MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   İzmir'in işgalinde Kuvayi Milliye'nin rolü nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/216552-izmirin-isgalinde-kuvayi-milliyenin-rolu-nedir.html)

Ziyaretçi 13 Aralık 2008 15:41

İzmir'in işgalinde Kuvayi Milliye'nin rolü nedir?
 
Kuvayi milliyecilerden Yörük Ali efe demirci ,Mehmet efe vb. kimseler İzmir 'de nasıl bir uygulama yaptılar ?Kuva-i Milliye'nin İzmir işgalindeki önemi nedir?


Misafir 13 Aralık 2008 15:46

Kimdir Yörük Ali Efe?

15 Mayıs 1919’da, İzmir’in işgalinde metropolit Hrisostomos’un, Konak meydanında Yunan askerini teker teker takdis ettiği o kara günümüzde, Padişah Vahdettin’in iradesi ile Türk askeri hiç karşı koymayarak teslim olmuş, ilk kurşunu bir sivil, gazeteci Hasan Tahsin (Osman Nevres) atmış, o anda şehit edilmiştir. Bu ilk kurşundan sonra, işgale karşı ilk silâhlı mücadeleyi başlatan, milli mücadelenin ilk kibritini çakan da Yörük Ali Efe’dir.


Misafir 13 Aralık 2008 15:47

Demirci Mehmet Efe


Yunanlılar İzmir"e çıkıp, Aydın"ı da ikinci kez işgal edince, Demirci Mehmet Efe 200 kişilik çetesiyle 11 Temmuz 1919"da Aydın Cephesi"ndeki milli kuvvetlere katıldı. Aydın"da katıldığı bir çarpışmadan sonra Aydın cephesi Kuvayı Milliye komutanı olan Mehmet Efe, düşmana yapılan baskınlarda büyük rol oynadı. Sökeli Ali Efe"nin Denizli"de öldürülmesine kızarak Denizli"yi bastı ve pek çok kişiyi kurşuna dizdi.


perlina 5 Kasım 2016 12:31

1 ek
Alıntıdaki Ek 57115
Kuvay-i Milliye, Yunanlıların İzmir’i işgal etmeleri ve Anadolu’da ilerlemeleri üzerine kurulan ve düşmana karşı savaşan kuruluşlardı. Kuvay-i Milliye birlikleri, düzenli ordu kurulana dek, Kurtuluş Savaşında çete ve silahlı savunma kuruluşları olarak büyük yararlılıklar gösterdi. Kuvay-i Milliye adı, önceleri İzmir bölgesinde bulunan ve silahlı direnişçilere verildiği halde sonraları bütün milli hareketi kapsayacak şekilde kullanıldı.
Kuvay-ı Milliye işgalcilere karşı halkın tepkisi sonucu kurulmuştu. Kuvay-i Milliyenin amacı hiçbir devletin ve milletin egemenliğini kabul etmeyen, milletin kendi bayrağı altında özgür ve bağımsız yaşamasıydı. Bölgesel mahiyeti yanı sıra sivil bir yönetim altında savaşan kişilerden oluşuyordu. İzmir Bölgesinin efeleri, güneydoğu bölgesinin çeteleri Kuvay-i Milliyeciler idi. Milli mücadelenin başında milletçe bir direnme hareketi olarak ortaya çıkmış olan bu bölgesel kuruluşlar, daha sonra TBMM’nin kurulması ile birleştirilmiş ve I. İnönü Savaşı sırasında da bütünü ile birlikte düzenli orduya dönüşmüştür.

Düzenli orduya geçildiği sırada bazı Kuva-yi Milliyeciler isyan etmiştir. Demirci Mehmet Efe Ayaklanması I. İnönü Muharebesi'nden önce, Çerkez Ethem Ayaklanması ise I. İnönü Savaşı'ndan sonra bastırılmıştır.

DEVAMI >>>> İzmir'in işgali ve tepkiler




Saat: 18:33

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık