MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Türkiye'deki bölgelerin yeryüzü şekilleri hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/214348-turkiyedeki-bolgelerin-yeryuzu-sekilleri-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Ziyaretçi 1 Aralık 2008 21:12

türkiyedeki 7 bölgenin yeryüzü şekilleri yardım edin lütfen


fadedliver 1 Aralık 2008 21:29

İnceleyiniz
Türkiye'nin İklimi ve Bitki Örtüsü - MsXLabs


Misafir 29 Mart 2010 18:59

Türkiye'nin coğrafi bölgelerinin yeryüzü şekilleri hakkında bilgi verir misiniz?
 
7 coğrafya bölgenin dağları ovaları yer yüzü şekilleri vs.gibi şeyler


Misafir 9 Aralık 2010 21:25

sor bulalım
 
akdeniz. marmara. egebölgesini yeryüzüşekilerini yazabilirmisiniz


Misafir 8 Mart 2011 17:27

acaba gemlikle ilgili de bilgi verirmisnn


Misafir 6 Ekim 2011 09:30

Akdeniz bölgesinin dağlık ve oldukça engebeli bir yapısı vardır. Bölgenin yeryüzü şekillerinin ana çizgilerini Toroslar belirler.


Yer şekilleri bakımından sade görünümlü olan marmara bölgeler arasında ortalama yüksekliği en az olandır. Samanlı, Yıldız, Koru, Ganos, ve Biga Dağları bölgedeki başlıca dağ sıralarıdır. En yüksek dağ kütlesi Uludağ’dır.

Ege Bölgesinde başlıca dağ sıraları ve bunları birbirinden ayıran vadi olukları, doğu-batı doğrultulu çukurluklar oluşturur.


Ceymıs Bont 31 Ekim 2011 16:07

yoq
 
yaa yalovanın yeryüzü şekilleri acil


Misafir 11 Aralık 2011 18:04

yalova
 
COĞRAFİ KONUM
Yalova bugünkü idari bölünüşe göre merkez ilçeyle birlikte 6 ilçeden oluşmaktadır.
İlçeler; Yalova Merkez Altınova Armutlu Çınarcık Çiftlikköy ve Termal’dir.
Yalova’nın 6 ilçe belediyesi ile birlikte toplam 15 belediyesi bulunmaktadır. Merkez ilçede 1 (Kadıköy) Altınova’da 3 (Kaytazdere Subaşı ve Tavşanlı) Çınarcık’ta 4 (Koruköy Esenköy Kocadere ve Teşvikiye) ve Çiftlikköy’de 1 (Taşköprü) belediyesi ve toplam 43 köyü vardır.
Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerine kurulmuş olan Yalova Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara bölgesinin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara denizi doğusunda Kocaeli güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik ve İznik ilçeleri) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
Yalova ilinin kuzeyinden güneybatısına kadar olan sınırları Marmara Denizi ile çevrilmiştir. Kıyılar girintili çıkıntılı bir özellik göstermez. Yalova’nın 39-40º kuzey enlemi 29-61º doğu boylamları arasında denizden yüksekliği 2 metre en yüksek noktası 926 metredir. 839 kilometrekarelik bir alanı ile ülke yüzölçümünün % 0.11′lik bölümünü kapsamaktadır.
Kaynak: Dusler Forum, Forumlar http://www.duslerforum.org/showthread.php?t=154409
Yalova yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin en küçük ilidir ve denize en uzun kıyısı olan (105 km) turistik illerinden de birisidir. Yalova verimli ve bereketli ovalara sahiptir. Çınarcık Gökçedere Kirazlı Kılıçköy ve Taşköprü ile deniz arasında birbirinden alçak tepeciklerle ayrılan büyüklü küçüklü ovalar oluşmuştur. Bu ovalarakarsular boyunca uzanmakta olup çevrelerinde meyvecilik sebzecilik yapılmaktadır.
Yalova’nın toplam yüzölçümünün (847000 ha) %82’si tarım arazisi (221730 ha) orman alanı (468090 ha) ve çayır-mera arazisinden (7944 ha) oluşmaktadır. İlin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Samanlı Dağları’nın kuzey ve güneyinde vadi içlerinde bulunan makiler bu kütlenin etekleri boyunca kesintili şeritler ve parçalar halinde bulunurlar.
Yalova’nın güneyindeki dik yamaçlar tümüyle gür bir orman örtüsü ile kaplıdır. Ormanlık alanlarda genellikle kayın meşe gürgen kızılcık kestane ve ıhlamur ağaçları görülür.
Yalova’daki ormanlardan çevrenin odun ve kereste ihtiyacı karşılanmaktadır.
AKARSULAR
Yalova’daki en önemli akarsular kaynağını Samanlı Dağları’ndan alır. Gemlik ilçesi sınırları içinde uzunluğu 40 km debisi 3943 km/sn ve yıllık su hacmi 120.000.000 metreküp olan Selimandra deresi doğmaktadır. Dereağzı denilen yerden Samanlı deresi adını alarak denize dökülür. En geniş ve en uzun akarsudur. Bol su taşır. Nacaklı deresi bölümünde ormanlar arasında Sudüşen mevkiinde 30 metrekarelik bir şelale bulunur. Altınova ilçesinde Hersek deltasının oluşmasını sağlayan Yalakdere bulunmaktadır. Diğer önemli akarsular; Kocadere deresi Karpuz dere Samanlı deresi Safran deresi Balaban deresi Elmalık deresi Sultaniye deresi ve Kılıç deresidir.
DENİZLER
Yalova ilinin kuzeyinden güneybatısına kadar olan sınırları Marmara Denizi ile çevrilmiştir. Kıyılar girintili-çıkıntılı bir özellik göstermez. Sahil şeridi dar olmakla birlikte doğal plaj özellikleri göstermektedir. Yalova ili kıyıları kumsal sadece Çınarcık ve Esenköy sahilleri çakıltaşlıdır.
GÖLLER
Yalova’nın tek doğal gölü Kocadere beldesinin güneyindeki Delmece Yaylası civarında bulunan ve Dipsiz Göl adıyla bilinen krater gölüdür. Bunun dışında Termal ilçesinde Gökçe Baraj Gölü bulunmaktadır.
YAYLALAR
İlin en önemli yaylası Kocadere ve Teşvikiye beldelerinin güneyinde ye


Misafir 4 Ocak 2012 20:57

7 bölgenin yeryüzü şekilleri


Misafir 2 Aralık 2012 10:19

tüm bölgeler
 
tüm bölgelerin dağları,ovaları,nehirleri,platoları,körfezleri,gölleri nelerdir



Saat: 08:12
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık