MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   X-Sözlük (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/)
-   -   Osilograf Nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/213986-osilograf-nedir.html)

perlina 3 Aralık 2016 14:45

Osilograf Nedir?
 

Osilograf

, akım ve gerilim gibi zamanda değişen elektriksel niceliklerin görülebilmesini ve kaydedilmesini sağlayan aygıt.
Yaygın olarak kullanılan iki osilograf türü vardır: Elektromagnetik osilograf ve katot ışınlı osilograf Elektromagnetik osilografta, d’Arsonval galvanometresinde olduğu gibi, bir kalıcı mıknatısın magnetik alanı içine yerleştirilmiş, içinden elektrik akımı geçirilen bir bobin vardır; mıknatısın ve bobinin magnetik alanları arasındaki etkileşim sonucunda bobin döner. Bazı osilograflarda bobine bağlı bir kalem kolu bulunur; kalem, yürüyen bir kâğıt şerit üzerinde bir grafik çizer. Bu tür osilografın en yaygın kullanım alanı, kalp atışlarının kaydedilip incelenmesine olanak veren elektrokardiyograf aygıtıdır.

Işık ışınlı osilografta bobine bağlanmış küçük bir ayna vardır. Sabit bir ışık kaynağından çıkıp bu aynadan yansıyan bir ışık demeti sabit hızla yürüyen bir fotoğraf filmi üzerine düşürülür. Işık demetinin kalem kolu gibi ağırlığı olmadığından ışık ışınlı osilograflar, kalemli osilograflara göre daha yüksek (500 Hz’e kadar) frekanslarda çalışabilirler.

Katot ışınlı osilograf daha çok katot ışınlı osiloskop olarak adlandırılır. Bu aygıtın ana elemanı, havası boşaltılmış bir cam tüp olan katot ışınlı lambadır. Tüpün bir tarafı televizyon resim tüplerindeki gibi fosforışıl bir maddeyle kaplanmış bir ekrandır. Tüp içinde oluşturularak ekran üzerine odaklanan ve elektrik alanları etkisiyle saptırılan bir elektron demeti, değişken nicelikler arasındaki ilişkinin ekran üzerinde görülmesini sağlar. Ekranda oluşan görüntü, optik mercekler ya da bir elyaf optiği sistemi aracılığıyla ışığa duyarlı bir filme kaydedilebilir. Katot ışınlı osiloskoplar birkaç bin megahertze kadar frekanslarda çalışabilir.

Kaynak:Ana Britannica



Saat: 08:09

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık