MsXLabs
Sayfa 1 / 3

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/221719-tat-alma-ile-koku-alma-arasindaki-iliski-nedir.html)

Ziyaretçi 28 Aralık 2008 14:04

arkdaşlar acilen bana koku alma ile tat alma arasındaki ilişki nedir?bunun detaylı açıklaması lasım...


Keten Prenses 28 Aralık 2008 14:10

Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |


Misafir 1 Kasım 2009 22:34

koku alma ile tat alma arasındaki ilişki


Misafir 4 Kasım 2009 23:00

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur


Misafir 4 Kasım 2009 23:04

duyu organlarında meydana gelen hastalıklar


Misafir 5 Kasım 2009 16:22

ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)


Misafir 6 Kasım 2009 21:22

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır


_KleopatrA_ 6 Kasım 2009 21:41

Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.


Daisy-BT 6 Kasım 2009 21:42

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1551205)
koku alma ile tat alma arasındaki ilişki

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1555004)
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1555007)
duyu organlarında meydana gelen hastalıklar

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1555459)
ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1557112)
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır

Aşağıdaki mesajı okuyunuz.
Kokusunu alamadığımız bir yiyeceğin tadını da yeterince alamayız.


Alıntı:

Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1270940)
Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |



Misafir 2 Aralık 2009 21:58

koko alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır



Saat: 14:05
Sayfa 1 / 3

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık