MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   El yüz bakımı nasıl yapılır? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/219120-el-yuz-bakimi-nasil-yapilir.html)

Ziyaretçi 20 Aralık 2008 15:43

el yüz bakım nasıl yapılır


Keten Prenses 20 Aralık 2008 18:29

El temizliği (El ve Vücud Temizliği)

El, en çok kirlenen, en çok yaralanan ve en çok kullanılan bir organdır. Parmaklar bir anlamda dokunma duygusu organıdır. Böylece kontamine olması ve patojen ajanları başka yerlere taşıması bakımından ayrıca özellik taşır. Otoenfeksiyonda tek sorumlu organ eldir.

Elin yaralanmasıyla birlikte mikroorganizmalarla kirlenmesi, mikroorga­nizmalar için vücuda giriş, kapısı olmaktadır.

Çok kirlenen elin sık sık sabunlu su ile yıkanması alışkanlık haline gel­melidir. Özellikle yemekten önce, işe başlamadan önce, yemekten sonra, tu­valetten sonra, bebek emzirmeden önce, yemek hazırlığından önce yıkanmalıdır. Tırnaklar da el temizliğinde önemli bir husus­tur. Tırnak aralığına giren kirli maddeler, uzun süre kalarak zaman zaman elin genel kir­lenmesine veya kirin başka yere taşınmasına neden olur­lar.

El tırnakları deri seviye­sinde parmak ucuna paralel olarak kesilir. Kesilen tırnaklar ayrıca çevreden uzaklaştırılır. Tırnakların derin kesilmesi en­feksiyona neden olabilir. Tırnak bakımından önce ve sonra da el temizlenir. Temiz­lik, sabunlu su ile fırçalamak suretiyle yapılır.

Doğal Yüz Temizliği, Boyun Temizliği

Yüz ye boyun, dış çevre ile direkt temasta olan bölgelerdir. Yüz ve boyun kulak kepçesiyle birlikte, sabah ve akşam sabunlu su ile yıkanır. Yüz ve boyun temizliği kişinin aynasıdır. Temiz yüz ve boyun kişilik kazanma ve kişisel ilişkilerin verimliliğini artıran önemli bir fiziksel görünümdür.

Deri Katları, Koltuk Altı Temizliği

Deri katları en çok terleyen, yağlanan bölgelerdir. Koltuk altı, pupis ve diğer deri katlarının olduğu bölgelerde atıklar uzun süre kalırlar. Kir, mikroor­ganizmaların, mantarların ve bazı parazitlerin kolayca yaşayabilmeleri için iyi bir ortamdır.Bu bölgeler, kıllarla da örtülü olduğundan parazit, kir ve mikroorganiz­malar bakımından temizlenmede ayrıca özellik taşırlar. Kılların sık sık kesilme­si, sabunlu su ile yeterince ve belli aralıklarla yıkanması temizlik için yeterlidir.

Yüz Temizliği ve Bakımı

El temizliği ve bakımında kullanılan araç-gereçler hazırlanır.

Yüz temizliği ve bakımı için aşağıdaki uygulamalar yapılır.

Hasta yarı oturuş pozisyonuna alınır. Sırtı yastık ile desteklenir.
Hasta yarı oturuş pozisyonuna alınamıyorsa baş yana çevrilir. Böbrek küvet başın yanına konur.
Havlu çevrenin ıslanmaması için nevresim üzerine serilir, istenirse böbrek küvet, havlunun üzerine konur.

Önce dişler fırçalatılır veya fırçalanır, ağız su ile çalkalanır. Ağız çevresi silinir. • Yüzün boynun ve kulakların silinmesi için hasta yatış pozisyonuna alınabilir. Yüz sabunlu su ile ıslatılmış bez ile silinir. Havlu ile kurulanır.El temizliği yüz temizliği ile birlikte de yapılabilir. Hasta sol veya sağ tarafına çevrilerek sırt bölgesi temizlenir gerekir­se alkol ile masaj yapılır. Talk pudrası ile pudralanır. Temizlik araç-gereçleri temizlenir ve tekrar kullanıma hazır duruma getirilir.


Misafir 5 Aralık 2009 17:18

Kişisel bakım çok rahatlatır ve sizide


Misafir 13 Aralık 2009 22:02

kişisel bakım nerelrde ve naısl yapılır? sorusunun cevabını bulup ta siteye koyabilirmisiniz rica etsem
şimdiden teşekkürler başarılar dilerim


Misafir 27 Ocak 2011 14:57

bana pek inandırıcı gelmedi bunu ben hergün yapıyorum ve yüzüm yine aynı bi değişiklik yok..arkadaşlarımda denedi ama onlardada bi değişiklik yok...



Saat: 00:36

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık