MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Tavuk mu yumurtadan çıkar? Yumurta mı tavuktan çıkar? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/209118-tavuk-mu-yumurtadan-cikar-yumurta-mi-tavuktan-cikar.html)

Ziyaretçi 10 Kasım 2008 16:04

Tavuk mu yumurtadan çıkar? Yumurta mı tavuktan çıkar?
 
tavuk mu yumurtadan çıkar yoksa yumurta mı tavuktan çıkar


Misafir 22 Temmuz 2009 11:11

Paradoks Nedir? Yunanca “karşı, karşıt, zıt” anlamına gelen “para” önekiyle, fikir düşünce anlamına gelen “daxos” sözcüğünden oluşmuş bir kelimedir paradoks. Kısaca paradoks a;
  • Yanıltmaç
  • Kısır döngü
  • Çelişki
  • Kağıt-kalem veya mantık illüzyonu da diyebiliriz.
Mantık oyunları olarak da görülebilecek paradokslar, kendilerini çözdürmek için, heyecanlandırıcı ve eğlendirici bir serüvenin içine çekerek neredeyse insanı kışkırtırlar.
Aslında doğru gibi görülen bir önerme veya fikir, tamamen yanlış olarak çıkar karşımıza. Tam tersi de mümkündür; yıllarca yanlış zannettiğimiz olayların, fikirlerin, hesaplamaların, doğru olduğunu görmek, bizi şaşkınlığa ve hayrete düşürür .
Paradoksal durumlarda birlikte gerçekleşmesi beklenmeyen iki olgunun ya da birlikte varolması beklenmeyen iki niteliğin bir arada çıkması söz konusudur, bazen de varılan paradoksal sonuç düpedüz mantıksal bir çelişkidir.
“Yumurta mı tavuktan çıkar, yoksa tavuk mu yumurtadan?” çok duyulan bir örnektir.


Mira 31 Ocak 2012 20:43

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?
Asırlardır merak edilen "Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?" Sorusunun cevabı, İngiltere’nin Sheffield ve Warwick üniversitelerindeki bilim adamları'nın yapmış oladuğu bir araştırma sayesinde ortaya çıkmış oldu.

Araştırmacı bilim adamları yumurta kabuğunun sadece tavukların yumurtalıklarındaki proteinden yapılabileceğini belirlemişler. Hal böyle olunca da, bir yumurtanın ancak bir tavuğun içinden çıktığı sürece var olabildiği ortaya çıkmış olabiliyor. Kısacası bilimadamlarının yaptığı araştırmaya göre yumurta tavuktan çıkmış oluyor.

BAKINIZ Paradokslar


_EKSELANS_ 20 Şubat 2013 12:37

Yumurta mı Tavuktan Çıkar, Tavuk mu Yumurtadan?
Muhtemelen yıllardır kafaları en çok karıştıran bilmecelerden biri “yumurta mı tavuktan çıkar tavuk mu yumurtadan?” olmuştur. Herkesin kendine göre mantıklı düşünceleri mevcut.

Bilimadamlarına göre yumurta tavuktan çıkmış. Araştırmacılar yumurta kabuğunun sadece tavukların yumurtalıklarındaki proteinden yapılabileceğini belirlediler. Böyle olunca bir yumurta ancak bir tavuğun içinden çıktığı sürece var olabiliyor.

Ovokledidin-17 ya da OC-17 adı verilen protein kabuğun oluşmasını hızlandırmada katalizör görevi görüyor.Yumurtanın içinde civciv oluşurken yumurtanın sarısı ve etrafındaki koruycu sıvıyı barındırmada başlıca görev sert kabuk tanakasına düşüyor.
İngiltere’nin Sheffield ve Warwick üniversitleri bilim adamları bir yumurtanın oluşumunu yakından izleyebilmek için süper bir bilgisayar kullandılar.
HECToR adınaki bilgisayar OC-17 proteininin kabuğun oluşumunu başlatmada kritik bir rol oynadığını belirledi. Bu keşif “Yumurta kabuğu proteininin kristal çekirdeği üzerindeki yapısal kontrolü” (Structural Control Of Crystal Nuclei By An Eggshell Protein) başlıklı bir raporda yayımlandı.




Saat: 16:26

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık