MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Paratoner nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/227378-paratoner-nedir.html)

Ziyaretçi 15 Ocak 2007 19:53

Paratoner nedir?
 
Paratoner nedir, paratoner hakkında genel bilgiler verir misiniz?


we come one 6 Aralık 2007 00:39

Paratoner nedir?
 
Erken akış uyarım sistemine sahip aktif paratonerler değişik tip ve şekillerde olabilirler. Bu paratonerler, değişik test raporlarına, standartlara (ISO ve benzeri) ve 10 –15 yıl gibi bir garantiye sahiptirler.

Yıldırma karşı etkili bir koruma oluştururlar. Bu tip paratonerler pilli , transistörlü , sigortalı veya elektronik devrelidirler. İçindeki bu cihazların çalışmaya başlaması ile devreye girerler. Pek çok yıldırım deşarjından sonra bile bakım istemez. Hem negatif ve hem de pozitif yıldırım deşarjına karşı korumalıdır. Çalışması için gerekli olan sadece 20 km/h rüzgardır. Bu da insan yürüyüşüne eşit olan rüzgardır ki yükseklerde en durağan havada bile bu rüzgar genelde mevcuttur. Montajsız veya montajlı test edebilme imkânı vardır. Fransız Atom Enerjisi Kurumu icadı ve bu kurumdan patentli üründür. 25 yıl garantilidir. En önemli özelliği yağmur ve elektrik deşarjından hiç etki görmemesi ve dolayısıyla bozulmamasıdır.

Paratoner Tesisat Özellikleri ve Çalışma Üstünlükleri
Paratonerin Çalışma Tarzı ; Bu tip paratonerler, birçok yönden üstündürler. Bozulmayan doğal maden piezo kristallidir.
Piezoelektrik Seramikleri ; Piezoelektrik seramikleri,elektrostatik aktif paratonerlerden elektrik enerjisini mekanik enerjiye, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren kristal yapılardır. Kurşun zirkotitanat diye tabir edilen çok sert bir malzemeden oluşmuş olup, uçları ince bir tabaka elektrod kalitesinde nikel ile kaplanmıştır. ‘Üretken’ olarak kullanıldıklarında bu seramikler, yalnızca basıncı artırmak suretiyle, arzulanan iyonları elde etmek için gerekli voltajdan çok daha yüksek voltaj seviyeleri (20 000 ile 25 000 V arası) üretirler.
Piezoelektrik Uyarım;Tersine çevrilebilir etkili gerilimlerin çoğu direk rezonansından meydana gelen titreşimli etki ile uyarıcıya tatbik edilen ön gerilmeden dolayı meydana gelen titreşimli etki ile en ufak türbülans ile paratonerin kendi kombinasyonundan meydana gelen güçten elde edilir. Elektrik kuvvetiyle güç çeviricisine bağlandığında, yayıcı uçlar bu yüksek gerilime maruz kalır. Bu nedenden dolayı yüksek miktarda iyon (2,5 ile 6.5kV un7.65*1010 katı) salıverirler. Bu iyonlar VENTURI devresi tarafından ele geçirilerek, yakalama başlığı ve uzantısı etrafında iyonize edilmiş bir hava akımı teşekkül eder.

Korona Etkisi Uyarı Zamanının Kısaltılması; Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki piezoelektrik iyonizasyon sistemi, çoğu kez korona etkisi (towsend çığ’ı) uyarı zamanını kısaltmaktadır. N.L.Allen, T.E.Allibone ve D.During adlı bilginler tarafından yapılan en son araştırma, iyonizasyon yoğunluğunu arttırmanın (150 ile 1100 iyon/cm3) uyarım zamanını % 50 oranında azalttığını ve iyonik yoğunluk arttıkça bu gecikmenin düzenli şekilde azaldığını göstermektedir. Bu durumu başka bir şekilde izah edecek olursak; bir elektrodu saran havadaki iyonik yoğunlukta meydana gelebilecek herhangi suni bir yükseliş, iyonizasyon geriliminde bir düşüş olmasına sebep teşkil eder. Böylelikle: elektriksel alanın genişletilmesi, yıldırımı yakalama ucunda iyonizasyonun sağlanması, algılama başlığı içerisinde iyonize edilmiş bir hava kanalının yaratılmasını sağlamakla korona etkisini tetiklemenin başlangıç safhasında uyarım gecikmesini kısaltıp ve korona akımının boşalma hızını yükselterek elverişli bir hareket tamamlanmış olur.


nünü 30 Ağustos 2008 10:48

paratoner isim Fransızca paratonnerre

Yıldırımsavar. yıldırımsavar isim

Yıldırımların zararını önlemekte kullanılan, ucunda bakır veya platin bulunan, 5-10 m uzunluğunda demir çubuk ve bununla toprak veya kuyu arasında çekilen bakır telden oluşan koruma aracı, siperisaika, yıldırımkıran, yıldırımlık, yıldırım siperi, paratoner.


DrEaMy 15 Ocak 2009 21:09

Paratoner, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araçtır. İki bulutun sürtüşmesi, çarpışması veya kendi aralarında elektron boşalması yapmaları sonucu oluşan şiddetli ışık görüntüsüne şimşek denir. Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın bir şekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapması gerekir. Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşür ve yıldırım oluşur. Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gök yüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.


Misafir 16 Aralık 2010 16:04

Yıldırımsavar (Paratoner) Nedir?


Yıldırımların zararından korunmak için yüksek binaların tepesine yıldırımsavar takılır. Yıldırımsavar, sivri uçlu metal bir çubuk, iletken tel ve metal levhalardan oluşur. İletken levha toprağa gömülür, sivri uçlu metal çubuk binanın en üstüne takılır, metal çubuk iletken telle metal levhaya bağlanır. Yükler sivri uçlarda toplandığından dolayı, bulutla yer arasındaki yük akışı yıldırımsavar (paratoner) ile bulut arasında olur. Cami minarelerinin ve yüksek binaların üstünde yıldırımsavarlar bulunur.

Yıldırımlı havalarda yıldırımdan korunmak için;
Mümkünse dışarı çıkılmamalı.
Düz ve açık alanda elde şemsiye ile dolaşılmamalı.
Ağaç ve direk altında durulmamalı. (Ağaç ve direkler ıslanınca iletken hale gelebilir.)
Tepelik yollardan uzak durulmalı.
Eğer denizde bir kayık içerisinde iseniz kayığın içine uzanmalı.
Eğer araba içinde iseniz, araba dışına çıkmamalı.


Efulim 26 Mayıs 2011 09:53

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2099379)
merhabalar arkadaşlar ben paratonerin özelliklerini çeşitlerini istiyorum lütfen yollar mısınız?Çok acil

İnceleyiniz;
Alıntı:

DrEaMy adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1289106)
Paratoner, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araçtır. İki bulutun sürtüşmesi, çarpışması veya kendi aralarında elektron boşalması yapmaları sonucu oluşan şiddetli ışık görüntüsüne şimşek denir. Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın bir şekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapması gerekir. Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşür ve yıldırım oluşur. Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gök yüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.



Radyoaktif paratonerlerin yasaklanmasıyla, bu paratonerlerin yerini E.S.E. (Aktif) Paratonerler almıştır. E.S.E. (Aktif) Paratonerler çeşitleri iki tiptir :
1.Piezoelektrik Kristalli Franklin France Aktif Paratoneri:

Franklin France aktif paratoneri
birçok yönden üstündür. Piezoelektrik kristal, tabiatta doğal olarak bulunan bazı madenlerden üretilirler. Bu nedenle de yıldırım deşarjlarından etkilenmezler ve dolayısıyla da bakım gerektirmezler. Hem pozitif hem de negatif yıldırım deşarjına karşı korunmalıdır. Montajsız veya montajlı test edebilme imkanı vardır. Fransız Atom Enerjisi Kurumu tarafından tasarımı gerçekleştirilmiş ve bu kurumdan patentlidir. 25 yıl çalışırlık ve paslanmazlık garantisinin yanında en önemli özelliği, yağmur ve elektrik deşarjından hiç etki görmemesi ve dolayısıyla bozulmamasıdır


2. Elektrostatik E.S.E. Aktif Paratonerler: Elektrostatik Aktif Paratonerler değişik tip ve çeşitlerde olabilirler. Değişik test raporları, standartlara (ISO ve kendi ülkelerinin standartları) ve 25 yıl gibi bir garantiye sahiptirler. Yıldırıma karşı etkili bir koruma alanı oluştururlar. Bu tip aktif paratonerler farklı yapılış tekniklerine sahip olmakla birlikte etkin bir koruma alanına sahiptirler. Paratoner diğer bir adı ise de yıldırımsavardır.paratoner sivri uçlu metal bir çubuktur.Yıldırından korunmak için evlere veya binaların üst yüzeyine takılır.



kosovalı hulya 14 Eylül 2011 17:17

Paratoner ( yıldırımlık ) , yıldırımın olumsuz etkilerinden korunmak için topraklama sistemi uygulanarak kullanılan yıldırımdan korunma yöntemlerinden biridir. Paratoner sistemi sayesinde yıldırım düşmesi sonucunda ortaya çıkabilecek muhtemel yangınlara karşı alınacak en önemli korunma yöntemidir.


Bilgin 20 Mayıs 2013 20:28

Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gök yüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.Paratoner, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araçtırParatonerler yıldırım çarpmalarına karşı savunma amaçlı kullanılan araçlardırOlası bir yıldırım çarpmasında paratoner yıldırımı toprağa iletir bu sayede bina zarar görmez
Yıldırım günümüzde hala can almaktadır. Oysaki doğru bir yıldırımdan korunma tesisatı kurulduğunda ve herhangi bir korunma sisteminin olmadığı yerlerde dikkatli davranılması halinde yıldırım nedeniyle meydana gelen can ve mal kayıpları azalmaktadır. Yıldırıma karşı korunmada temel şart, yıldırım deşarjının en kısa yoldan toprağa akmasını sağlamaktır. Yıldırımdan kounma sistemleri ‘Dış Yıldırımdan Korunma Sistemleri’ ve ‘İç Yıldırımdan Korunma Sistemleri’ olarak ikiye ayrılmaktadır.


Jumong 25 Kasım 2016 10:50

1 ek
Alıntıdaki Ek 58726

Paratoner

, yapıların yıldırımın etkisinden korumak amacıyla kullanılan, çoğunlukla bakır metal çubuk. Paratonerin sivri ucu yıldırımı çekerek akımı toprağa iletir. Yıldırım çevresindeki en yüksek cisim üzerine düşme eğilimi gösterdiğinden, paratonerler yüksek yapıların tepesine dikilir. Toprağa ise düşük dirençli kablolarla bağlanırlar.

Binalara kurulan paratonerlerde, topraklamak için yerden yararlanılır; gemilerde ise paratonerler suya topraklanır. Paratonerin toprak hattının çok düşük dirençli olması gerekir; yoksa akım çevresini ısıtarak yangına yol açabilir. Paratonerin çevresine sağladığı koruma konisinin taban (yer) yarıçapı, yaklaşık olarak yerden yüksekliğine eşittir.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica


zalım 25 Kasım 2016 15:04

Yıldırım düşmesiyle oluşan elektriği toprağa aktaran cihazdır



Saat: 20:47

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık