemal Önay
Oy Hido
Söz: Maksut Koca (Feryadi) Müzik: K.Ali Özütemiz


2006 şarkıları

Kivircik Ali - Ah Gardas.
Kivircik Ali - Ahuzarim.
Kivircik Ali - Ayrilik ( U.H ).
Kivircik Ali - Canimin Ici.
Kivircik Ali - Dost Nerdesin.
Kivircik Ali - Geriye Dönün Seneler.
Kivircik Ali - Görmeye Geldim.
Kivircik Ali - Güle Benzer.
Kivircik Ali - Gününe Düstüm.
Kivircik Ali - Kerbela.
Kivircik Ali - Kizilkaya.
Kivircik Ali - Kör Ciban ( Tokat Türküsü )
Kivircik Ali - Sevdigim.mp3
Kivircik Ali - Yar Ali Yar ( Ben Melamet Hirkasini )
Kivircik Ali - Yaram Sizlar ( Soran Var Mi )


Daisy-BT 11 Ocak 2011 19:59

"Kıvırcık Ali" trafik kazasında hayatını kaybetti
 
1 ek

Alıntıdaki Ek 26024

"Kıvırcık Ali" olarak tanınan sanatçı Ali Özütemiz, Çatalca'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.


Alınan bilgiye göre, Ali Özütemiz (42), Çatalca'da devrilen aracında öldü.

Özütemiz'in cesedi, Büyükçekmece Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Ali Özütemiz (42) için yarın saat 13.00'te Avcılar Er Mahmut Dede Cemevi'nde tören yapılacak.

Özütemiz'in cenazesi, törenin ardından defnedilecek.

Albüm çalışması yapıyordu

İBER müzik şirketinin sahibi İbrahim Yılmaz, Çatalca'daki trafik kazasında hayatını kaybeden ve "Kıvırcık Ali" olarak tanınan sanatçı Ali Özütemiz için albüm çalışması yaptıklarını belirterek, "Repertuvarını seçmiştik" dedi.

Çatalca'da devrilen 34 EJ 6117 plakalı cipinde hayatını kaybeden Ali Özütemiz'in (43) cenazesi, Büyükçekmece Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Hastaneye gelen İBER müzik şirketinin sahibi İbrahim Yılmaz, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kıvırcık Ali"nin Çatalca gişelerinin Tepecik yolu mevkisinde kaza geçirdiğini belirtti.

Albüm çalışmalarını sürdüren sanatçının evinden Ankara'ya gitmek için ayrıldığını aktaran Yılmaz, "TRT'ye gidiyordu. Albüm çalışmasını yapıyorduk. 'Perişan Halim" adlı bir parçasını onaylamıştık, en son orada görüştük. Repertuvarını seçmiştik. Çok üzgünüz" diye konuştu.

Sanatçı Tolga Sağ ise kazanın çok tehlikeli bir yolda yaşandığını, tehlikenin hala devam ettiğini belirterek, "Ali çok büyük bir sanatçıydı. Türk Halk Müziğini insanlara sevdirmeyi başardı. Çok çalıştı ve başardı. Ben en son yılbaşında telefonla görüştüm. Mekanı cennet olsun. İyi insandı" dedi.

Ferhat Tunç da Özütemiz'in, alçak gönüllü ve kendi alanında çok başarılı biri olduğunu söyledi.

Herkesin yardımına koşan sanatçının, gençlere destek olduğunu dile getiren Tunç, "Sözün bittiği yerdeyiz. Çok acı bir olay. Böyle bir ölümü hak etmiyor. Çok üzgünüm" ifadesini kullandı. Kazanın duyulmasının ardından, Ceylan ve Pınar Sağ'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı hastaneye geldi.

Hayatı

Ali Özütemiz, 11 Ekim 1968'de Tokat'ın Turhal ilçesinin Erenli köyünde dünyaya geldi.

Mahzuni Şerif, Abdullah Papur, Ali Kızıltuğ, Ali Ekber Çiçek, Muhlis Akarsu, Rıza Aslandoğan, Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Sebahat Akkiraz gibi büyük üstatları dinleyerek büyüyen, zamanın çoğunu bağlama çalarak geçiren Özütemiz, gazino ve düğün salonlarında çalışmaya başladıktan sonra saçlarının uzun ve kıvırcık olmasından dolayı "Kıvırcık Ali" olarak anılmaya başlandı.

"Gül tükendi ben tükendim", "Isırgan otu", "Üçüncü gurbet", "Geriye dönün seneler" ve "Hepimize yeter dünya" adlarıyla 5 albüm çıkaran "Kıvırcık Ali", 2 çocuk babasıydı.

CNN Türk - 11 Ocak 2011


_Yağmur_ 8 Nisan 2011 12:34

Kıvırcık Ali - Onbir Bir İkibinonbir & Veda (2011) Full Albüm Tanıtımı


Albüm İçeriği

01. Anlatamadım

02. Felek

03. Şahit Çamlıca

04. Al Ömrümü (Düet: Yıldız Tilbe)

05. Ben Senin Üstüne Gül Koklamadım

06. Kör Olasıca

07. Unutamadım

08. Kekliğim

09. Geceler Yangın (Virane)

10. Ne Ağlayabildim Ne Gülebildim

11. Halime Elleri Güldürme Yar

12. Sen Perişan Ben Perişan

13. Ben Sana

14. Bir Garip Yolcuyum (U.H.)

15. Vasiyet

16. Kimim Kaldı (Vokal: Eren Özütemiz)


Albüm ile ilgili diğer bilgiler

KIVIRCIK ALİ ‘ VEDA ‘ SINI BIRAKARAK GİTTİ…!

Kıvırcık Ali, o acı sabahtan önceki gece, Stüdyo Mert’te çıkacak yeni albümünün çalışmasını yapıyordu. Yüzünde çocuksu gülüşü, içinde büyük bir heyecan ve bitmez bir enerjiyle doluydu. Bu albüme dair umutlarının altını çizen sohbetler yapıyordu. Gece yarısı, tam stüdyodan çıkmak üzereyken - içine sinmemiş olacak ki - dönüp iki türküsünü yeniden okumuştu. Böylece içi rahat evinin yolunu tutmuştu…

Gel ki hayatı, o sabahın alaca karanlığında başka türlü seyretti. Kıvırcık Ali bize kocaman ‘ veda’ sını bırakarak gitti. Ardından yürüyen insan seli buna inanmak istemese de, hepimizi yakan acı,içimizi dağlayan bir gerçekti.
Ardından, İber Müzik, Ailesi, Aranjörü, Yönetmeni, Eser Sahipleri, Müzisyen Dostlar, Dinleyenleri… büyük bir güçle kenetlendiler. Kıvırcık Ali’nin bize bıraktığı Veda’sını vasiyeti gibi benimseyip, karşınıza getirdiler.

‘ ONBİR BİR İKİBİNONBİR / VEDA ‘ KIVIRCIK ALİ’NİN 7. ALBÜMÜ

Bu albüm adını: Kıvırcık Ali’yi yitirdiğimiz gün ve Veda’sından alıyor.

Kıvırcık Ali’nin daha önce Solo olarak: Gül Tükendi Ben Tükendim, Isırgan Otu, Üçüncü Gurbet, Düet (Arzu ile), Geriye Dönün Seneler, Hepimize Yeter Dünya adlı albümleri var. Ayrıca Grup Turnalar ile birlikte 3 albümünü de unutmamak lazım.
Albüm Stüdyo Mert’te kayıt edildi. Aranjeler Serhat Şentürk’e ait. Müzik Yönetmeni Ümit Yücekaya.

Kıvırcık Ali’nin müzisyen dostları içlerindeki sönmeyen yangınla çaldılar. Fotoğraflar İlyas Akkuyu’nun arşivinden, daha önce kullanılmayanlar arasından seçildi. Özgür Arcan grafiklerini yaptı…

ALBÜM ‘DE TÜRKÜ FORMUNDAKİ BESTELER ‘ AĞIRLIKLI, AMA ‘ ÖZGÜN’LER DE VAR !

Albümde Kıvırcık Ali’nin müzikal çizgisi, çıtasını yükselterek devam ediyor. Türkü Formundaki eserler ağırlıkta. Her zamanki gibi özgün renklerle albüm daha da zenginleştirildi.

Albümdeki 8 eserin müziği Kıvırcık Ali’ye ait. Kızı Ecemgül’le yaptığı bir eser var. Ayrıca: Cevdet Bağca, Gürsel Özdemir,Maksut Koca, Fuat Bahçeci, Özgür İğit, Yaşar Aydın, Seyranoğlu, Ayhan Korkmaz (Kaleli), Süreyya Okçu, Ahmet satılmış, Yunus Taşkın, Celali, İbrahim Dizlek, Behram Altunal imzaları var.
Babasını yitirmenin derin acısıyla Oğlu Eren Özütemiz’in babasına yaptığı ve seslendirdiği: KİMİM KALDI da bu albümün sonuncu eseri olarak yer alıyor.

‘VEDA’ DA 16 ESER VAR:

Al Ömrümü, Anlatamadım, Ben Bana, Bir Garip Yolcuyum (UH), Şahit Çamlıca, Felek, Geceler Yangın, Gül koklamadım, Halimi Ellere, Kekliğim, Kör Olasıca, Ne Ağlayabildim, Unutamadım, Perişan, Vasiyet, Kimim Kaldı...




Saat: 14:45

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık