MsXLabs
Sayfa 1 / 7

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Ulusumuza ve kendimize karşı sorumluluklarımız nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/234610-ulusumuza-ve-kendimize-karsi-sorumluluklarimiz-nelerdir.html)

FATOŞŞŞ 1 Mart 2009 21:32

ULUSUMUZA VE KENDİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ


Keten Prenses 1 Mart 2009 21:58

Gençlik, “Yurttaşlık sorumluluklarını üstlenmek” ve Toplumsal Gerçekler

Bu hafta medyada yer alan Türkiye’deki gençlerin itibar, iş hayatı ve geleceğe ilişkin düşüncelerini tespit eden bir araştırma, işaret ettiği sonuçlar açısıdnan hayli düşündürücü...
Ankara Genç İşadamları Derneği’nin yaptırdığı ‘Gençlik, İtibar, İş Hayatı ve Gelecek Araştırması’ anketi, Türkiye’deki gençliğin hem kendisinin, hem de ülkenin geleceğine güvenmediğine, yabancılaşmanın giderek arttığına, insanın “onur”lu yaşamı için temel olan değerlerin yerine “hayatta kalmak” ya da “güç”e ulaşmak için vergi kaçırmak, rüşvet gibi haksız/hukuksuz eylemlerin makbul göründüğüne işaret ediyor.
Araştırmanın verdiği bilgilere dayanarak, en temelde şu iki tespitte bulunmak mümkün: Gençler, iyi bir eğitim, sağlık, sosyal güvence, geleceklerinin garanti altına alınması ve “gelecek” kaygısı olmadan yaşamak gibi temel yurttaş haklarından mahrum olunca, görevlerden de söz edilemiyor... Haklarını talep etme ve insan onuruna yakışır bir hayatın koşullarının sağlanması için mücadelede bulunma motivasyonunun kaynağı olan umutlu olmaktan ve herşeyden önce “yurtaş”lar olarak kendilerine güvenden yoksunlar.
Sözkonusu araştırma 18-30 yaş grubunda, 1.752 kişi ile yapılmış anket çalışmasına dayanıyor. Araştırmanın sonuçlarına ve tespitlerine göz atmakta fayda var...
Araştırmaya göre;
Türkiye’deki gençlerin çok büyük bölümü ülkenin geleceğinden umutsuz.
Her 3 Türk gencinden 1’i “İtibar” denilince, “Güç”ü anlıyorlar.
Her 100 gençten 36’sı itibar sahibi olmak için iyi bir eğitim almayı çok önemsiz buluyor; 61’i itibar sahibi olmanın her zaman haklı olmak anlamına geldiğini, 20’si ise itibarın en büyük simgesinin “Kuvvetli bir banka hesabı” düşünüyor. Demek ki; gençler “itibar”ı; aile, okul gibi sosyal çevrelerde ve sosyal çevredeki bir çok tutum ve kanaati, yeni değerlerin oluşmasını sağlayan, bunları etkileyen, hatta şekillendiren medyayı da kapsayan tüm toplumsal pratiklerden zengin ve haklı olmak olarak öğreniyorlar.
Ayrıca; gençlerin yüzde 93.7’si “çok önemli” bir üniversiteden diploma almanın iş bulmanın garantisi olduğunu düşünüyor. Bu sonuç ise, Türkiye’deki “üniversite” kurumunun da zayıfladığına işaret ediyor.
Gençlerin önemli bir bölümü rüşveti ve vergi kaçırmayı doğal buluyor. “Fark edilmeyecekse vergi kaçırılabilir” diyenlerin oranı yüzde 57.9... Her 100 gençten 41’i geçimini sağlamak için rüşvet almanın doğal olduğunu düşünüyor.
Geçmişten bugüne değişmeyen şey ise “devlet”e güvenmek ve “devletin şemsiyesi” altında olmanın bir çeşit gelecek güvencesi sağlıyor olduğunun düşünülmesi... “İş garantisinden dolayı devlet memurluğu çok büyük güvence midir?” sorusuna gençlerin yüzde 72.8’i “evet” yanıtını vermişler.
Ne yazık ki; araştırma kapsamında ortaya çıkan tablonun daha vahim tarafı, gençlerin, kendi ülkelerinin geleceğinin karanlık olduğunu ve bu durumun değişmeyeceğine inanıyor olmaları. Her 100 gençten 86’sı Türkiye’nin gelişmişlik ve refah düzeyinin artmayacağını düşünüyor. Gençlerin büyük çoğunluğuna göre “Türkiye gelir dengesine kavuşamayacak”, “Türkiye’de eğitim sorunuyla ilgili sıkıntılar bitmeyecek”, “Türkiye’deki eğitim kalitesi artmayacak” ve “işsizlik sorunu da çözülemeyecek”...
Sonuçları açısından dikkat çekici bu araştırma oldukça düşündürücü. Bekir Onur, Gelişim Psikolojisi* adlı kitabında, “genç yetişkinlik”de bireyin gelişim görevlerinden birinin “yurttaşlık sorumluluğunu üstlenme”si olduğunu söyler. Ülkesinin ve kendisinin geleceğini bu denli karanlık gören ve daha da önemlisi değiştirmek için gerekli motivasyon kaynaklarından yoksun olan gençlerden “yurttaşlık sorumluluklarını üstlenmek” görevini yerine getirmeleri beklenebilir mi?!



kaynak


Keten Prenses 1 Mart 2009 21:58

VATANDAŞ OLMA SORUMLULUĞU
YURTTAŞ(VATANDAŞ) NEDİR?:Bir devlete yurttaşlık bağı ile bağlı olan kişilere yurttaş ya da vatandaş denir.
YURTTAŞLIK NEDİR?: Kişilerle devlet arasında anayasa ve yasalarla belirlenmiş olan karşılıklı hak(vatandaşlık halkaları) ve ödevlerden (yurttaşlık ödevleri) oluşan bir bağdır.
DEMOKRASİNİN TEMELİ NEYE DAYANIR?: Özgürlük(hürriyet),ulusal egemenlik ve eşitliğe dayanır.
DEMOKRASİ YÖNETİMİ NEDİR?:İnsan hak ve özgürlüklerinin tanındığı, onlara saygı gösterildiği,yurttaşların ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığı,ülkenin yasalarla yönetildiği,suç ve cezaların yasalara göre tespit edildiği,yurttaşların yasalara uymak zorunda olduğu yönetim biçimidir.
YURTTAŞ OLMA SORUMLULUĞU NASIL ORTAYA ÇIKAR: demokratik yönetimlerde insanların vatandaş olma sorumluluğunu duymaları ve gereklerini yerine getirebilmeleri için önce VATANDAŞ OLMA BİLİNCİNİ taşımaları gerekir.
BİLİNÇ NEDİR?:İnsanın kendini ve çevresini tanıma yeteneği,farkında olmasıdır.
VATANDAŞ OLMA BİLİNCİ NEDİR?:Yurttaşların haklarının ve ödevlerinin bilincinde olması ve gereklerini yapmasıdır.
VATANDAŞ OLMA BİLİNCİNİN GEREKTİRDİKLERİ NELERDİR?
Yasalara uymak,
Diğer insanların özgürlük ve haklarına saygı duyar,
Yasal haklarının bilir ve bunları bilinçli bir biçimde kullanır.Ödevlerinin bilincinde olur ve yerine getirir.(Seçimlerde oy kullanır,kamuya ait alanlarda çevrenin temiz tutulmasına özen gösterir.)
İnsanlar arasında hiçbir nedenle (düşünce ve inanç ) ayrımcılık yaratmaz,hoşgörülü olur,
Eşitlik,özgürlük,adalet gibi değerleri ve demokrasiyi benimser,bunları korumak için çaba sarfeder,
Ülkesini sevmek ve yüceltmek için çaba sarfeder,
Ülke çıkarlarını kişisel çıkarlarının üstünde tutar.
VATANDAŞ OLMA BİLİNCİNİN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLMEDİĞİ ZAMAN NELER OLUR?:
Bu durumda hem kendileri hem ülkeleri,hem de diğer insanlar olumsuz yönde etkilenir.
ÖRNEK:1- Doğal çevreye zarar veren bir işveren,ülkesine ve ülkesinin insanlarına zarar verir.Bu zarardan eninde sonunda kendisi de etkilenecektir.Sağlıksız insanların arasında,havası,suyu,toprağı kirlenmiş,ormanları yok edilmiş bir çevrede yaşamak zorunda kalacaktır.
ÖRNEK:2-Vergisini dürüstçe vermeyen kişiler,sonunda bundan kendileri de etkileneceklerdi.Devlet,yurttaşlarına
gerekli hizmeti götüremeyeceğinden bozuk yolları olan,yeterli iş yeri olmadığı için sokakları işsiz insanlarla dolu,sağlık hizmetleri yeterli olmayan,çocukların gidecek okul bulamadığı veya kalabalık sınıflarda teknolojiden habersiz eğitim gördüğü bir ülkede yaşamak zorunda kalacaklardır.
VATANDAŞ OLMA SORUMLULUĞUNU TAŞIMA YOLLARI:
Seçme ve seçilme hakkını kullanmak,
Vergisini dürüstçe ve zamanında ödemek,
Askerlik yapmak,
Kanun ve kurallara uymak,saygılı olmak,
Doğal,tarihsel ve kültürel değerlerimizi korumak.
SEÇME ve SEÇİLME:
Hem hak hem de ödevdir.
SEÇİM:Vatandaşların oy kullanarak devlet yöneticilerinin (kendilerini temsil edenleri) belirlenmesine katılmasıdır.Seçimlerde demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan SİYASAL PARTİLER ve BAĞIMSIZ ADAYLAR yer alır.Yurttaşlar bu partiler ya da adaylar için oy kullanarak seçimlere katılabildikleri gibi,aday da olabilirler.
Seçimlerde demokratik haklarımızı kullanırken BİLİNÇLİ hareket ederiz.ÇALIŞKAN,DÜRÜST,İYİ AHLAKLI,ÜLKESİNİN ÇIKARLARINI ÖNDE TUTAN yöneticileri seçmeye özen gösteririz.
Yasalarımıza göre;18 yaşını dolduran her Türk yurttaşı,seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.Silah altındaki er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler,oy kullanamazlar.Cezaevlerinde bulunan ve cezaları kesinleşmiş olanlar (hükümlüler) da oy kullanamazlar.Ancak tutuklular (bir suçtan dolayı cezaevine konmuş fakat yargılanması sürenler) oy kullanabilirler.
Seçme,seçilme ve siyasi etkinliklerde bulunma hakları Anayasamızın 67.maddesinde düzenlenmiştir.
Milletvekili seçilebilmek için(76.madde) ;30 yaşını doldurmuş olmak,en az ilköğretim okulu mezunu olmak,kıstlı olmamak,belli suçları işlememiş olmak gibi koşullar aranır.
Cumhurbaşkanı seçilebilmek için;40 yaşını doldurmuş olmak,yüksek öğrenim yapmış olmak,gibi şartlar aranır.
VERGİ VERMEK:
Anayasamızın 73. maddesinde yer alır.Vergi,kamu hizmetlerine harcanmak için hükümetin ve yerel yönetimlerin yasalara göre,yurttaşlardan topladığı paradır.Devletin harcamalarının ana kaynağını vergiler oluşturur.
Vergiler,doğrudan vergiler ve dolaylı vergiler olarak ikiye ayrılır.
Doğrudan vergiler:Vatandaşların gelirlerinden ya da sahip oldukları mallar üzerinden devlete ödedikleri vergilerdir.(Bunlar;Gelir vergisi,emlak vergisi,taşıt alım ve satım vergisi bu tür vergilerdir.
Dolaylı vergiler:Malların satış fiyatları üzerine eklenerek ödenen vergilerdir.(Katma değer vergisi)
Ülkemizde birçok vergi çeşidi vardır.Bunlar;
Gelir vergisi:Yurttaşların bir yıl içinde elde ettikleri gelirin belli bir oranda vergilendirilmesidir.
Kurumlar vergisi:Şirketler,kooperatifler,iş ortaklıkları gibi kurumlar da gelirlerinin belli bir oranını vergi olarak verirler.
Emlak vergisi
Veraset ve intikal vergisi
Akaryakıt tüketim vergisi
Katma değer vergisi
Damga vergisi
Motorlu taşıtlar vergisi
Taşıt alım ve satım vergisi
İletişim vergisi
Belediyelere ödediğimiz vergiler:
Emlak vergisi,İlan ve reklam vergisi,eğlence vergisi,imar ve iskan vergisi,ruhsat vergisi,çevre temizlik vergisi vb.
ASKERLİK YAPMA:
Anayasamızın 72.maddesinde yer alır.T.C.vatandaşı,20 yaşını doldurmuş her erkek askerlik görevini yapmakla yükümlüdür.Askerlik görevini bitirenler,gerekirse 41 yaşına kadar gerek görülürse tekrar askere çağrılabilirler.
Askerlik çağı;YOKLAMA,MUVAZZAFLIK ve İHTİYATLIK(YEDEKLİK) olmak üzere üç devreye ayrılır.
YOKLAMA DÖNEMİ; İlk ve son yoklama olarak ikiye ayrılır.
İlk yoklama,askerlik çağına gelen gençlerin nerede ve ne durumda olduklarını belirlemek için yapılır.(Askerlik çağı geldiği halde okulda öğrenci olanlar belirlenir)
Son yoklamada,askere çağrılacak gençlerin sağlık bakımından askerliğe uygun olup olmadıklarına,uzman kurullar tarafında bakılır.Askerliğe uygun olanların,bu görevlerini hangi sınıfta(ulaştırma,piyade,topçu vb.)yapacakları,hangi birliğe sevk edilecekleri belirlenir.
MUVAZZAFLIK ÇAĞI:Son yoklamasını yaptıran gençler askere çağrılır.Bu çağrıyı alan gençlerin askerlik şubelerine başvuran gençlerin askerlik hizmetleri başlar.Terhis olup sivil hayata dönünceye kadar sürer.
İHTİYATLIK ÇAĞI:Askerlik görevini tamamlayanlar yedek asker niteliğindedir.Bu durumda olanlar,her yıl askerlik şubelerine başvurarak yıllık yoklamalarını yaptırırlar.Bir tehlike durumunda,askere hemen çağrılmaya hazır olarak beklerler.
KANUN ve KURALLARA SAYGILI OLMAK:
Bir ülkede toplumsal düzeni ve adaleti sağlamak için yasalar vardır.Yurttaşlık görevlerinden biri de bu yasalara uymaktır.
Yurttaşlık bilincine sahip olan herkes,yasalara uyma sorumluluğunu taşır.Ülkesinin güvenliğini tehlikeye düşürmemek,devlet işlerinin kolayca yürümesini sağlamak için yasalara uyulması gerektiğini bilir.
BİR ÜLKEDE YURTTAŞLAR SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİĞİNDE ŞU SORUNLAR ORTAYA ÇIKAR:
Kişiler yasalara uymazlarsa insan hakları çiğnenir.İnsan haklarının çiğnendiği toplumlarda bireyler;DÜŞÜNME,ÜRETME,ÇEŞİTLİ ALANLARDA ESERLER ORTAYA KOYMA OLANAKLARINI ve YETENEKLERİNİ GELİŞTİREMEZLER.
Devlet,yurttaşa karşı görevlerini yerine getiremez,
Toplumsal dayanışma ve ulusal bütünlük bozulur,
Ülkeyi yönetenler,yurttaşların sorunlarına ilgi göstermez,halkı yeterince temsil edemezler,
Yöneticilerin yeterince denetlememesi nedeniyle hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınmaz,yargı bağımsızlığı zedelenir.
Ülke yönetiminde keyfilik başlar.Demokratik yönetimin yerini baskıcı yönetim alabilir.
Kişiler,vergilerini zamanında ödemediğinde devlet de halkın yol,elektrik,sağlık ve eğitim gibi gereksinimlerini yeterince karşılayamaz.
Ülkenin bütünlüğü,bağımsızlığı ve varlığı tehlikeye girer.
DAYANIŞMA NEDİR:
Toplumu oluşturan bireylerin bir işi gerçekleştirmek için duygu,düşünce ve güç birliği yapmasıdır.
Karşılaştığımız bazı sorunları ancak iş birliği ve dayanışma ile çözebiliriz.
MİLLİ BİRLİK BERABERLİK YÖNÜNDEN DAYANIŞMANIN ÖNEMİ:Bir ülkede,birlik ve beraberliğin sağlanmasında ve sürekli olmasında yurttaşlar arasındaki dayanışmanın önemi çok büyüktür.Dayanışma ile “Herkes kendi için yerine” yerine,”herkes herkes için” düşüncesi benimsenerek toplum sorunları çözülür.Türk ulusu,Kurtuluş savaşı sırasında dayanışmanın en güzel örneklerini vererek bu mücadele kazanılmıştır.
DAYANIŞMADA SEVGİ,SAYGI ve HOŞGÖRÜNÜN ÖNEMİ:
Bir toplumda,insanların barış içinde yaşamalarının en öncelikli koşullarından biri,ilişkilerin sevgi,saygı ve hoşgörü temeline dayanmasıdır.Bizim ülkemizde farklı soy,din,dil,kültür ve düşüncede olan insanlar vardır.Bu farklılıklara zenginliğimiz olarak baktığımız ve bu farklılıklara hoşgörü ile baktığımız sürece ülkemiz kalkınır ve barış içinde yaşarız.Aksi halde bir çok tehlike ortay çıkar.(Ülke bütünlüğü tehlikeye girer.)Toplu halde yaşamanın temel koşulu sevgi ve saygıdır.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME:
1-Ulus,yurt,yurttaş yurttaşlık nedir tanımlayınız.
2-Demokrasinin temeli nelere dayanır?
3-Demokrasi yönetimi nedir?
4-Vatandaş olma sorumluluğu nasıl ortaya çıkar?Vatandaş olma bilinci ne demektir?
5-Yurttaş olma bilincinin gerektirdikleri nelerdir?
6-Yurttaş olma bilinci taşınmadığı ve yerine getirilmediği zaman neler olur?Örneklerle açıklayınız.
7-Vatandaş olma sorumluluğunu nasıl yerine getiririz?
8-Seçimlerde olması gereken demokrasinin vazgeçilmez unsurları nelerdir?Oy kullanırken adaylarda hangi özelliklere bakmalıyız?
9-Milletvekili ve cumhurbaşkanı seçilme şartları nelerdir?
10-Vergiler kaça ayrılır?Dolaylı ve dolaysız vergi nedir,örneklerle açıklayınız.
11-Vergi çeşitleri nelerdir,belediyeler hangi vergileri toplar?
12-Askerlik çağı kaça ayrılır,ilk ve son yoklama nedir?
13-Muvazzaflık dönemi ne zaman başlar,ne zaman sona erer?
14-İHTİYATLIK (yedeklik)dönemi nedir,hangi durumlarda kullanılır?
15-Bir ülkede yurttaşlar sorumluluklarını yerine getirmedikleri zaman hangi sorunlar ortaya çıkar?
16-İnsan haklarının çiğnendiği toplumlarda bireyleri hangi tehlikeler bekler?
17-Dayanışma nedir?Bir ülkede milli birlik ve beraberliğin sağlanması için ve dayanışma niçin önemlidir?
18-Dayanışma da sevgi,saygı ve hoşgörü ülkelerin özellikle bizim ülkemizin geleceği açısından niçin çok önemlidir?açıklayınız.


kaynak


hudut_kartali 2 Mart 2009 04:51

ne kadar ınkar etsekte savascı bı ırkız.. bundan oturudurkı her turk evladı (bayanlar kızmasın okuyun helebi) dogar dogmaz vatanını bayragını ulusunu korumakla mukelleftır. Farkındalık kelımesının manasını sanırım bu forumu kullanabılen herkes bılır.iş o dur ki. erkek kısmı tabıatı geregı savascı ruha sahıp olmasını anasının dızının dıbınde ogrenır. karakterı saglam dınıne dılıne bayragına vatanına mılletıne sahıp bır evladı türk anaları yetıstırebılır. zira bu vatandaslık bılgısı derslerınde kazanılacak bir durtudur nede okul sıralarında bunalırken farkedecegın bır hadıse.. gercek erkeklerı yanlızca turk anaları dogurur.


Misafir 25 Eylül 2009 21:34

ülkemekarşı sorumluluklarım nelerdir


Misafir 1 Ekim 2009 20:08

Ülkeye karşı bizim sorumluluklarımız nelerdir?
 
iyi akşamlar benim adım ilayda size bir ödev sorum olacak.benim ülkeme karşı sorumluluklarım nelerdir ama şahsi olarak benim olması lazım ilkokul beşinci sınıf öğrencisiyim.cevabınız için şimdiden teşekkür ederim


The Unique 2 Ekim 2009 13:25

Lütfen Tıklayınız İlgili Konu >>> Vatandaşlık Nedir? Vatandaşlık Hak ve Görevleri


Misafir 2 Ekim 2009 20:07

ÜLKEME KARŞI SOROMLULUKLARIM


qonuqq 7 Ekim 2009 14:33

Ülkemize karşı sorumluluklarımız nelerdir?
 
Çoq ama Çoq Acil Ülqemize qarşı sorumluluqlarımız[Né olur yha çoq acil]
Maddeler halinde...


Misafir 7 Ekim 2009 14:36

Vatandaşlık
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Vatandaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vaadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir. Vatandaşın politik katılım hakkı vardır.
Her anayasal ülkenin vatandaşlık gereklilikleri anayasalarına yazmaktadır. Günümüzde bu gerekliliklerin başında milliyet, doğum yeri ve kültür gelir. Örneğin birkaç yıl öncesine kadar Alman vatandaşı olmak için anne veya babasının Alman olması gerekliliği vardı. Fransa'da, doğum yeri Fransa sınırları içinde olanların vatandaş olma hakları vardır. ABD'de ise, vatandaş olmak isteyenler, Amerikan toplumuna tümüyle uyum sağladıklarını ve Amerikan geleneklerini benimsediklerini kanıtlamak durumundadırlar.


Kavramlar

Uyrukluk (tabiyet=nationality), bir kişi ile bir devlet arasındaki hukuki bağdır, kişinin etnik kökeniyle ilgili değildir. Vatandaşlıkla ilgili olarak şu terimler geçer: uyrukluk, yurttaşlık, vatandaşlık, tabiyet. Buradaki nationality'nin karşılığı milliyet değildir. Milliyet, hukuki kavram değildir. Kişiler için, uyrukluğundan söz edilir, uyruk denilmez. Kişilerin uyrukluğu olur. Uyrukluk tabiyet, vatandaşlık yurttaşlık yerine kullanılmaktadır.
ABD'de vatandaş ve uyruk aynı değildir. Uyruk, yurttaşları belirttiği gibi, sadakat yoluyla da uyruk olunabilmektedir. Amerikan Samoa ve Swan halkları böyledir (non-citizen nationals). Bazı hukukçulara göre yurttaş (citoyen, citizen) iç hukuku; uyrukluk (nationality, nationalite) uluslararası hukuku ilgilendirir. Uyrukluk Konusanda Avrapa Sözleşmesi'nde ise uyrukluk ile yurttaşlık eşanlamlı kullanılmıştır.
Vatandaşlık, gerçek kişilere has kullanılır. Tüzel kişi ve nesneler için uyrukluk kavramı kullanılmaktadır. Vatandaşlık hukuku, kamu hukuku içinde değerlendirilir. Devletler doğum yeri, kan bağı ve bunların karmasından oluşan ilkelerle uyrukluk verirler.
Türk anayasasının 66. maddesi, "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'dür" demektedir. Bu ilke, anayasa hukuku bakımından, vatandaşların siyasal haklardan yararlanmaları açısından önemlidir. İdare hukuku ve sosyal güvenlik hukuku, ceza hukuku, uluslararası hukuk, insan hakları, usul hukuku, vergi hukuku açısından da vatandaşlık tanımı birçok özellik kazanmıştır.
Uluslararası hukuk ilkeleri, vatandaşlık hakkında üç ilke benimser: Her kişinin vatandaşlığı olmalıdır, her kişinin yalnız bir vatandaşlığı olmalıdır, kişi vatandaşlığını seçmede ve değiştirmede özgür olmalıdır.
Türk Vatandaşlığı Kanunu, 11 Şubat 1964'de kabul edilmiş ve birkaç kere değişikliğe uğramıştır. İskan Kanunu ise 14 Haziran 1934'de kabul edilmiştir. Vatandaşlık işleri İçişleri Bakanlığı'nca yürütülür. Bakanlığın birimleri vatandaşlıkla yakından ilgilidir: Nüfus ve Vatandaşlık işleri gm, İller İdaresi gm, Mahalli İdareler gm, Sivil Savunma gm, Kaçakçılık ve İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama gm. Doğrudan birim, Vatandaşlık İşleri db'dır. Türkiye CIEC (Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu) üyesidir (1953).
TVK'ya göre Türk vatandaşlığına giriş üç yolladır: Kanunla, yetkili makam kararıyla, seçme hakkıyla. Yapılan değişikliklere göre Türk'le evlenen yabancılar, bakanlık kararıyla vatandaşlığa geçebilmektedirler. İskan Kanunu'na göre ise yurtsuzlar ve mültecilere dair hükümlerle bunların vatandaşlığa geçişleri düzenlenmiştir. Vatandaşlıkla ilgili kararlarda yargı denetimi açıktır.vatandaşlık görevlerimizden biri ise çevremize,ailemize karşıgörevimizi yapmalıyız.

Vatandaşlık Görevleri - Vatandaşlık Görevleri Nelerdir


Vatandaş Olma Bilinci : Bir vatandaşın haklarının ve görevlerinin farkında olmasıdır. Demokratik yönetimin varlığı ve sürekliliği; vatandaş olma bilincine sahip ve bu bilinç çerçevesinde uygun davranışlar sergileyen insanların çoklukta olmasıyla sağlanabilir.

Vatandaş Olma Bilincinin Gerektirdikleri:

1.Demokrasi, eşitlik ve özgürlük gibi değerleri benimsemek ve demokrasinin gereğine inanmış olmak.

  • Vatandaş olarak haklarının ve sorumluluklarının bilincinde olmak.
  • Yasalara titizlikle uymak.
  • Diğer insanlara karşı saygılı ve hoşgörülü davranmak, şiddetten yana değil, barıştan yana olmak.
  • Her türlü ayrımcılığa karşı olmak.
Vatandaş Olma Sorumluluğunu Taşıma Yolları:

  • Seçme ve seçilme hakkı
  • Vergi vermek
  • Askerlik yapmak
  • Kanun ve kurallara saygılı olmak
Bir ülkede vatandaşlar görev ve sorumluluklarını yerine getirmezlerse şu sorunlar ortaya çıkar:

1.Yönetim dürüst, bilgili, çağdaş ve ülke çıkarları için çalışacak kişilerin elinde olmaz. Yöneticiler halkı temsil edemez.

  • Devlet, ülke giderlerini karşılayacak geliri elde edemez. Dolayısıyla vatandaşa karşı görevini yerine getiremez. İçte düzeni, dışta bağımsızlığı koruyamaz.
  • Ülke bütünlüğü, bağımsızlığı ve varlığı tehlikeye girer.
  • Demokratik yönetimin yerini baskıcı yönetim alır. İnsan hakları korunamaz. Bazı kii ve gruplara ayrıcalık tanınır.
    Millet: Aynı topraklar üzerinde yaşayan aralarında dil, duygu, ülkü, tarih, kültür ve çıkar birliği olan insan topluluğudur.


Vatan: Bir milletin üzerinde yaşadığı toprak parçasıdır.

Alıntı

inceleyiniz>>Vatandaşlık Nedir? Vatandaşlık Hak ve Görevleri



Saat: 02:25
Sayfa 1 / 7

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık