MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Sıvıların hacimleri nasıl ölçülür? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/232434-sivilarin-hacimleri-nasil-olculur.html)

eyup han 16 Şubat 2009 20:52

Sıvıların hacimleri nasıl ölçülür?
 
Sıvıların hacimleri nasıl ölçülür?


kompetankedi 16 Şubat 2009 21:08

Sıvı Ölçü Birimleri
Sıvı, maddenin ana hallerinden biridir. Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir, içine konuldukları kabın şeklini alırlar, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir.
Sıvının hacmi, onun sıcaklık ve basıncına bağlıdır. Sıvılar iletkendir. Fakat iletkenlikleri içlerine konulan maddelerle değişebilir. Örnek: Su=yalıtkan Tuz+su=iletken şeker+su=yalıtkan
Hacim Nedir
Bir cismin uzayda kapladığı yer miktarına hacim denir. SI birim sisteminde temel hacim birimi m3 : metreküp’tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. V sembolü ile gösterilir.Hacim kütle gibi değildir kütle nereye gidilirse gidilsin değişmez ama hacim dünyada farklı ayda farklı marsta farklıdır
Litre Nedir

Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanıması kabul görmüştür. SI’nın hacim ölçüsü birimi metreküptür. Bu birimin adı metrik sistemde sık sık geçmektedir. 1 litre 1 desimetreküpe eşittir. 1 rakamı ile karışmaması için küçük l yerine büyük L kullanımı kabul edilmiştir.

Dereceli silindirlerle ölçülür ve veriler sıvının hacmini belirler.
Birimi litredir (l)
1 litre = 1000 mililitredir (ml)
1 litre = 1 (dm³) desimetreküptür.
1 ml = 1 c m³

Beher sıvı ölçülerini öğrenmek için kullanılan ölçekli kaptır.

http://tbn3.google.com/images?q=tbn:Qc2XZEQNQdLSdM:http://www.teknikdokum.com/kuyum/ayarevi/beher.jpghttp://tbn3.google.com/images?q=tbn:Eqb3t6BkD4NL9M:http://www.medikal-market.com/cgi-bin/resimler/beher_pp.jpghttp://tbn1.google.com/images?q=tbn:rnLFX26uV8BTQM:http://www.ayslab.com/upload/urunalt/beher.jpg


DEVAMI Sıvı Ölçü Birimleri ve Ölçüm Aletleri


HACİM ÖLÇÜLERİ
Bir cismin uzayda kapladığı yere hacim denir.Cisimlerin hacimlerini de hacim ölçüleri ile ölçeriz . Hacim ölçüleri metre sistemine göre düzenlenmiştir. Hacim ölçüsü birimi metreküptür. Bir metreküp boyutlarından biri bir olan bir küpün kapladığı hacime eşittir.
Metreküpün katları ve askatları vardır. Hacim ölçüleri biner biner küçülürler biner biner büyürler.

Metreküpün askatları:

Desimetreküp:
Boyutlarından biri bir desimetre uzunluğunda olan bir küpün hacmi bir desimetreküptür Bir metreküp içinde 1 000 desimetreküp vardır. Bir desimetreküpe 1 litredir . Litre sıvı ölçüsü birimidir.

Santimetreküp:
Boyutlarından biri bir santimetre uzunluğunda olan bir küpün hacmi bir santimetreküptür. Bir desimetreküpün içinde bin santimetreküp bir metreküp içinde 1 000 000 santimetreküp bulunur.

DEVAMI Eski ve Yeni Ölçü Birimleri ve Ölçme Aletleri



Saat: 13:30

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık