MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Damarlı ve tohumlu bitki nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/234523-damarli-ve-tohumlu-bitki-nedir.html)

ZHJGH 1 Mart 2009 14:14

DAMARLI VE TOHUMLU BİTKİ NEDİR


fadedliver 1 Mart 2009 14:16

Damarlı bitkiler: İletim demeti bulunduran bitkilerdir. Spor ya da tohum oluşturmalarına göre damarlı sporlu bitkiler ve damarlı tohumlu bitkiler olmak üzere iki grupta incelenir.
1- Damarlı sporlu bitkiler: iletim demetine sahip bitkilerdir. En önemli grubu eğrelti otlarıdır. Gerçek yaprak ve kök bulundurmazlar. Yaprakları yer altı gövdelerine dönüşmüştür. Ilık ve nemli bölgelerde yaşarlar. Tohumları yoktur, sporla çoğalırlar. Eğrelti otlarında da damarsız bitkilerde olduğu gibi döl değişimi görülür. http://www.teknikfide.com/biyo/grafikler/damarli_bitkiler.png
2-Damarlı tohumlu bitkiler: İletim demeti bulundururlar. Tohum taslaklarının durumuna göre açık tohumlu ve kapalı tohumlu olmak üzere iki grupta incelenir.
a- Açık tohumlu bitkiler : Tohum taslağı açıkta bulunur. Kozalaklılar, damarlı açık tohumlu bitkilerin en iyi örnekleridir. Gerçek çiçek ve tohum taslakları yoktur. Tohum meyve içinde değil, kozalak yapraklarının altında, açıkta bulunur. Her zaman yeşil, çoğu iğne yapraklı ağaç ve çalılardan meydana gelmiştir. Çam, ardıç, ladin, köknar, sedir, servi, açık tohumlu olan kozalaklı bitkilerdendir.
http://www.teknikfide.com/biyo/grafikler/kozalakli_bitkiler.png
b- Kapalı tohumlu bitkiler: Tohum taslakları ve tohumları meyve yaprakları ile kapalı bulunduğu için kapalı tohumlu bitkiler olarak adlandırılır. Gerçek çiçek ve tohum taslakları vardır, iletim demetlerine sahiptir. Tohumlarındaki çenek yaprağı sayısına göre tek çenekli ve çift çenekli bitkiler olarak incelenir. Çenek, tohumda yer alan bitki embriyosundaki yaprak taslaklarıdır.
-Tek çenekli bitkiler (Monokotiledon): Embriyolarında bir çenek yaprağı bulunur. Yaprakları paralel damarlıdır. Genellikle bir yıllık otsu bitkilerdir. Saçak kök yapısına sahiptir. Gövdelerinde kambiyum bulunmaz. Gövdede iletim demetleri dağınık hâlde bulunur. Buğday, lale, orkide, muz vb. tek çenekli bitki örnekleridir.
http://www.teknikfide.com/biyo/grafikler/tek_cenekli_bitkiler.png
-Çift çenekli bitkiler (Dikotiledon): Embriyolarında iki çenek yaprağı bulunur. Yaprakları ağsı damarlıdır. Tek ya da çok yıllık bitkilerdir. Bazıları otsu bazıları da odunsu gövdelidir. Kökleri kazık kök yapısındadır. Yaprak sapı bulunur. Gövde de iletim demetlerinin arasında kambiyum dokusu bulunur. Elma, badem, domates, ayçiçeği, bezelye, gül vb. bitkiler çift çenekli bitkilerdendir.
http://www.teknikfide.com/biyo/grafikler/cift_cenekliler.png


Ziyaretcyiim 16 Mart 2009 16:57

Damarlı ve damarsız tohum bitkileri hakkında bilgi verir misiniz?
 
selam bana damarlı tohumsuz , damarsız tohumlu ,damarsız tohumsuz bitkiler hakkında bilgi lazım
acele lazım yardımcı olurmusnuz ?


SEDEPH 16 Mart 2009 17:26

Tohumsuz Bitkiler
Alıntı:

Blue Blood adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 818606)
Tohumsuz Bitkiler

Bitkiler, fotosentez yapan ökaryotik organizmalar olarak tanımlanırlar. Bitkiler Alemi'nin şekil, büyüklük, yapı, organizasyon, ekolojik istekler açısından büyük farklılıklar gösteren çok sayıda üyesi bulunur.
Bitkiler Alemi, Tohumsuz Bitkiler (Cryptogamae) ve Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta) olmak üzere iki büyük gruba ayrılır.
Tohumsuz Bitkiler, diğerlerinden daha ilkel olarak nitelendirilirler ve sporlarla çoğalmaları nedeni ile Sporlu Bitkiler olarak da adlandırılırlar. Bu gruptaki bitkilerin büyük bir kısmı kök, gövde, yaprak gibi belirgin organ farklılaşması göstermezler. Bitkinin tümü yapraksı ya da şeritsi bir yapıdadır ve bu yapı tallus olarak isimlendirilir. Tallus yapısına sahip olan tüm bitkilere "Thallophyta" (Tallofita) adı verilir. Vejetatif organ farklılaşması gösteren bitkilere ise "Kormophyta" (Kormofita) adı verilir, bu tip yapıya da kormus denir.

1. Algler
Suda yaşayan, tek hücreliden koloniye, hatta parankimatik tallusa kadar çok değişik formlardadırlar. Bazımikroskopik algler, suyun hareketi ile pasif olarak hareket ederler, bu nedenle yaşama ortamları suyun serbest bölgesidir. Bu tip alglere fitoplankton adı verilir. Sargassum gibi büyük makroskopik algler de aynı şekilde suda serbest olarak yüzerler. Suyun zemininde yaşayanlarda ise, tutunma organı vardır. Bu tip algler ışığın uygun miktarda ulaşabildiği derinliklerde gelişirler. Alglerin sınıflandırılmasında içerdikleri pigmentler, biyokimyasal özellikleri, depoladıkları maddeler ve kamçı gibi organellerinin yapıları ve hayat devreleri gözönüne alınır. Eşeyli üremeleri, gametlerinin yapı ve biçimlerine göre üç tiptedir: morfolojik olarak aynı, fizyolojik olarak farklı gametlerin birleşmesi izogami olarak tanımlanır.
Şekilleri aynı ancak büyüklükleri farklı gametlerin birleşmesine anizogami; küçük ve hareketli bir gamet (spermatozoid) ile büyük ve hareketsiz bir gametin (yumurta hücresi) birleşmesine ise oogami denir.
Chlorophyta (Yeşil Algler): Tek hücreli, ipliksi, şeritsi ve elsi tallusa sahip alglerdir. Klorofil a ve b, karotin, lutein ve ksantofil içerirler. Asimilasyon ürünleri nişasta ve yağlardır. Çoğunlukla ototrof yaşamakla beraber, mantarlarla birlikte liken oluşturan türleri de vardır. Genellikle tatlı (% 90) bazılarıda tuzlu sularda yaşarlar. Üremelerinde izo-, anizo- ve oogami görülür. Scenedesmus, genellikle dörtlü ve sekizli koloniler oluşturan bir cinstir ve besin elde etmek için kültürü yapılan türleri vardır (Şekil 3.1.a).
Volvox, bu bölümün en iyi tanınan örneklerindendir (Şekil.31.b). Volvox kolonisindeki bireyler birbirlerine plazma köprüleri ile bağlanmışlardır. Üreme ve asimileme hücrelerinin ayrı kutuplarda yer alması, bu kolonideki bireyler arasındaki iş bölümünü gösterdiği için dikkat çekicidir.
Yeşil Alglerin Kavuşur Algler (Conjugatophyceae) sınıfında ise konjugasyon adı verilen özel bir üreme tipi görülür. Spirogyra cinsi bu sınıftadır ve üremesinde karşılıklıgelen iki hücreden birinin içeriğinin diğerine akmasıile zigot oluşur. Zigot mayoz bölünme geçirerek yeni bir ipliği oluşturur
(Şekil.3.1.c-f).

Alıntıdaki Ek 12021

Chrysophyta (Altın Sarısı Algler): Tek hücreli ya da koloni oluşturan formları vardır (Şekil.3.2). Klorofil a ve c, β karotin ve ksantofil içerirler. Asimilasyon ürünleri krizolaminarin ve vakuol içindeki yağlardır. Eşeyli ve eşeysiz ürerler. Bu bölümün en tanınmış sınıfı Bacillariophyceae (Diatomae)'dir. Diatomae üyelerinin hücre çeperi iç içe geçmişiki kapak şeklindedir. Kapaklarında amorf silis birikimi nedeni ile öldükten sonra bulunduklarısuyun dibinde diatome toprağı adı verilen katmanı oluştururlar. Bu toprak dinamitin ana maddesi olarak kullanıldığı gibi birçok sanayi dalında filtrasyon işleminde yararlanılır.
Phaeophyta (Kahverengi Algler): Çoğunluğu tuzlu sularda yaşayan alglerdir. Çok küçük boyutlu disklerden tallusu 100 metre ya da daha fazla uzunlukta olabilen formlara kadar değişik şekillerde olabilirler vardır. Derin sularda gelişebilirler. Hücre çeperleri içte selüloz, dışta pektin içerir. Laminarin ve fukoidin gibi polisakkarit yapısındaki bileşikler asimilasyon ürünleri arasındadır. Tallusun parçalanması ya da sürünücü organlar oluşturarak vejetatif üremelerinin yanında eşeysiz üremeleri iki kamçılı zoosporlarla gerçekleşir. Hayat devrelerinde sporofit ve gametofit döllerin birbirine morfolojik olarak benzeyip benzememesi gözönüne alınarak bu bölüm üç altsınıfta incelenir. Ectocarpus gibi izomorf döl almaşı gösteren kahverengi algler Izogeneratae; Laminaria gibi heteromorf döl almaşı gösterenler Heterogeneratae alt sınıfına dahil edilirler. Cyclosporae altsınıfında ise Fucus gibi sporofit neslin hakim olduğu algler bulunur.
Rhodophyta (Kırmızı Algler): Tallusları genellikle ipliksi yapıdadır. Kloroplastları bant veya yıldız şeklindedir. Klorofil ve karotenoidlerin yanında fikoeritrin ve fikosiyanin içerirler. Hücre çeperleri dışta pektin, içte selülozdur. Florideophycidae alt sınıfında hücre içerikleri plazmodezmler (plazma köprüleri) ile birbirine bağlanmıştır. Çok sayıda parazitik ve epifitik (başka bitkiler üzerinde yaşayan) türleri vardır.
Kırmızı ve Kahverengi Alglerden elde edilen ürünlerin oldukça büyük ekonomik önemi vardır. Alginat, agar agar, karragen gibi adlar taşıyan bu ürünler pastacılıktan ilaç sanayiine, kozmetikten tekstil endüstrisine kadar çok genişalanlarda kullanılmaktadır.

Alıntıdaki Ek 12022
2. Bryophyta (Karayosunları)
Karayosunları, karasal hayata uyum sağlayan organizmalardır. Bununla birlikte su alışverişini düzenleyen organlarıyeterince gelişmediği için çok nemli ortamları tercih ederler. Hücre çeperleri selülozdan yapılmıştır. Gelişmiş olanlarında, kök, yaprak, gövdeye benzer organları vardır. Tüm dünyada çok geniş yayılım alanına sahiptirler. Bryophyta bölümü üç sınıfa ayrılır. Bunlardan ilki Anthoceratae (Boynuzsu Karayosunları) olup yuvarlak, ince, yapraksı tallusa sahiptirler. Hücrelerinde birer adet kloroplast vardır. Hepaticae (Ciğerotları), toprağa paralel gelişen yapraksı yapıda olup hücrelerinde çok sayıda kloroplast içerirler. Ciğerotlarında sporofit nesil çok küçüktür ve gametofitin üzerinde parazit olarak yaşar. Gametofitin üst yüzünde hava ve su alış verişini sağlayan gözenekler vardır. Bu sınıfın vejetatif üremesi tallusun üzerinde bulunan gemma çanaklarının içindeki pulcuklarla sağlanır. Bu pulcuklara gemma adı verilir.
Gemma çanaklarının şekli türlere özeldir. Eşeyli üreme organları ise, ilk ve sonbaharda gametofit üzerindeki şemsiye şeklindeki yapıların üzerinde gelişirler.

Alıntıdaki Ek 12023

Musci (Yapraklı Karayosunları) bu bölümün üçüncü ve en gelişmiş sınıfıdır. Üyelerinde mnium tip stomalara rastlanması karasal hayata uyum ile ilgili önemli özelliklerden biridir. Bu sınıfın üyelerinde hayat devresi sporun çimlenmesi ile başlar. Protonema adı verilen bu yapının gelişmesi ile gametofit oluşur. Gametler gametofitin ya uç ya da yan kısımlarında gelişen anteridium ve arkegoniumların içinde oluşturulur. Döllenme için suya ihtiyaç duyulur ve spermatozoid, kimyasal çekimle arkegonium içindeki yumurta hücresine ulaşır. Sporofit (Sporogon) zigotun mitoz bölünmeleri ile şekillenir; genellikle bir sap ve ucunda spor kapsülünden meydana gelmiştir. Sporlar, kapsül içinde bazıhücrelerin mayoz bölünme geçirmesi ile oluşturulup kapsülün açılması ile etrafa yayılırlar.

3. Pteridophyta (Eğrelti Otları)
Sporlu Bitkilerin en gelişmiş olanlarıdır. Karasal hayata uyum sağlamışlardır. Oldukça iyi gelişmiş iletim demetlerine sahiptirler. Gametofitleri çok indirgenmiştir. Sporofitlerinde ise kök, gövde ve yaprakları gelişmiştir. Pteridophyta üyelerinde trofofil ve sporofil adı verilen iki tip yaprak bulunur. Trofofiller özümleme yapan yapraklardır. Sporofiller ise, sporangiumları taşıyan özelleşmiş yapraklardır. Eğrelti Otlarının günümüzde yaşamayan çok sayıda fosil formları vardır. Rhynia, Asteroxylon gibi cinsleri bunlara örnek olarak verilebilir. Günümüzde yaşayan cinslerden ise Lycopodium, Selaginella, Isoetes, Equisetum, Asplenium, Adianthum ülkemizde de doğal yayılış alanına sahiptirler.

Alıntı:

kompetankedi adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 821552)
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:5GEYpBMINkzYgM:http://sci.ege.edu.tr/%7Esukatar/ulva_dosyalar/image023.jpghttp://tbn0.google.com/images?q=tbn:jkKQT1ylHTJemM:http://denbiyolog07.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/chroococcus.jpghttp://tbn0.google.com/images?q=tbn:BRoXEvipWQqyqM:http://img166.imageshack.us/img166/5880/adarium0003ns0.jpg
Karayosunlari=bryophyta Genel özellikleri
Sucul yaşamdan karasal yaşama geçişi oluşturaan bu bitki grubu üyeleri genellikle nemli bölgelerde yayılış gösterirler. Bu ortamlarda gelişmelerinin nedeni üreme evrelerinde muhakkak suya gereksinim duymalarıdır.

İlkel tipleri bulunduğu gibi, çiçekli bitkilere benzer yapılar gösterecek kadar gelişmiş olanları da varolan karayosunlarının çoğunda, ince bir gövde ve bunun üzerinde tek sıralı hücre katmanlarından oluşan ilkel bir yaprak ve ortama tutunmayı sağlayan rizoidleri görmek her zaman olasıdır.

Üremeleri genellikle eşeylidir. Ancak bazı Hepaticea üyelerinde gametofit bireyler üzerinde gemma çanakları oluşmuştur. Bu çanaklar üzerinde oluşan gemmalar eşeysiz üremeyi sağlamaktadır. Eşeyli üremelerinde her zaman antitetik döl almaşı (haploid nesli diploid sporofit neslin izlemesi) görülür.Gametofit döl haploid olup monoik ya da dioik olabilmektedir. Erkek organlar anteridium, dişi organlar ise arkegonium olarak isimlendirilir.

Anteridiumlarda oluşan spermatazoidler suda yüzerek kemotaksis ile dişi organa ulaşır. Döllenmde sonucu ana bitki üzerinde gelişimini sürdüren ve sporogon adı verilen diploid sporofit bitki oluşur. Sorogonun iç dokusunun farklılaşması ile oluşan sporogenik doku (Arkespor) meosise(mayoza) uğrayarak haploid spor tetratlarını verir. Bu sporlar çimlendiğinde zayıf yada iyi gelişen oldukça uzun ömürlü protonema(ön çim) oluştururlar. Protonema da gelişerek üzerinde erkek ve dşi üreme organı bulunan gametofit bireyleri oluşturur. Bryophyta üyeleri sporangium ve gametangiumlarının çok hücreli oluşu ile bu yapılarının dış bölümlerinin bir sıra kısır kenar hücre katmanıyla çevrilmşi olması gibi nedenlerle Tallophyta'dan ayrılır.

Birkaçı dışında genellikle kara yaşamına uyum sağlamış olan türleri içeren karayosunları, nesillerinin haplo ve diplo fazlarındaki farklı özellikleri nedeni ile üç sınıfa ayrılır.

1. Classis: Hepaticae (=Ciğerotları=Marchantiopsidia)
2. Classis: Musci (=Yapraklı karayosunları=Bryopsida)
3. Classis: Anthocerotopsida(=Boynuzlu Ciğerotları)



Misafir 19 Şubat 2010 19:34

DAMARLI TOHUMSUZ BİTKİLER VE DAMARLI TOHUMLU BİTKİLERİN FARKI NEDİR


Misafir 9 Mart 2010 20:35

[QUOTE]damarsiz tohumsuz bitkiler[/QUOT


Misafir 10 Mart 2010 17:14

ya acilllll damarsız tohumsuz bitki nedir öğrenmem lazım lütfennnnnnnnnnnnnnnnn


Misafir 13 Mart 2010 10:17

[damarsiz tohumsuz bitkiler ile 10 tane soru


Misafir 2 Kasım 2010 16:51

damarlı bitkilerrrrrrrrrrrrrrr


Misafir 4 Mart 2011 21:03

doğru cevap bumu?



Saat: 12:09
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık