Isının EtKilerinin ÖzeLikLeRiii |
Temel Isı Etkileri Günümüzde, çeşitli pişirme usullerini gerçekleştirmede yardımcı olan bir çok araç-gereç vardır. Ancak, bütün bu pişirme usulleri başlıca üç grupta toplanır:
Konsantrasyon Çok kızgın ve yoğun ısı. Bu ısı etkisinin amacı yiyecek maddenin öz suyunu ve tadını içinde bırakmaya yarar. Yiyeceği, önce yüksek ısıda bir müddet pişirerek, yüzeyinin pıhtılaşmasını sağlayıp böylece bünyedeki yayılabilir su ve tatların dışa çıkmasını önler. Konsantrasyon ısı etkisine giren pişirme usulleri;
Yayılma Orta ısı, kısık ateş veya yavaş yavaş pişirme. Bu ısı etkisi pişme esnasında, yiyecek madde ile pişme sıvısının sıcaklığını birleştirir. Aynı esnada, yiyecekteki tatların bir kısmı sıvıya geçer, sıvıdaki aromatik tatların bir kısmıda yiyeceğe geçerek arzu edilen tatlar elde edilir. Aynı zamanda, fırında fırında pişirmede de ısının orta ısıda yayılarak gelmesiyle yiyeceğin yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Bu yayılma ısı etkisine giren pişirme usulleri;
Karışık Çok kızgın ısıyla başlayıp orta ısıda veya kısık ateşte devam etme. Bu ısı etkisi konsantrasyon ve yayılma ısı etkilerinin bir karışımıdır. Yiyeceğe önce konsantrasyon(kuvvetli ve yoğun ısı), sonrada yayılma ısı etkisi uygulanır.Bu karışık ısı etkisine giren pişirme usulleri;
|
ISI Bitkilerin yetişmeleri ve yeryüzünde dağılışlarında ISI önemli bir faktör olarak kendini gösterir. Asimilasyon, transpirasyon, solunum gibi bitkilerin yaşamsal fonksiyondan mutlaka az ya da çok, bir miktar ısı ile gerçekleşir. Isı azaldıkça klorofil özümlemesi (asimilasyon) ve transpirasyon (terleme) yavaşlamaktadır. Her bitki taksonunun ısı gereksinimi ayrıdır. Bunlar: Megaterm (Sıcaksever) : 20°C ve yukarıolmak üzere genel bir sınıflandırmaya alınabilir. Bunlardan sonuncusu yani hekistoterm grubundakiler talli bitkiler (Tallophyt) gurubunu içerirler. Her bitki taksonunda ısı gereksinimi minimum, optimum ve maksimum olarak değişiktir. Bitki en iyi, optimum ısı derecelerinde yetişir, gelişir, büyür. Minimumda yaşam faktörleri yavaşlar. Nitekim kışın yaprakların dökülmesi, büyümenin hemen hemen sıfıra yaklaşması bu sebeptendir. Aksine, maksimum sınırını bulursa bu defa ölüme doğru yaklaşmış olur. Bu sınırı geçince de ölür (yanıklar). [ Bu ölümcül ısı limiti yurdumuz için pek söz konusu olmamakla birlikte, nadiren görülen solmalar, kurumalar daha ziyade fazla terleme ve kuraklıktan kaynaklanmaktadır.] Isının etkisi, güneş ışınlarının yönelişine göre değişir. Bu ışınlar toprağa ne kadar dik gelirse etkisi o oranda artar. Bu nedenle güneşin maksimum ısı etkisi öğle vaktidir. Meteoroloji bültenlerinde verilen değerler gölgede ölçülen değerlerdir. [Meteoroloji istasyonlarında görüleceği gibi yeşil bir saha üzerinde, topraktan 1.70m. yüksekte, aralarında 15-20cm. bulunan çift tavanlı ve bu tavanların güneye doğru 30 derecelik toprak açısı ile eğik olduğu bir mahfaza içindeki termometrelerle ölçülen, yani dünyanın her yerinde aynı koşullar taşıyan cihazlar, günün aynı meteorolojik saatlerinde saptanan değerlerdir.] Bitkiler için söz konusu olan değer ise direkt güneş ışınlandır |
kesinlikle hatalı yanlış konu işlenmiş |
sorular aradığımı bulamıyorum |
ısının özelliklerini daha ayrıntılı yazsanızzz |
Saat: 01:24 |
©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık