MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Hidroelektrik nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/221087-hidroelektrik-nedir.html)

Ziyaretçi 25 Aralık 2008 20:40

Hidroelektrik nedir?
 
Hidroelektrik nedir?


Keten Prenses 25 Aralık 2008 21:07

Türbinlere akıtılan suyun, jeneratörleri çalıştırmasıyla elde edilen elektrik gücü. Barajlardan, akar sulardan, çeşitli su kaynaklarından borular aracı ile türbinlere akıtılan su, türbinlerden geçerken bunlardaki kanatları iter. Böylece kanatların bağlı bulunduğu silindirler döner. Bu silindirler, bir elektrik jeneratörüne bağlı olduğundan, silindirlerin bu hareketi ile jeneratörler çalışmış olur. Böylece su gücünden elektrik gücü elde edilmiş olur.

Su gücünden elde edilen bu elektrik gücü ucuza mal olduğundan, bu yolla elektrik gücü elde etmek işlemi, önemli gelişmeler kazanmıştır.

BAKINIZ Hidroelektrik (Su) Enerji


_KleopatrA_ 21 Mart 2010 12:59

Alıntı:

yönetmen adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1735105)
hidrolektirik elektirik tir


Hidrolik enerji
ya da hidroelektrik, hidrolik güç ile üretilen elektrik.
Hidrolik enerji, dünyada elektrik ihtiyacının %19'unu karşılamaktadır. Yenilenebilir enerjinin %69'unu oluşturmuştur. [1] Hidroelektrik santrali akan ya da yüksekten düşen suyun enerjisini elektrik enerjisine çeviren tesistir.


woltka1001 24 Mart 2012 21:08

Güç, su gücünden yarar­lanılarak elde edilen elektrik gücü. Dünya­da kullanılan elektrik enerjisinin üçte-biri bu yoldan üretilir. Güç istasyonunun dağlık bölgelerde kurulması ve elektriğin uzak yerlere iletilmesi gerektiği halde yine de ucuza gelir. Çünkü yakıt olarak kullanılan su, bedavadır. Ayrıca işletme masrafları da düşüktür. Son zamanlarda gel-git hareket­lerinden yararlanarak hidroelektrik elde et­me girişimlerinde bulunulmaktadır. Hidro­elektrik güç elde etmek için yüksekten dü­şen su, bir türbini, bu da bir jeneratörü çalıştırır.
Su gücü bazen doğal çavlanlardan sağ­lanır. Ama, çoğunlukla su gücü elde etmek için barajlar yapılır. Kurulan baraj ayrıca çevresine içme, kullanma ve sulama suyu sağlar.
Türbinleri ve jeneratörleri içeren hidro­elektrik santralı ya barajın tabanında ya da belli uzaklıkta kurulur. Su buralara bo­rular ya da tünellerle iletilir. Kullanılan türbinler etkili ve tepkili türbinler olarak iki çeşittir. Etkili türbinler suyun salt kine­tik enerjisi ile dönerler. Tepkili türbinler ise suyun hem kinetik hem potansiyel enerjisini türbin eksenini dönme enerjisine (mekanik) dönüştürürler. Bu eksen ise kendine bağlı bir jeneratörü çevirir.



Saat: 21:38

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık