MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Evinizi Hızlı Temizleme Yolları (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/206119-evinizi-hizli-temizleme-yollari.html)

Misafir 15 Ekim 2008 21:37

Evinizi Hızlı Temizleme Yolları
Hafta sonu temizlik yapmaya hazırlananlar, evinizi saatlerce hızlı temizlemek yerine işinizi daha kısa sürede halledebilirsiniz.
Dağınık evinizi toplama, yerleri silme, yıkama ve süpürme, toz almak için Cumartesi günü 5 saatinizi mi vermek ya da günde birkaç dakikanızı ayırarak evinizi derli toplu, temiz tutmak mı istersiniz?
Seçiminizin birkaç dakika olacağından eminiz.
İşte günde birkaç dakikanızı ayırarak evinizi temiz tutmanızı sağlayacak öneriler..


Mutfak


Her akşam yemeğinden sonra 5 dakika ayırın ve şunları yapın
  • Tezgahı ve ocağı silmek için 2 dakika ayırın. Nemli ve deterjanlı bir bez ile tezgahınızın üzerini ve ocağa, sıçrayan yağları silin.
Yerleri 3 dakikada süpürün
  • Etrafınıza bakın: Yerde ekmek, kahve, bisküvi kırıkları var mı? Hemen süpürge ile kapıdan başlamak üzere, köşelere kadar tüm mutfağı süpürün. Hafif nemli bir bez ya da kağıt havlu ile yerdeki tozları silin.
Duvarlar ve dolaplar için iki hafta da bir 13 dakika ayırın
  • Seramiklerin ve dolapların, kapı ve pencere çerçevelerinin tozunu almak için 13 dakikanızı ayırın. Bunun için hazır toz bezlerini tercih edin.
  • Buzdolabının dışını silmek için 2 dakikanızı ayırın. Raflarını ve içini pamuksuz nemli bir bezle silin.
Yüzeyler için 3 dakika
  • Temizleme beziyle lavabo, tezgah, fırın, ocak ve buzdolabının dış yüzeylerini silin. Muzlukların etrafında oluşan kirler için fırça ve toz detarjan kullanın.
Döşemeler için 4 dakika
  • Köşe ve odaya girişten başlamak üzere temizleme beziyle yerleri silin. Sprey temizleyiciler kullarak yerleri parlatabilirsiniz.

Banyo

Duştan sonra her gün 3 dakikanızı ayırın
  • Küvetiniz temizlemek için 30 saniye fiskıye tutun. Günlük kirinizi küvetten temizlemiş olursunuz.
  • Tuvaleti temizlemek için 1 dakika. Tuvalet temiz olması gereken en önemli yerdir. İyice dezenfekte olduğundan emin olun.
1 dakikada yerleri silin
  • Kağıt havlu ya da suyu emebilecek bir bezle yeri silin.
Her iki haftada 14 dakikanızı ayırın
  • 1 dakikada tuvaleti dezenfekte edin. Temizleyici spreyler sıkın bir süre bekleyin ve sifonu çekin. Yerleri de dezenfekte edecek bir temizleyici kullanarak temizleyin.
  • 2 dakikada lavaboyu temizleyin. Kıyafetlerinizi koruyan spreyler gibi lavabonun yüzeyini kouyan spreyler de vardır. Toz bırakmayan bir bez ile banyo aynasını, muslukları da silin.
  • Duşunuzu temizlemek 5 dakika. Duvarların kirecini temizleyen spreyler ya da toz deterjanlarla seramiklerinizi, musluklarınızı (musluklara her spreyi sıkmayın, zarar verip vermediğini okuyun) temizleyebilirsiniz.
  • 3 dakikada tuvaleti temizlemeyi bitirin.
  • Tuvaletinizin dışına ve içine sıktığınız spreyi yaklaşık 7 dakika beklettikten sonra içini fırça ile ovun. Dış yüzeyini de nemli bezle silin.
  • Yer bezi ya da sağplı bezle yerleri 3 dakika silin
  • Tuvalet ve banyonun en kirli yerleri lavabo altlarıdır. Burayı kuru ya da ıslak bir bezle silin. Gerekmedikçe fırçalamayın.

Oturma Odası

Her akşam yatmadan önce 3 dakikanızı ayırın
  • 2 dakikada dağınıklığı toplayın.
  • Kullanmadığınız ve okumadığınız gazete ve dergileri kaldırın.
  • Odanın halı olmayan bölümlerini 1 dakikada silin.
Her iki haftada bir 12 dakikanızı ayırın
  • 7 dakikada klima, raflar, sehpalar, pencere önlerini tüy ve toz bırakmayan bir bezle silin. Duvarlarınızın da nemli bir bezle tozunu alın.
  • Yerleri süpürüp silmek için 5 dakikanızı ayırın
  • Öncelikle süpürge ile yerlerinizi ve halılarınızı süpürün. İlk önce halı olmayan kıyı ve köşeleri sonra halıları süpürün. Halısız yerler için daha az zaman harcarsınız.

Yatak Odası

Her gün oturma odasına geçmeden önce 2 dakikanızı yatak odanız için ayırın
  • 1 dakikada yatağınızı yapın. Yatağınızın üstünü örtün ve yastıklarınızı kabartın. Dağınık elbiselerinizi 30 saniyede toplayın. Elbizenizin üzerindeki saçları alın, tozları gerekirse fırçalayın.
Her iki haftada bir 6 dakikanızı ayırın
  • 3 dakikada yatağınızı alt üst edin. Kılıflarınızı sıcak derecede yıkayın.
  • 3 dakikada yeri silip süpürün.

Hızlı Temizlik Yapmanın 5 Altın Kuralı
  1. Günde 5 dakikanızı evinizin dağınık odalarını toparlamaya ayırın. Dağınık evi topladıktan sonra temizlemek zaman alabilir. Toplu olan odaları daha kısa sürede ve iyi temizlemek mümkün olabilir.
  2. Kolay kullanabileceğiniz temizleyicileriniz olsun. Banyo ve mutfak lavabolarının altını temizlemek için gerekli malzemeleriniz olsun.
  3. Temizlik bezlerini kullanarak temizlik yapın. Diğer bezler temizlemekten çok kirketmenize neden olabilir.
  4. Etkili ve planlı çalışın. Bir işi eksik yaptığınız için yerleri ya da kıyafetlerinizi tekrar tekrar temizlemek zorunda kalmayın.
  5. Her odayı kurudan ıslağa doğru tepeden tırnağa temizleyin. Kirli yerlerden gelen şeylerin temiz yerleri kirletmemesi için temiz odalarınızı kilitleyin. Yerleri silmeden önce mutlaka kuru temizleme yapmış olun.



Gülgeceler 9 Mart 2013 01:48

Evinizi Her Zaman Düzenli Tutmanız İçin Öneriler
 
Evinizi Her Zaman Düzenli Tutmanız İçin Öneriler

Etrafınızdaki en dağınık insan siz misiniz? Araştırmalara göre bizler evimizde olan eşyaların %80’ini kullanmıyoruz. Kıyafetlerimizin sadece %20’sini giyiyoruz ve yetişkin olanlarımızın %25’i ise faturalarını genellikle kaybettikleri için geç ödüyorlar.Ama siz bu dağınık halinizden bıktıysanız ve kendinize ve evinize çekidüzen vermek istiyorsanız size yardımcı olabiliriz!

Gece/Gündüz

Kendinize öğle yemeği hazırlayın, ertesi gün giyeceğiniz kıyafetleri geceden hazırlayın ve çocuklarınızın okul eşyalarını bir gece önceden çantalarına yerleştirin.
Cüzdanınızı, anahtarlarınızı, cep telefonunuzu ve diğer her gün yanına aldığınız eşyaları, evinizde belirli bir noktaya bir arada koyun ki ertesi gün yanınıza almayı unutmayın.
Sabah kahvaltısında ne yiyeceğinize geceden karar verin, eğer çocuklarınız mısır gevreği yemeyi seviyorlarsa kase, kaşık ve mısır gevreklerini geceden masaya çıkartın.
Ertesi gün yapacaklarınızın bir listesini hazırlayın.
Arabanızın benzinini akşamdan koyun, böylece sabah benzin yeter mi telaşını yaşamayın.

Banyolar

Banyonuzun organize etmek için, duş raflarınıza şampuanlarınızı, saç kremlerinizi, duş jellerinizi bir arada yerleştirin.
Duşakabininizin kapılarını temiz tutmak için cam çekçeklerinden alın ve bunu banyoda tutun. Duşunuz bittikten sonra, kabin kapılarını çekçekle temizleyin ve kurutun.
Tuvalette okuyacağınız dergileri şık bir gazeteliğe yerleştirin.
Kullanmadığınız losyonları, eski traş bıçaklarını, güneş kremlerini vb. banyonuzda tutmayın, atın.
Banyo kapınızın arkasına havlularınızı asmak için askılar monte edin.
Banyonuza duvar saati asın, böylece hiçbir yere geç kalmadığınızdan emin olun.

Dolaplar

Giymediğiniz her şeyi ayıklayıp ihtiyacı olan birilerine verin ve dolabınızdaki gereksiz kalabalıktan kurtulun.
Kıyafetlerinizi sezona göre ayırın.
Kıyafetlerinizi giyilme amaçlarına göre ayırın. İş için olanlar bir yere, günlük olanlar diğer köşeye gibi.
Saklamak istediğiniz kıyafetlerinizi vakum özellikli poşetlerde saklayın, böylece hem çok yer kaplamazlar, hem de durduk yere kirlenip buruşmazlar.

Mutfak

Dolaplarınızı kategorilere göre ayırıp düzenleyin (bardaklar bir yere, tencereler diğer yere, çocukların tabak çanakları başka yerlere).
Baharat kapları alarak, baharatlarınızı şık bir şekilde muhafaza edin.
Tezgahın üstüne her gün kullandığınız malzemeleri yerleştirin.
Evinize her market alışverişi yaptığınızda, buzdolabınızın içini temizlemeyi alışkanlık haline getirin. Bayatlamış, küflenmiş yiyecekleri hemen atın.

Çocuk odası

Çocuklarınızın kirlileri odanın dört bir yanında mı? Kirli sepetinin üzerine basket potası koyarak çocuklarınızın hem eğlenmelerini sağlayın, hem de düzenli olmaya teşvik edin.
Oyuncakları toparlamak için bir sepet ya da dekoratif file alın.
Çocuklarınızın kitaplarını düzenli saklamaları için odaya raf yaptırın.

Genel

Evinizdeki her şeyin kendi yerinde olduğuna emin olun. Bütün aile üyelerinize kendi dağınıklıklarını toplamalarını öğretin.
Salondaki sehpanın üzerine dekoratif bir sepet koyun ve bunu kumandaları içine koymak için kullanın.
Çocuklarınızın oyun oynadıkları yerlere sepetler koyarak etrafı kolayca toparlayın.
Buzdolabının üzerini ya da başka bir yeri (antre gibi) ailenin ortak mesaj panosu gibi kullanın ve alışveriş listelerini, mesajları ve hatırlatmaları buraya asın.
Evde birçok elektronik eşya şarjınız var ve karışıyor mu? Şarj aletlerinin üzerine ne için olduklarını yazan etiketler yapıştırın ve bu dertten kurtulun.

Organizasyonu hafife almayın. Bu size hem zaman kazandırır, hem de aradıklarınızı kolayca bulmanızı sağlar.


Kaynak




Saat: 00:37

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık