MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Türk halk müziği hakkında detaylı bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/220825-turk-halk-muzigi-hakkinda-detayli-bilgi-verir-misiniz.html)

Ziyaretçi 25 Aralık 2008 14:30

Türk halk müziği hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
 
Türk Halk Müziği ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz?


nicely 16 Ocak 2014 19:37

Türk Halk Müziği


Türk müziği Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri,,bugünkü özellikleri Selçuklu ve Osmanlı döneminde belirginleşen müzik.Musiki,Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir.Osmanlı'nın son dönemdeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış,bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

İslamiyet Öncesi


Türklerin İslamiyet'i kabullerinden çok önce dini törenleri yöneten Şaman Kam ya da baksı, elinde belirli sesler çıkaran demir parçalarının bağlı bulunduğu bir değnekle topluluğu etkiliyordu. Bu törenlerde davulun da önemli bir yeri vardır.
Çin'in kütüpane, Hun Türkleri'nde, Uygur Türklerinde, Selçuklular'da ve Osmanlılar'da müziğe büyük yer ve önem veriliyordu. Ozanları ve kopuzcuları olmayan hiçbir Selçuklu ordusu yoktur.
Eski Türk Hakanlarının saraylarında ve ordugahlarında musiki takımları 9 kök denilen eserleri her gün çalardı.

Geleneksel Türk Müziği


Geleneksel Türk müziği, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevresinde gelişen olmak üzere ikiye ayrılır. Geleneksel olarak Türk müziği çeşitli ortamlarda şöyle belirir:
  • Şehirlerde, saray çevresinde ve konaklarda
  • Kâr, beste, semai, şarkı
  • Camilerde
  • Ezan, dua, sela, tekbir, temcit, münacaat
  • Tekkelerde
  • Naat, ayin, durak, ilahi, nefes, niyaz
  • Köylerde
  • Türkü, bozlak, uzun hava, zeybek, oyun havası
  • Sınır boylarında
  • Serhat türküsü
  • Kışlalarda
  • Mehter müziği


_Yağmur_ 24 Kasım 2016 15:10

1 ek

Türk Halk Müziği

Alıntıdaki Ek 58666

Bugünkü Türkiye sınırlan içinde, çoğunlukla müzik öğrenimi görmemiş, halktan yaratıcılann oluşturduğu müziği belirten terim. Bazı tarihçiler bu müziğin kökeninin pentatonik Orta Asya müziği olduğunu ileri sürerler. Bu sav doğru olfca bile, arşivlerdeki örnekleriyle Türk halk müziği bugün heptatonik (gamın yedi sesini de kullanan) makamsal bir müziktir.

Türkiye’de Cumhuriyet’in kurulmasından sonra benimsenen resmî müzik politikası halk melodilerini yaratılacak “yeni” Türk müziğinin ana kaynaklarından biri olarak kabul ediyor ve bunların notalarının saptanıp arşivlenmesine, müzikologların, halkbilimcilerin ve bestecilerin incelemesine sunulmasına öncelik veriyordu. Bu amaçla önce müzik öğretmenlerinden, bulundukları yörenin melodilerini notaya ahp o dönemin tek konservatuvan olan İstanbul Belediye Konsçrvatuvan’na (bugün İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvan) göndermeleri istendi. Bir yıl içinde konservatu- vara ancak 100 dolayında halk melodisi notasının ulaşması, bunlann da güvenilir olmaktan uzak bulunması üzerine yerinde saptama yönteminin uygulanması düşünüldü.

DEVAMI.>> Türk Halk Müziği



Saat: 05:50

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık