MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Dudak yaraları tedavisi hakkında bilgi verebilir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/237357-dudak-yaralari-tedavisi-hakkinda-bilgi-verebilir-misiniz.html)

izmirden ayhan 14 Mart 2009 19:28

merhabalar,

sanırım sıkıntı ve üzüntülü dönemlerde dudaklarımda oluşan yaralardan ço şikayetçiyim. bu yaralar gittikçe dudağımın her yerine yayılıyor ve çok uzun zamanda iyileşmiyor. yanlız şimdiye kadar hiç dilimde yara olmuyordu ama şimdi dilimde de yaralar olmaya başladı. konuyla ilgili bilgi verirseniz çok sevineceğim. tıpta pek şifa bulamadım. bitkisel şifa arıyorum.

saygılarımla,


fadedliver 14 Mart 2009 21:06

AFT ve UÇUK
(Ağız yaraları, Ağızda yara, Ağız yarası) Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.
Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.
Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.
Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?
  • STRES
    Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.
    Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.
  • YİYECEKLER
    Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle.de aft oluşumunu hızlandırırlar.
  • TRAVMA
    Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
  • DİŞ MACUNU
    Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan "sodyum lauryl sulhate" ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.
    Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir. (Tom's of Maine Natural Toothpaste , Oral-B Sensitive Fluoride Toothpaste.)
  • SİSTEMİK HASTALIKLAR
    Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır.
    Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
  • DİĞER NEDENLER
    B12 vitamini ve demir noksanlığı,sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.
Tedavi
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Aft sorunu ile karşı karşıya olanların aşağıda sıralanan işlemlerden birini yada birkaçını uyguladıklarında daha rahat bir periyot geçirmeleri mümkündür:


Ağrıyı azaltmak ve iyileşme periyodunu kısaltmak için:

  • Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalır.
  • "2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk yada gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir.
  • Su ile karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem aft üzerine sürülebilir.
  • Yarım bardak suya yarım kaşık tuz ilavesi ile elde edilen solusyonla günde üç kez gargara yapılabilir,
  • Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir.
  • Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
  • "sucralfate" tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
  • Özellikle aftı başlangıç aşamasında "tetrasiklin" tableti suda eriterek elde edilen solusyon ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • Gene aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid "%0.1 lik triamcinalone" uygulanması ya da steroidli bir gargara "betamethasone syrup" ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • "Chlorhexadine" gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.
  • "Tetrasiklin" şurup la hazırlanan 12,500 unite "nystatin", 1.25 mg "diphenhydramine", ve 0.25 mg/m "hydrocortisone" karışımı 'shotgun' solusyonu olarak kullanılabilir.


kaynak


Misafir 2 Eylül 2009 13:44

Alıntı:

dudak yaralari

dudak kenarlarımda kesik gibi yaralar var ağzımı çok açınca acıyor.adeta ağzım yırtılmış gibi.


Misafir 2 Eylül 2009 13:45

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1473260)
dudak kenarlarımda kesik gibi yaralar var ağzımı çok açınca acıyor.adeta ağzım yırtılmış gibi.

Doktora başvurunuz.Size en uygun yolu gösterecektir.


Misafir 23 Ocak 2010 18:14

dudaklarım sürekli çatlıyor ve sürekli dudaklarımla oynuyorum yaralar oluşuyor.
ne yapmam gerekiyor


Misafir 14 Temmuz 2010 12:32

yaralar
 
benim de aynısı oluyor.dudağımın kenarlarında yara oluşuyor ve sürekli oynuyorum ağzımı biraz açınca acıyor yani dudaklarım acıya acıya yemek yiyorum bana yardım ederseniz çok memnun olurum


Misafir 19 Ocak 2011 15:24

Ne olur yardım edin bn 10 yaşındayım dudağımda yaralar var.Yanlarında aslında yok yani ağzımı açınca veya yemek yiyince acımıyor.Ama doktora bu nedenle başvurmadım ama aft olmuş olabilirim. 1 tane dudağımın hemen altında resimdeki gibi yaram var.Tabi geçerde dudağımın heryerinde yaralar var...Üst kısmında 3 tane yan yana su toplanmış yaralar var.Altta da 1 tane yara var ama oda alt dudağıma bayaa yaygın.Durumum kötü ama doktora gittim bepanthen verdi.Şimdiden iyi gelmeye başladı öneririm ama sizede bir sorum olcak.Benim hemen geçmesi lazım yüz maskeside kullanıyorum bnm daha çabuk iyileşmesi için yani iyi gelmesi için neler yemem,neler içmem,ne yapmam lazım???? Ne olur yardım edin benim durumum herkesden önemli ne olur cevap yazın saygılar...


selma gönenç 28 Şubat 2011 21:17

dudağımın ıkı yanındakı kızarıklar oluştu hiç geçmiyor vitaminsizlıktenmi kaynaklanıyor


Misafir 31 Ağustos 2011 14:54

dudağımda sürekli tatlı yaralar çıkıyor. muhtemelen bunun nedeni rüyamda korktuğum için olmalı.kaşıma ihtiyacı duyuyorum fakat yayılır diye korkuyorum sürekli rahatsız ediyor beni. ne yapabilirim. Saygılarımla...


Misafir 18 Eylül 2011 18:06

merabalar benim sorunum yanış bir ilaç kullanımı yüzünden dudağımdan yaralar çıktı hatta yavaş yavaş azımdada çıkmaya başladı. doktora daha gitmedim ama çok kötü acıyor ve boğazımdada bez ver bunun sebebi yanlış ilaç kullanımı olabilirmi?? Lütfen yadım edin...!



Saat: 01:01
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık