MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Taslak Konular (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/)
-   -   Fonksiyonlar günlük hayatımızda nerelerde kullanılır? (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/248410-fonksiyonlar-gunluk-hayatimizda-nerelerde-kullanilir.html)

zarporiko 4 Mayıs 2009 17:51

Fonksiyonlar günlük hayatımızda nerelerde kullanılır?
 
Günlük hayatımızda fonksiyonlar matematikten başka hangi konularda kullanılır?(ders adı dışında bir şey gerek)


Fonksiyonlar ve üstlü sayılar başka derslerde hangi konularda kullanılır?(örnek: fizikte şöyle... kimyada şu şekilde... coğrafyada şöyle...)


fadedliver 4 Mayıs 2009 19:10

KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ:
KCFT: Günlük hayatımızda rutin labratuvar tetkikleri esnasında istenen bazı karaciğer fonksiyon testleri ve böbrek fonksiyon testleri

Fonksiyon


Fonksiyonhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif matematiğin en önemli konularından biridir. İleri düzeyde matematik içinhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif fonksiyonların ve bunların grafiklerinin çok iyi bir şekilde anlaşılması gerekir. A ve B gibi iki küme içinhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif A’nın her elemanını B’nin sadece bir elemanına eşleyen f bağıntısınahttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif fonksiyon denir. Genel olarak y=f(x) şeklinde gösterilir ve y x’in f fonksiyonudur diye okunur. Burada y bağımlı değişkenhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif x bağımsız değişkendir. y tanım kümesihttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif x ise değer kümesidir.
Örnekler:Şimdi fonksiyon kavramını farklı bir açıdan ele alalım. Amacımız kâr fonksiyonunu elde etmek olsun:
Toplam masraf fonksiyonu (TC):
TC=Sabit Masraf + Değişken masraflar
TC=a + bx
şeklinde tanımlanır. Burada a sabit masrafıhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif x üretim miktarınıhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif b ise birim üretim için yapılan değişken masraftır. Fiyat–talep fonksiyonu isehttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif p=m–nx fonksiyonuyla gösterilir. xhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif p fiyatından satılan mal miktarıdır. O halde gelir fonksiyonu (TR):
TR=xp=x(m–nx)
Kâr fonksiyonu (p):
p=TR–TC p= x(m–nx)– (a + bx) olur.
Açık (explicit) ve Kapalı (implicit) Fonksiyon:
Genellikle y gibi bir bağımlı değişkenihttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif belli bir aralığı için x gibi bir bağımsız değişkenin fonksiyonu olarak ifade ederiz. Örneğinhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif talep fiyatın bir fonksiyonu olsun:
Talep = f(Fiyat) = a + bFiyat
Bu fonksiyonda bağımlı ve bağımsız değişken bellidir. Açık anlamıhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif “talebi belirleyen fiyattır” olduğundanhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif açık (explicit) fonksiyon olarak adlandırılır. Aynı fonksiyonu:
Talep – abFiyat = 0
şeklinde de gösterebiliriz. Bu fonksiyonda bağımlı ve bağımsız değişken belli değildir. Talep fiyatın dolaylı bir fonksiyonu olabileceği gibihttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif fiyat talebin dolaylı bir fonksiyonu olarak da düşünülebilir. Bir başka ifadeylehttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif böyle bir fonksiyondahttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif “talebi belirleyen fiyattır” diyebildiğimiz gibihttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif “fiyatı belirleyen taleptir” de diyebiliriz. Bu tür fonksiyonlarhttp://www.sanalkampusum.com/images/smilies/smiliv.gif kapalı fonksiyon olarak adlandırılır.
Bazı kapalı fonksiyon örnekleri:
y3 – 3xy + x2 –1 = 0
x2 + y2 = 100


Misafir 22 Mart 2010 21:44

matematik
 
matematiğin gündelik hayatta kullanılması ile ilgili bir projem var.animasyon video resim lazım. yardımcı olabilir misiniz


Misafir 24 Nisan 2010 21:30

kümeler günlük hayatta nerde
fonksiyonlar nerde
mantık nerde kullanılır..?


Misafir 28 Kasım 2010 13:43

günlük yaşamımızdaki küme örneği
 
ben berfin mattematik öğretmeni günlük yaşamımızdaki küme örneği istedi
lütfen cevaplarsanız sevinirim


cem1996 20 Aralık 2010 20:30

Matematiksel mantık bilgisayarlarda veya elektrik devlelerinde kullanılır


Misafir 22 Aralık 2010 21:05

yhaa lütfen adam gibi cvp verin lütfen 2 saattir araştırıyorumm yha


ayseqül 12 Şubat 2011 13:08

yardımm
 
üsler fonksyen logaritma günlük hayatta nerelerde kullanılır


Misafir 11 Eylül 2013 13:59

talep miktarı fiyatın bir fonksiyonudur demişsiniz ya aynı zamanda fiyat da talep miktarının bir fonksiyonu olamaz mı çünkü talepe göre de fiyat belirleniyo


Misafir 8 Aralık 2013 13:06

fonksiyon nedir



Saat: 03:44
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık