MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Kimya (https://www.msxlabs.org/forum/kimya/)
-   -   Sofra Tuzu (Sodyum Klorür) Nedir? Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları (https://www.msxlabs.org/forum/kimya/239686-sofra-tuzu-sodyum-klorur-nedir-sofra-tuzunun-ozellikleri-ve-kullanim-alanlari.html)

ThinkerBeLL 24 Mart 2009 17:00

Sodyum Klorür (Sofra Tuzu)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Sofratuzu, kimyada sodyum klorür (NaCl) ismiyle bilinen beyaz kristal yapılı bir bileşiktir. Genellikle sofra tuzu olarak adlandırılan sod­yum klorür, hayvanların beslenmesinde bü­yük önem taşıyan temel bir madde ve pek çok önemli kimyasal süreç için bir başlangıç mad­desidir. En zengin sodyum klorürün kaynağı deniz suyudur; deniz suyunun ağırlıkça yüzde 3'ünü sodyum klorür oluşturur. Deniz suyu­nun yüzde 1'lik bir bölümü de çeşitli magnez­yum, kalsiyum ve potasyum tuzlarından olu­şur. Lût Gölü ve ABD'nin Utah eyaletindeki Büyük Tuz Gölü gibi bazı tuzlu göllerin sularında, deniz suyundakinin 4-8 katı arasın­da değişen oranlarda tuz bulunur.
Sanayide ve evlerde kullanılan tuzun çoğu, eski zamanlarda var olmuş bazı denizlerin buharlaşmasından artakalan, üstleri çamur ve kumla örtülü yeraltı çökellerinden elde edilir. Bazı yerlerde, yüzeye çıkarken bu tür bir tuz katmanından geçen tuzlu su kaynaklarına da rastlanır.
Bol güneş alan ülkelerde tuz, tuzla denen geniş alanlara alınan deniz suyunun buharlaş­maya bırakılması yoluyla elde edilir. İri taneli ve oldukça katışkılı olan bu tuzdan et ve balık salamuralarının hazırlanmasında yararlanılır.
Yeraltı kayatuzu dünyanın birçok yerinde kalın katmanlar halinde bulunur. Mineral adı halit olan kayatuzu, genellikle açılan kuyular­dan aşağı su pompalanarak elde edilir. Su, tuzu çözer ve oluşan salamura (tuzlu su) yüzeye pompalanır. Daha sonra buharlaştırı-lan salamuradan geriye tuz kalır.

Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

Katışkısız sodyum klorür küp biçim­li kristallerden oluşan beyaz bir katı madde­dir. 800°C'de erir. Arı su 0°C'de donar, ama salamura (sofra tuzunun sudaki çözeltisi) çok daha düşük sıcaklıklarda donar; bu sıcak­lık, salamuradaki tuz oranına bağlı olarak —20°C'ye kadar düşebilir. Bu yüzden kışın, kar ve buzu eritmesi için yollara kayatuzu serpilir; kayatuzu kar ve buzla birleşerek, normal suyun donma sıcaklığında donmayan bir sala­mura oluşturur.
Sodyum klorür bütün hayvanların beslen­mesinde yaşamsal bir önem taşır. Midede salgılanan sindirim sularındaki hidroklorik asidin oluşumu için gerekli olan klorür iyonla­rı bu tuzdan gelir. Sodyum ise vücuttaki ana katyonlardan biridir; sinir ve kas hücrelerinin işlevlerini doğru bir biçimde yerine getirebil­meleri ve vücuttaki su dengesinin sürdürülebilmesinde bu katyonun temel bir işlevi var­dır. Hayvan besi yerlerinde tuz yalakları bulundurulur; yabani hayvanlar ise bir parça kayatuzu bulabilmek için uzun süre dola­şırlar.
Sodyum ve klor çok önemli maddeler olduğundan, tuz kimya sanayisinin başlıca hammaddelerinden biri haline gelmiştir. Klor, sodyum, hidrojen ve sodyum hidroksit (sudkostik), eritilmiş sodyum klorürden, yani salamura­dan elektrik akımı geçirilerek elde edilir. Bu kimyasal maddeler ağartma to­zu, sabun, yapay ipek (reyon) ve cam gibi ürün­lerin yapımında kullanılır. Tuzun kendisi de yi­yecekleri tatlandırmak; et, balık, sebze ve ham derileri tuzlama yöntemiyle saklamak; sulan yumuşatmak; seramik eşyaları sırlamakta kulla­nılır. Tereyağı, margarin ve buz üretiminde de tuzdan yararlanılır.


sade 9 Kasım 2012 18:23

Yaşam için az miktarda klorür zorunludur, sindirim sistemini herhangi bir değişime uğramadan geçip, idrarın bir kısmı olur ve vücuttan atılır. Klorür sodyum ile hücresel sıvıda bulunur ve vücut ağırlığının yaklaşık %0,15′ini oluşturur. Sodyum ve potasyumla birlikte klorür tüm vücut sıvılarının pH′ının uygun dağılımını sağlar. Bununla beraber sağlıklı sinir ve kas fonksiyonunun işleyişini sağlar. Bağımsız olarak, Klorür sindirim ve atık yok etmeye katkıda bulunur. Klorür besinleri sindirmede en önemli sıvılarından olan hidroklorik asidin ana bileşenidir.

Klorür eksikliği: Klorür eksikliğinde aşırı terleme, kusma veya ishal görülebilir. Düşük klorür seviyesi vücut sıvılarının bazikleşmesi, dehidrasyon ve idrarda potasyum azlığına sebep olur. Sofra tuzunun bileşiminde klor bulunduğu için sağlıklı bireylerde klor yetersizliğine pek rastlanmaz. Klor ve sodyum yetersizlikleri birlikte görüldüğü için yetersizlik belirtileri de benzerdir.

Klorür hangi yiyeceklerde bulunur?
  • Sofra tuzu
  • Maden suları
  • Kereviz
  • Marul
  • Zeytin
  • Çavdar
  • Deniz suyu
  • Deniz otu



Saat: 16:04

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık