MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Spor (https://www.msxlabs.org/forum/spor/)
-   -   Beyzbol (Basebol) Nedir? Beyzbol (https://www.msxlabs.org/forum/spor/23950-beyzbol-basebol-nedir-beyzbol.html)

NoRaBeLL 1 Nisan 2007 00:16

Beyzbol (Basebol) Nedir? Beyzbol
 
4 ek
Alıntıdaki Ek 50071

Beyzbol nedir?



Beyzbol, Amerikan kökenli, Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinde (özellikle Kore ve Japonya'da) çok popüler bir spor türü.

Genel Kurallar


Beyzbol genellikle dokuz devreli (ing. inning) oynanır. Her iki takım da her devrede bir savunma ve bir hücum hakkı kullanır. Hücumdaki takımın oyuncularının her birine bir vuruş hakkı verilir. Oyun, konuk takım hücum durumunda, evsahibi takım savunma durumundayken başlar.

Savunma


Savunmadaki takımın oyuncuları farklı noktalarda değişik görevler üstlenirler. Fırlatıcı(veya atıcı), fırlatıcı tümseğine, yakalayıcı(veya tutucu) sayı kalesinin arkasına, üç kale bekçisi kale noktalarına yerleşirler. Sayı yapmaya çalışan hücum oyuncuları ise üç koşucu olarak adlandırılır. Sayı turunu tamamlayamadan aradaki kalelerden birinde kalan koşucunun, ya kendinden sonraki vurucunun isabetli vuruşuyla ortaya çıkan koşma süresinde ya da herhangi bir anda, kale bekçilerini atlatarak bir sonraki kaleye koşması ve sayı turunu tamamlaması gerekir. Ama bir kalede aynı anda ancak bir koşucu bulunabilir. Koşucu iki kale arasında koşarken, top kale bekçisine ulaştırılırsa ya da topu taşıyan bir savunma oyuncusu koşucuyu yakalarsa, koşucu oyun dışı kalır. Yakalayıcılar kalenin çevresinde olmalıdırlar. Bir kısa top yakalayıcı iç alanın hemen dışında ve üç dış alan oyuncusu dış alanda yer alır.

Alıntıdaki Ek 50072

Hücum


Hücumdaki takımın her oyuncusu sırayla sayı kalesine gelir ve fırlatıcı tümseğinden fırlatıcının sayı kalesinin arkasında duran yakalayıcıya attığı topa sopayla (ing. bat) vurmaya çalışırlar. Fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen, geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasındaki hakem karar verir. Fırlatıcı dört geçersiz atış yaparsa, vurucuya birinci kaleye yürüme hakkı vermiş olur. Eğer bir vurucu, üç kez geçerli atışa vuramazsa, vurduğu topu karşı takımın yakalayıcısı havada yakalarsa ya da vurduğu topu ceza alanına düşürürse oyun dışı kalır(ing. out). Üç oyuncusu oyun dışı kalan takım hücum hakkını kaybeder ve savunma konumuna geçer. İki takım da vuruş hakkını tamamlayınca devre tamamlanır.
Vurucu, topa isabetli bir vuruş yaptığında birinci kaleye koşar. Savunma konumundaki karşı takımın oyuncularının topu alıp kale bekçilerine ulaştırmasına kadar geçen sürede öbür kaleleri de dolaşarak sayı kalesine dönebilir. Vurucu bu durumda sayı turunu tamamlamış olur. İsabetli bir vuruştan sonra bir kaleye ulaşabilen vurucu o kalede durabilir ve bir sonraki vurucunun koşusu esnasında o da ilerideki kaleye koşabilir.

Sayı Turu


Eğer vurucu iyi bir vuruşla topu çitlerin dışına gönderirse, buna sayı turu vurmak (ing. home run) denir. Sayı turu vuran oyuncu, yakalanması söz konusu olmadan, kalelerden geçerek sayı turunu tamamlar. Sayı turu vurulduğu zaman eğer kalelerde koşucular varsa, onlar da sayı turunu tamamlarlar. Bir vurucunun takımına sağlayabileceği en büyük yarar sayı turudur. Çünkü normal bir koşuda bir vurucu ancak bir sayı kazandırabilirken, sayı turunda sahada ne kadar koşucu varsa bir o kadar daha sayı kazandırmış olur.

Oyunun tarihi


Beyzbolun kökeni kesin olarak bilinmemektedir. 18. yüzyılda oynanan rounders adlı bir İngiliz oyunundan geliştirildiği sanılır. Beyzbolün kriket oyunundan kaynaklanmış olabileceğini ileri sürenler de vardır.
ABD’de 1846'da New Jersey'de yapılan beyzbol maçı, örgütlü beyzbolun ilk maçı kabul edilir. Beyzbol zamanla yaygınlaştı ve profesyonel olarak oynanmaya başladı. 1871'de Ulusal Profesyonel Beyzbol Oyuncuları Birliği kuruldu. Bu birlik, 1876'da Profesyonel Beyzbol Kulüpleri Ulusal Ligi adını aldı. 1901'de de Amerikan Ligi kuruldu ve bu iki ligin şampiyonları, ilk kez 1903'te karşılaştı. 1905'ten bu yana her yıl iki ligin şampiyonları Dünya Serileri maçında karşılaşır ve beyzbol sezonu böylece sona erer.

Alıntıdaki Ek 50075Alıntıdaki Ek 50076
MsXLabs.org


asla_asla_deme 17 Eylül 2008 14:19

BEYZBOL


MsXLabs.org

BEYZBOL
, genellikle ABD'nin ulusal oyunu olarak kabul edilen bir takım sporudur. At derisiyle kaplı küçük bir top, bir tahta sopa ve deri eldivenlerle oynanır. Dokuzar oyuncu­dan oluşan iki takım arasında oynanan oyu­nun amacı, rakip takımdan daha fazla sayı turu yapmaktır.

Oyun Alanı



Üç metre yüksekliğinde bir çitle çevrili olan beyzbol alanında iç alan, dış alan ve ceza alanı bulunur. İç alan, kenarları 27'şer metre olan bir karedir. Karenin kale adı verilen dört köşesinden biri sayı kalesidir. Kaleler sağdan sola doğru birinci, ikinci ve üçüncü kale olarak adlandırılır. İç alanın ortasında, sayı kalesinden 18 metre uzakta fırlatıcı tümseği vardır.

Sayı kalesinde beyaz plastikten beş yüzlü bir plaka, öbür kalelerde küçük branda yas­tıklar bulunur. İç alanın sayı kalesinde kesi­şen iki kenarı ve bunların uzantısı, ceza çizgisi adını alır. Bu iki ceza çizgisi arasında kalan alanın iç alandan öteye uzanan bölümü dış alan, ceza çizgileri ile çevre çitleri arasındaki alan da ceza alanıdır. İç alanın boyutları kesin kurallarla belirlenmiştir ama, dış alan ve ceza alanının büyüklüğü farklılık gösterir. Genellik­le ceza çizgilerinin uzunluğu 100 metreden, dış alanın sayı kalesine en uzak noktasının uzaklığı 123 metreden az olamaz. Kalelerin, fırlatma tümseğinin ve kaleler arasındaki yolların dışın­daki alan çimle kaplıdır.

Beyzbol topunun çevresi 23 cm, ağırlığı 142-149 gr arasındadır. Beyzbol sopasının boyu 107 santimetreden, çapı da 7 santimetre­den fazla olamaz.

Oyunu, her biri bir kale çevresinde bulunan dört hakem yönetir. Oyuncular vücudu saran bir forma, kalın çoraplar ve çivili özel ayakka­bılar giyer, koruyucu başlık takarlar. Çim olmayan yapay yüzeyli alanlarda lastik ayak­kabı giyilir.

Kurallar



Beyzbol genellikle dokuz devre olarak oyna­nır. Her devrede her iki takımın bir savunma ve bir hücum hakkı olur. Hücumdaki takımın oyuncularının her birinin bir vuruş hakkı vardır. Konuk takım hücum durumunda, öbür takım savunma durumunda oyuna başlar.
Savunmadaki takımın oyuncularının farklı görevleri vardır. Fırlatıcı fırlatıcı tümseğinde, yakalayıcı sayı kalesinin arkasında, üç kale bekçisi üç kalenin çevresinde, bir kısa top yakalayıcı iç alanın hemen dışında ve üç dış alan oyuncusu dış alanda yer alır.

Hücumdaki takımın oyuncuları sırayla sayı kalesine gelerek, fırlatıcının yakalayıcıya attı­ğı topa sopayla vurmaya çalışırlar. Fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen, geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasında duran hakem karar verir. Fırlatıcının dört geçersiz atışı, vurucuya birinci kaleye yürüme hakkı verir. Üç kez geçerli atışa vuramayan, vurduğu top yere düşmeden yakalanan ya da ceza alanına düşen vurucu, oyun dışı kalır. Üç oyuncusu oyun dışı kalan takım hücum hakkı­nı kaybeder ve savunmaya geçer. İki takım da vuruş hakkını tamamlayınca devre biter.

Vurucu, topa isabetli bir vuruş yapınca birinci kaleye koşar ve eğer savunma oyuncu­lannın topu alıp kale bekçilerine ulaştırmasına kadar geçen sürede zamanı kalırsa, öbür kaleleri de dolaşarak sayı kalesine döner. Bu durumda sayı turunu tamamlamış olur. İsa­betli bir vuruştan sonra bir kaleye ulaşabilen vurucuya, koşucu denir. Sayı turunu tamam-layamadan aradaki kalelerden birinde kalan koşucu ya kendinden sonraki vurucunun isa­betli vuruşu ile ortaya çıkan koşma süresinde ya da herhangi bir anda, kale bekçilerini atlatarak, bir sonraki kaleye koşar; bu yoldan sayı turunu tamamlamaya çalışır. Her kalede aynı anda ancak bir koşucu bulunabilir. Koşu­cu iki kale arasında koşarken, top kale bekçisine ulaştırılırsa ya da topu taşıyan bir savunma oyuncusu koşucuya değerse, koşucu oyun dışı kalır.
Eğer vurucu iyi bir vuruşla topu çitlerin ötesine gönderirse buna, sayı turu vurmak denir. Sayı turu vuran oyuncu, yakalanması söz konusu olmadan, kalelerden geçerek sayı turunu tamamlar. Sayı turu vurulduğu zaman eğer kalelerde koşucular varsa, onlar da sayı turunu tamamlarlar.

Özel Beceriler



Beyzbola yeni başlayan biri için alanda yer seçimi, sağ elini mi, yoksa sol elini mi kullandığına bağlıdır. Eğer topu sağ eliyle atıyorsa, alandaki dokuz görevden herhangi birini yapması için bir engel yoktur. Ama solaksa, fırlatıcı, birinci kale bekçisi ya da dış alan oyuncusu olması daha uygundur. Daha geniş bir alanı denetleyen kısa top yakalayıcı-sı, ikinci kale bekçisi ve dış alan oyuncuları için en önemli özellik hızlılıktır. İç alan oyuncularının hem çevik, hem de topu yaka­ lamakta usta olmaları gerekir. Tüm oyuncula­rın ise güçlü kollara gereksinimi vardır.

İyi bir fırlatıcı, topu ender olarak "ortaya" atar; hemen her zaman vuruş alanının köşele­rine göndermeye çalışır. Her fırlatmayı aynı hareketle yapmak büyük önem taşır. Fırlatıcı topu olabildiğince omzu ve bedeniyle fırlat-malıdır. Tüm yükü kollarına yüklememelidir.

Yakalayıcının güçlü kollara sahip olması, topu ustalıkla yakalayabilmesi gerekir. Yaka­layıcının önemli bir görevi de, rakip takımın vurucusunu inceleyerek, onun zayıf yanlarını keşfetmektir.

Çeşitli düzeylerdeki beyzbol liglerinde genç­lere usta eğiticiler denetiminde oyunu öğrenme ve yeteneklerini geliştirme olanağı verilir. Bir­çok ünlü beyzbol oyuncusu, oyunculuk yaşam­larına küçük yaşta bu liglerde başlamıştır.

Küçük lig beyzbolu 9-12 yaşlarındaki ço­cukların kendi beden ölçüleri ve güçlerine uygun koşullarda oynayabilecekleri, boyutları küçültülmüş beyzboldur. Donanımı, oynanan devre sayısı, alanın boyutları ve kaleler ara­sındaki uzaklık normal beyzboldan farklıdır.

Oyunun Tarihi



Kökeni kesin olarak bilinmeyen beyzbolun 18. yüzyılda oynanan rounders adlı bir İngi­liz oyunundan kaynaklandığı sanılmaktadır. Beyzbolun ilk gelişimi ile kriket oyunu arasın­da bağ kuran görüşler de vardır.

1846'da New Jersey'de yapılan beyzbol maçı, örgütlü beyzbolun ilk maçı kabul edilir. Beyzbolun yaygınlaşması sonucu zamanla profesyonellik ortaya çıktı ve 1871'de Ulusal Profesyonel Beyzbol Oyuncuları' Birliği ku­ruldu. Bu birlik 1876'da yerini Profesyonel Beyzbol Kulüpleri Ulusal Ligi'ne bıraktı. 1901'de de Amerikan Ligi kuruldu. Bu iki ligin şampiyonları ilk kez 1903'te karşılaştı. 1905'ten bu yana her yıl iki ligin şampiyonları­nın Dünya Serileri maçında karşılaşmasıyla beyzbol sezonu sona erer.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


bekirr 22 Mayıs 2012 14:10

Beyzbol nerede icat edildi?



İngiltere’de. Beyzbol (köken olarak köşe noktası topu, kale topu) İngiltere’de icat edildi ve ilk olarak 1744’te Küçük Hünerli Cep Kitabı’nda adlandırılıp tanımlandı. Kitap İngiltere’de çok rağbet gördü ve 1762’de ABD’de basıldı.

Beyzbol, rounders’ı (beyzbola benzeyen bir İngiliz oyunu) temel almaz; rounders’ın tanımı, 1828’de Erkeklerin Kendi Kitabı’nın ikinci basımı yayınlanana kadar yazılı olarak yapılmamıştır. ABD’de rounders’ın bahsedildiği ilk yer, Robin Carver’ın l834’te yazdığı Spor Kitabı’dır. Carver kaynak olarak Erkeklerin Kendi Kitabı’nı gösterdi, ama oyuna “kale topu (base balI)” ya da “hedef topu” dedi.

1796’da yazılmış Northanger Manastırı’nın ilk bölümünde genç kahraman Catherine Morland’ın “kriketi, beyzbolu, ata binmeyi ve kırlarda dolaşmayı kitaplara” tercih ettiğinden bahsediliyor.

Beyzbol otoriteleri oyunun kökeninin Amerikan olmaması konusunda o kadar paranoyaktı ki, 1907’de arsız bir sahtekarlığı hayata geçirdiler. Birinci Lig yürütme kurulunun özel olarak ısmarladığı oyunun kökeni hakkında hazırladıkları bir raporda, oyunun İç Savaş generali ve kahramanı Abner Doubleday tarafından 1839’da Cooperstown’da (New York) icat edildiği şeklindeki hikâyeyi ortaya attılar.

Bir efsane doğmuştu. Püritenlerin Amerika’ya yerleştiği ilk dönemlerde her yerde oyun sopası ve topla oynanan bir sürü oyun bulunmasına ve Doubleday’in Cooperstown’a hiç gitmemesine ya da günlüklerinde beyzboldan hiç bahsetmemesine rağmen, bu hikâye Amerikalıların zihinlerine iyice saplandı. Bir anekdotta belirtildiği gibi: “Abner Doubleday beyzbolu icat etmedi, beyzbol Abner Doubleday’i icat etti.”
Eğer ABD’de modern beyzbolu icat eden biri gösterilecekse, bu kişi Manhattanlı kitapçı Alexander Cartwright’dır. Gönüllü bir itfaiyeci olan Cartwright, 1842’de (Knickerbocker İtfaiye Arabası Şirketi’nden sonra) Knickerbocker Beyzbol KuIübü’nü kurdu.

O ve diğer itfaiyeciler 47. ve 27. sokaklardaki bir oyun sahasında beyzbol oynadılar. Modern beyzbolun kuralları onların belirledikleri kurallara dayanır ve Cartwright, baklava dilimi şeklindeki oyun sahasının şemasını çizen ilk kişidir. Cartwright nihayet 1938’de Beyzbol Onur Listesi’ne alındı.


_Yağmur_ 6 Haziran 2016 13:56

4 ek
Alıntıdaki Ek 50066

Beyzbol Nedir?



Amerika’nın milli sporlarından birisi olan beyzbol, yaklaşık 1800’lü yıllarda diğer oyunlardan esinlenerek oluşmuş olan bir spordur. Amatör olarak çok oynanan bir oyun olmasının yanı sıra, profesyonel olarak oynayan ve karşılığında çok yüksek ücret alan kişilerde vardır. Beyzbol sopası denen bir tane sopa ile oynanmakta olan oyunda, her iki takımında oyun devrelerinde savunma ve saldırı hakları bulunur.

Beyzbol oynamak istiyenlerin hangi elini kullandıkları da büyük önem taşımaktadır. Sağ elini kullanan oyuncular, oyunun bütün alanlarında faal rol üstlenebilir iken, sol ellerini kullananların kaleci yada dış alanda oynayan oyuncu olması gerekir.

Alıntıdaki Ek 50067

Beyzbol Nasıl Oynanır?


Beyzbol, 27 metrelik bir kare alanda oynanır. Sahanın etrafı çitle çevrili olur ve saha iç alan, dış alan olarak ikiye ayrılır. Kare seklindeki sahanın her bir kösesi bir kale olur ve bu kalelerden bir tanesi sayı kalesi olarak sayılır ve diğer kaleler bu kale sayısının saat yönünün tersine gidilerek 1’den 3’e kadar sıralanır. Sayı kalesinde plastikten beyaz bir plaka bulunurken diğer kalelerde küçük birer yastık bulunur. İç alanın ortasında ‘Pitcher’ adında bir tümsek yer alır. Kalelerin, kaleler arasındaki yolların ve fırlatma tümseğinin dışındaki her yer çimle kaplı durumdadır.

Beyzbolda takımlar dokuzar kişiden oluşur, müsabaka ise dokuz devreden oluşmaktadır. Her bir devrede sırasıyla takımlar hücum hakkına sahip olur ve ilk hücum hakkını deplasman takımı daha sonra ev sahibi takımı hücum hakkını kullanır. Sahada hücum yapacak takımdan battery yani topa sopasıyla vuracak olan tek kışı durur. Topa vuracak (batter) adamın 18 metre uzağında rakip takımdan ‘Pitcher’ yani topu fırlatacak kişi durur. Batter’’in arkasında savunma yapan takımdan ‘Catcher’, yüzüne top gelmesine karsı önleyecek kask ile durur. Catcher elinde büyük eldivenle duran kişidir ve Catcher’ında arkasında sakatlık olup olmadığını kontrol edecek hakem bulunur.

Pitcher, topu fırlatır ve hücum da olan takımın batter’si elindeki sopayı sallayarak topu var gücüyle uzağa atmaya çalışır, topu ıskalar ise catcher da tutarsa ‘Strike’ olur ve 3 Strike sonunda topa vuran kısının hücum hakkı biter ve yerine başka vurucu alırlar. Topa vuran kişinin üç defa Strike yapıp hücum hakkının bitmesine ‘out’ denir. Hücum takımının üç kere out yemesi sonunda da hücum hakkını kaybeder. İki takımda birer kez hücum yaptıktan sonra ilk devre biter. Hakem Pitcher’in attığı topu beğenmezse uyarır ve bu olaya ‘ball’ denir, dört defa ball yapıldığında ‘base’ ceza alınır. Base’ler basitçe sayı kalesinden haricindeki üç kaledir yani üç base vardır. Batter topa isabetli vurursa ilk baseye koşar, baseye koşması esnasında savunmadaki takımın oyuncuları topu yakalamaya çalışır, yakaladıkları tekdirde kale bekçilerine ulaştırmaya çalışacaktır. Eğer batter diğer takım topu yakalayıncaya kadar üç kaleyi birden tamamlayıp vuruşu yaptığı yere gelirse sayıyı almış olur. Batter iki kale arasında koşarken, savunma takımı topu yakalayıp kale bekçisine getirirse ya da topu yakalayan oyuncu batter’i yakarlarsa batter out olur ve oyun dışı kalır. Veya batter topa vurduğu zaman top çitleri geçerse bu ‘sayı turu vurmak’ anlamına gelir. Topun yakalanması imkansız olduğu içinde topa vuran kışı kaleleri yavaşça geçip şovunu yaparak sayı turunu tamamlar.
Alıntıdaki Ek 50068

Oyun Alanı


Oyun alanı iç ve dış alanlar olarak ikiye ayrılır. Oyunun merkezi kare biçiminde ortaya çizilmiş olan iç alandır (infield). Dış alan (outfield) ise iki sınır çizgisi uzatılarak elde edilen ve iç alanın dışında kalan bölümdür, iç alanı oluşturan karenin üç köşesi kale (base) olarak adlandırılır. Kalelerde yelken bezinden yapılmış yere bağlı minderler bulunur.

Kalelerin birbirinden uzaklığı 27,4 m’dir. Bu üç kale dışında, 4. köşede bulunan kale “sayı kalesi” olarak adlandırılır. Sayı kalesi beyaz kauçuktan, beş yüzlü bir plâkadır. Top fırlatıcıya bakan kenarı 43 cm, iki yanı 22 cm, iki arka kenarı ise ceza çizgileri üstünde ve her biri 30 cm’dir. Karenin ortasında, 18.4 m uzaklıkta, top fırlatanın durduğu yerde, yaklaşık 40 cm yükseklikte bir düzlük vardır ve fırlatıcı topu bunun üzerinden fırlatır. Bu düzlüğün çevresi ve dış alan çimle kaplıdır. Kale aralarındaki yolların 6 metrelik çevresi ise koşan oyuncunun kayarak kaleye değmesine olanak sağlamak amacıyla topraklanmıştır. Dış alan 3 m yüksekliğinde bir çitle çevrili, çim kaplı geniş bir alandır. Oyun alanının sınırlarını belirleyen sol ve sağ ceza çizgileri arasındaki uzaklık 100 m’dir.

Alandaki en uzun mesafe 140 m olup sayı kalesi ile tam karşısındaki sınır çizgisi arasında yer alır. Ceza alanı, iki ceza çizgisinin dışında kalan alandır. Dış alan oyuncuları ceza alanına giden toplan yakalamak için girebilirler, ama bu alan dar olduğu ve hemen yanında izleyici yerleri bulunduğu için pek kullanılmaz.

Oyun alanı çim olabileceği gibi, yapay malzemeyle de kaplı olabilir. Yapay zemin, her zaman oynanmaya hazır oluşu nedeniyle modern sahalarda tercih edilmektedir.
Alıntıdaki Ek 50069

Beyzbol Oyun Kuralları

  • Savunmadaki takımın oyuncularının farklı görevleri vardır.
  • Fırlatıcı fırlatıcı tümseğinde, yakalayıcı sayı kalesinin arkasında, üç kale bekçisi üç kalenin çevresinde, bir kısa top yakalayıcı iç alanın hemen dışında ve üç dış alan oyuncusu dış alanda yer alır.
  • Hücumdaki takımın oyuncuları sırayla sayı kalesine gelerek, fırlatıcının yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışırlar.
  • Fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen, geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasında duran hakem karar verir.
  • Fırlatıcının dört geçersiz atışı, vurucuya birinci kaleye yürüme hakkı verir.
  • Üç kez geçerli atışa vuramayan, vurduğu top yere düşmeden yakalanan, ya da ceza alanına düşen vurucu oyun dışı kalır.
  • Üç oyuncusu oyun dışı kalan takım hücum hakkını kaybeder ve savunmaya geçer. İki takım da vuruş hakkını tamamlayınca devre biter.
  • İsabetli bir vuruştan sonra bir kaleye ulaşabilen vurucuya, koşucu denir.
  • Sayı turunu tamamlayamadan aradaki kalelerden birinde kalan koşucu, ya kendinden sonraki vurucunun isabetli vuruşu ile ortaya çıkan koşma süresinde, ya da herhangi bir anda, kale bekçilerini atlatarak, bir sonraki kaleye koşar. Bu şekilde sayı turunu tamamlamaya çalışır.
  • Her kalede aynı anda ancak bir koşucu bulunabilir.
  • Koşucu iki kale arasında koşarken, top kale bekçisine ulaştırılırsa, ya da topu taşıyan bir savunma oyuncusu koşucuya değerse, koşucu oyun dışı kalır.
  • Eğer vurucu iyi bir vuruşla topu çitlerin ötesine gönderirse buna, sayı turu vurmak denir.

Kullanılan Malzemeler


Temel malzemeler sopa, top ve eldivendir. Rakip oyuncuların birbirinden ayrılabilmesi için takımlar farklı renklerde formalar giyerler. Güvenlik için vurucu ve tutucular özel başlıklar kullanırlar. Sopa, tümüyle yuvarlatılmış tahtadan, genellikle dişbudak ağacından yapılır. Boyu 1.06 metre, çapı ise 7 cm’dir. Sıkıca kavranabilmesi amacıyla sap kısmında çap daraltılmıştır.

Eldivenler deriden, kuş yuvası şeklinde ve parmak araları topu rahat yakalamak için esnek perdeli olarak yapılmıştır. Top beyaz ve serttir. Ortası mantar, dışı ise yün ipliği ve at derisinden yapılır. Çevresi yaklaşık 22.5-23 cm, ağırlığı 142-149 gr arasındadır.

Vurucunun mantardan yapılmış güneş şapkası, yakalayıcının ise yüz ve göğüs koruyucusu, yakalama eldiveni, dizlik ve incik kemiği koruyucusu vardır. Doğal çim sahada özel çivili ayakkabılar, yapay zeminde ise lâstik tabanlı spor ayakkabılar tercih edilmektedir.

Beyzbol Ligleri ve Müsabakalar

  • Oyun iki takım halinde oynanır.
  • Takımlar dokuz kişiden oluşur ve müsabaka dokuz devredir.
  • Beyzbol, 27 metrelik, kare bir alanda oynanır.
  • Oyuncunun topa her vuruştan sonra koşması gereken yol kazıklarla bellidir.
  • Oyun, topu atan oyuncunun, topu tutana atmasıyla başlar. Öteki takımın elinde sopa olan tek oyuncusu, elindeki sopayla bu topa vurarak, onu çizgilerle belirlenmiş sahada mümkün olduğu kadar uzağa vurarak birinci kaideye koşar. Bu koşma esnasında kaideye varmadan, top sahadaki oyuncuların eline geçerse yanmış sayılır.
  • Yanmadan yerine ulaşınca buradaki birinci oyuncunun da ikinci kaideye varması gerekir.
  • Top çelici bütün kaideleri dolaşarak ilk bulunduğu yere gelince takımına bir puan kazandırır.
  • Beyzbolda en iyi vuruşa "home run" adı verilir.
  • Beyzbol sahasının her noktasında hakemler bulunur.
Dünyada profesyonel olarak sadece Amerika'da, Amerika Ulusal Beyzbol Ligi adı altında oynanmakta olan beyzbol, ülkemizde Türkiye Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu (TBSF) çatısı altında minikler yaş kategorisinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca bazı üniversiteler kendi amatör liglerinde maçlarını yapmaktadır.

MsXLabs.org
-derlemedir.



Saat: 16:05

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık