MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Taslak Konular (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/)
-   -   Bayanlara Özel Egzersizler (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/26131-bayanlara-ozel-egzersizler.html)

Misafir 30 Nisan 2007 21:17

Spor yaparken nelerin doğru nelerin yanlış olduğunu biliyor musunuz?

Haftada bir kez yapılan spor yeterli değildir
Bu düşünce yanlış, çünkü her şekilde hiç spor yapmamaktan iyidir. Eğer günlük koşuşturmaca içinde zamansızlıktan yakınıyorsanız, beş dakikalık bir egzersiz bile kalbiniz ve kan dolaşımınız için sağlıklıdır. Hatta kalori yakmanızı bile sağlar. Ayrıca işyerinde asansör kullanmak yerine merdiven çıkmak gibi yapacağınız minik hareketlerle de günlük egzersiz yeteneğinizi geliştirmiş olursunuz.

Isınmak şart
Isınma şartı, yapılacak egzersize göre değişir. Isınma sırasında kaslar oksijenle dolar ve vücudun yapacağı harekete hazır hale gelir. Bu etkiye özellikle yürüyüşçüler, bisiklet kullananlar ya da yüzücüler egzersize başlamadan önce ihtiyaç duyarlar. Yüksek enerji gerektiren spor türlerinde yaralanmaları önlemek üzere özel ısınma programları önem taşır. Bu sporlar arasında dağ bisikleti, kayak, voleybol ya da tenis yer almaktadır.

Spor selüliti önler
Uzmanlara göre, bu ancak doğru egzersiz seçildiğinde mümkündür. Koşmak, ip atlamak ya da aerobik gibi sert sporlar selülitin daha da artmasına neden olur. Bisiklet kullanmak ya da yürüyüş gibi daha yumuşak egzersizlerin ise selülit oluşumunu önleyici etkileri bulunmaktadır. Uzmanlar, selülit oluşumuna karşı özellikle su jimnastiği öneriyorlar. Su içinde yapılan hareketler masaj etkisi yapıyor ve cilt yüzeyindeki portakal kabuğu görünümünü engelliyor.

Çok terlemek doğru egzersiz belirtisidir
Yanlış, çünkü bazılarının vücudundan sadece beş dakika oynanan tenis maçıyla ter boşanırken, kimileri yarım saatin ardından terlemeye başlar. Bunun nedeni kişilerin sahip oldukları aktif ve aktif olmayan ter bezlerinin farklılığıdır. Ve bu da genetik olarak belirlenmiştir.

Doğru nefes almak egzersizin yarısıdır
Bu doğru. Özellikle güç gerektiren spor türlerinde bilinçli nefes alıp vermek kasların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Doğru nefes tekniğini çalışırken, egzersizin en zor kısmında sesli bir şekilde ağzınızı açarak nefes verin. Önemli bir detay; egzersizlerinizi nefes alıp vermeleriniz kontrol etmeli...

Kaslar dönüşümlü egzersizlere gereksinim duyar
Doğru, çünkü eğer her hafta aynı ağırlıkla çalışır ve hedeflediğiniz sayıyı artırmazsanız kendinizi geliştiremezsiniz. Kasların sürekli olarak zorlanmaya ihtiyacı vardır. Çalışmalarınız sırasında egzersizlerinizin sayısını ve kaldırdığınız ağırlıkları bir yere not edin ve bir sonraki hafta sayıyı ve ağırlığı artırmaya çalışın.
Güzel görünmenin 3 anahtarı

1- Dengeli kiloyu korumak için tüm aile bireylerinin de paylaşabileceği dengeli besinler tercih edilmeli. Bu tercih evinizden dışarıda da yemek yemenize olanak sağlar. Böylelikle tüm yaşamınız boyunca sağlıklı ve bakımlı olabilirsiniz.

2- Vücudu şekillendirmek ve cildi güzelleştirmek için bakım ürünlerini mutlaka kullanmalısınız. Kilonuz kaç olursa olsun, günlük olarak uyguladığınız bakım ürünleri vücudunuzla "iletişiminizi" koruyacak ve özenli kalmanızı sağlayacaktır.

3- Az sayıda vücut egzersizi yaparak hem ideal kiloyu korumak için gereken enerji kaybını yaşar, hem de kaslarınızı yeniden geliştirebilirsiniz.


Misafir 30 Nisan 2007 21:21

Egzersiz için sadece 8 dakika!
Size, günde 8 dakikadan fazla zamanınızı almayacak farklı iki egzersiz öneriyoruz...

Mekik hareketi
Dizlerimiz bitişik ve ayaklarımız birbirine paralel şekilde tabanları yeri gösterirken iki elimizi enseye koyup hızlı hızlı, sık sık ve kesik kesik hareketlerle karnımız acıyana kadar sabah ve akşam ellişer kez bu hareketi yapıyoruz. Bu hareket özellikle karın bölgesindeki kasları kuvvetlendirir, yağ dokusunu harekete geçirir ve yağların yanmasına yardımcı olur.

Sopalı hareket
Bu harekette de bir sopayı ense kökümüze alıp iki elimizi geçiriyoruz. Ayaklarımızı yere sağlam basıp süratli bir şekilde sağa ve sola doğru daha çok kalçadan yukarısını hızlı bir şekilde döndürerek birkaç dakikada bu hareketleri yapıyoruz. Bu hareket karnın yan tarafındaki kasların şekillenmesi ve göbeğin erimesini sağlar.

Bel kasları için mekik
Bir taraftaki kolumuzu, bükülmüş olan diğer taraftaki dizimize doğru hafifçe, sık sık ve seri hareketlerle yakınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu hareketi de birkaç dakika dayanabildiğimiz kadar yapmaya gayret ediyoruz. Daha sonra diğer taraftaki ayağımızı ve kolumuzu değiştiriyoruz. Bu hareket karnın yan tarafına doğru olan kasları çalıştırmak için yararlıdır.

Haftanın tek günleri bunları yiyin

Kalkar kalkmaz: 1 bardak ılık ballı limonlu su (içine yarım tatlı kaşığı bal, 10 damla limon konacak).

Sabah sporu: 35 - 40 dakika tempolu yürüyüş yapın. Bol ter atmaya gayret edin. Ardından fotoğraftaki gibi 15-20 dakika spor.

Duş: Ham ipek kese veya kabak lifi ile 5 dakika fırçalar gibi göbek, basen, popo, bel sertçe fırçalanacak. 5 dakika kadar susam yağı, kekik yağı, biberiye yağı, melisa yağı ile aynı bölgeye masaj yapılacak.


Misafir 1 Mayıs 2007 13:01

"Karnınız tok, göbeğiniz seksi olsun"

Kış da gelse, düşük beller ve kısa üstler hala moda.Yani göbekleri gözden geçirmekte fayda var!

Yaz da artık geldiğine göre, kısacık tişörtlerin altından çıkması muhtemel katlı göbeklerden kurtulmaya var mısınız? Bu egzersizler, karın bölgenizde bulunan farklı kasları çalıştırmaya yönelik egzersizlerdir. Bu hareketleri, haftada 4 kez, 15 tekrar içeren 2'şer set halinde yapın. Çalışmanızı zorlaştırmak ve daha etkili bir sonuç için; her hafta fazladan bir set ekleyin ya da 1,2 ve 4. hareketleri ağırlıkla yapın. Bunun yanında eğer yediklerinize de dikkat eder ve haftada 3 kere, en az 30'ar dakikalık kardiyo programlarına da katılırsanız, 1 ya da 1,5 ayda sonuç almaya başladığınızı göreceksiniz.


1a. Karnınızın üst ve alt kısımlarını hizaya sokmak için, sırt üstü uzanın. Kol ve bacaklarınızı resimde görüldüğü gibi yukarı kaldırın.1b. Karnınızı gerin ve kürek kemiklerinizi yerden kaldırın. Sağa doğru bükülerek, ellerinizi sağ baldır ya da ayak bileğinizin dış kısmına değdirmeye çalışın. Başlangıç pozisyonuna dönün ve tekrarlayın, ancak hareketi, bu kez sola doğru dönerek yapın. 2a. Karnınızın üst ve alt kısımlarını şekillendirmek için, sırt üstü uzanın. Bacaklarınız dizden kırık olsun ve ayaklarınız yere düz olarak bassın. Bir top ya da plastik bir tabağı, sanki araba direksiyonunu kavrıyormuş gibi tutun. 2b. Kollarınız gergin, karın kaslarınızı sıkın ve kürek kemiklerinizi yerden kaldırarak, belden üstünüzü sağa doğru çevirin. Böylece, elinizdeki tabak ya da top, sağ üst bacağınızın dış yüzüne dönük olacak. Başlangıç pozisyonuna dönün ve tekrarlayın, ancak hareketi, bu kez sola doğru dönerek yapın. 3a. Karnınızın alt kısmını şekillendirmek için, sırt üstü, kanepenin yaklaşık 115-16 cm önüne uzanın. Bacaklarınızı yukarı doğru kaldırın ve parmak uçlarınız tavanı göstersin. Dirseklerden kırıp, kanepeyi alt kısmından kavrayarak destek alın. 3b. Karnınızı sıkın ve poponuzu yerden birkaç santim kaldırarak, ayak parmaklarınızı yavaşça tavana doğru kaldırın. Bunu yaparken, dirsekleriniz de hafifçe tavana doğru kalkabilir. Bir sürü bu pozisyonda kalın. Daha sonra poponuz yere değinceye kadar alçalın ve hareketi tekrarlayın. 4a. Karnınızın üst kısmını forma sokmak için, sırt üstü uzanın. Bacaklarınız dizden 90 derecelik bir açıyla kırık olsun. Topuklarınızı, bir sandalyenin minder kısmına koyun ve kollarınızı başınızın üstüne doğru uzatın. Bunu yaparken, bir eliniz diğerinin üzerinde dursun. 4b. Kollarınızı kulak hizasında düz bir şekilde tutarak, karın kaslarınızı sıkın ve kürek kemiklerinizi yerden kaldırıp bir süre bu pozisyonda kalın. Başlangıç pozisyonuna dönün ve tekrarlayın.


Misafir 2 Mayıs 2007 12:24

Yağ yakmanın yolları Yağlarınızı olabildiğince çabuk ve sağlıklı bir şekilde yakmak mı istiyorsunuz? İşte yolları... Bir an önce forma girmek istiyorsanız, vereceğimiz küçük tüyoları dikkatlice okuyun. Çünkü bu öneriler sayesinde yaptığınız aktivite ne olursa olsun daha hızlı yağ yakabilir, istediğiniz gibi formda bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Çok yağ yaktıran kaslarınızı çalıştırın

Ne kadar çok kasınız çalışırsa, yaktığınız kalori miktarı o kadar çok demektir, sadece oturuyor olsanız bile. Eğer amacını yağlarınızdan kurtulmaksa, en çok yağ yakmanızı sağlayacak kaslarınızı çalıştırmanız gerekiyor ki; bunlar baldır, kalça ve göğüs kaslarınızdır.

Sık sık hareket edin

Yapılan araştırmalar kendiliğinden gerçekleşen fiziksel aktivitelerin de kalori harcamanızı sağladığını gösteriyor. Örneğin ayak uçlarını yere vurmak ve elleri hareket ettirmek günde ekstradan 800 kalori yakmanızı sağlıyor.

Gücünüzü arttırın

Aerobik çalışmanızda daha fazla kalori yakmak için ya yaptığınız egzersizin şiddetini ya da hızınızı arttırın. Örneğin koşu bandında çalışıyorsanız, yokuş çıkmak 50 kalori daha fazla yakmanızı sağlayacaktır.

Isının ve gevşeyin

En istekli insanlar bile iş, egzersiz öncesi ve sonrası yapılan 5 – 10 dakikalık ısınma ve gevşeme hareketleri sırasında da kalori yakacağınızı biliyor musunuz? Örneğin yüzmeyle uğraşan biri, bu sırada fazladan 90 kalori yakabilir.

Doğru yöntemi kullanın

Yaptığınız egzersiz ne olursa olsun, iyi sonuç almak için doğru bir şekilde yapmalısınız. Örneğin, kardiyo makinesinde kullandığınız teknik zayıfsa, bu harcadığınız kalorinin de az olmasına yol açar. Yapılan en yaygın hatalardan biri de merdiven çıkarken parmaklıklara tutunmaktır. Bu şekilde bacaklarınız yeteri kadar ağırlık taşımaz ve gereken eforu sarf edemezsiniz. Merdiven çıkarken dik durup, parmaklıklardan sadece denge sağlamak için yararlanmanız gerekir
Duş öncesi egzersiz yapın

Tuvaletin önünde durup, bir ayağınızı klozet kapağının üzerine koyun ve elinizle lavabodan destek alın. 15 kez oturup, kalkma egzersizi yapın. Daha sonra bacak değiştirip, hareketi tekrarlayın. Tek bacakla yapılan çömelme hareketi, iki bacakla yapılana göre daha çok kas yapar ve bu şekilde güz içinde daha çok kalori yakmış olursunuz.

Periyodik olarak yürüyün

Sürekli yürüyenler yağ rezervlerini kullanırlar. Eğer sürekli yürümüyorsanız, hızlı tempolu yürüyüşünüz sırasında 5 dakikalık yürüme molası verin. Günde sekiz saat yürürseniz, ekstradan 100 kalori yakabilirsiniz.

İkişer ikişer çıkın

Asansör yerine merdiven kullanmanın kalori yakmaktaki yararı bilinen bir gerçek. Ancak basamakları birer birer yerine ikişer ikişer çıkarsanız, yüzde 55 daha fazla yağ yakmanız mümkün.

Farklı egzersizler deneyin

Güçlendirici egzersizler ve kardiyovasküler egzersizi birleştirdiğinizde, normalden iki kat daha fazla kalori yakabilirsiniz. 5 dakika kardiyovasküler egzersizle başlayıp, güç gerektiren egzersize geçebilirler, daha sonra birkaç dakika için tekrar kardiyovasküler egzersiz yapabilirsiniz. Bu şekilde değişiklikler yaparak devam edebilir, 5 dakika kardiyo egzersizle çalışmanızı tamamlayabilirsiniz.

Ev işinden kaçınmayın

Ne kadar sıkıcı olsa da en azından yakacağınız kalorileri düşünüp, temizlik yapabilirsiniz. Toz almak, yerleri silmek, süpürmek, yatakları toplamakla geçireceğiniz bir saat 200 kalori yakmanızı sağlayabilir.
Günde iki kısa egzersiz yapın

Sabah ve akşam saatlerinde 20’şer dakikalık iki kısa egzersiz yaparsanız, metabolizmanızın egzersizden sonraki birkaç saat içinde canlı kalmasını sağlarsınız. Bu şekilde taktığınız kalori miktarı da ikiye katlanır.

Susuz kalmayın

Su ihtiyacını karşılamak, daha uzun süre egzersiz yapmanızı, dolayısıyla kalori yakmanızı sağlar. Egzersiz sırasında vücut ağırlığınızın yüzde1’i oranında su kaybederseniz, daha çabuk yorulup, pes edersiniz.

Aktiflikten vazgeçmeyin

Erkek arkadaşınızla buluştuğunuzda, size ne yapmak istediğinizi sorarsa, dans etmeye gitmek gibi aktivite seçin. Böylece saatte 180 kalori yakabilirsiniz. Ya da yüzmek, bowling oynamak gibi daha sportif faaliyetleri önerebilirsiniz.

En çok yağ yaktıran 5 egzersizi deneyin

Eğer bütün bu önerilerin hangisini yapacağınız konusunda kararsızsanız, en çok yağ yakmanızı sağlayacak 5 egzersizden birini seçebilirsiniz.

• Kardiyo kick boks (saatte yaklaşık 700 kalori)
• Koşma (saatte yaklaşık 650 kalori)
• İp atlama (saatte yaklaşık 590 kalori)
• Karate (saatte yaklaşık 590 kalori)
• Kayak (saatte yaklaşık 470 kalori


nünü 6 Mayıs 2007 18:14

Tembellere Kolay Egzersizler

Her gecen gun daha fazla insan, spor salonlarinin yolunu tutuyor.
Ancak bir kismi, ya tembellikten ya da zaman darligindan bir sure sonra duzenli
gitmeyi birakiyor.

O zaman devreye guzellik salonlari giriyor.


http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/3286556.jpg

Yorulmadan, zaman kaybetmeden, vucudun tumunu veya belli bolgelerini calistirarak incelik, guzellik kazandirma iddiasinda cok sayidaki teknolojik urun, guzellik salonlarinda hizmet veriyor. Bazilarina gunde 10 dakika ayirmak bile yetiyor.


• Powerplate: Vucudu sIkilastiriyor

Spor yapmayi zaman, irade, isteksizlik gibi farkli nedenlerle aliskanlik haline getiremeyen, ancak ihtiyac hissedenler icin sunulan seceneklerden biri powerplate. Spor, fitness, saglik, guzellik, fizik tedavi ve anti-aging merkezlerinde kullaniliyor. Cihaz, bir antrenman sistemi olarak piyasaya cikmisti.

Simdi kozmetik ve fitness amacli kullanimi yaygin. Gunde 10 dakika ayirmaniz yetiyor. Tum vucuda guclu titresim uygulayarak kaslarin calistirilmasi sistemine dayaniyor. Titresim, kaslarda birbirini takip eden istem disi kasilmalar meydana getiriyor. Kaslar saniyede 35 kez kasilip gevsiyor. Bu hareketler, tendonlarin da gerilmesine yol aciyor. Karin ici, omuriligi cevreleyen kaslar ve hatta yuz kaslari bile harekete geciyor. Kaslar kisa zamanda gucleniyor. Zamanla dokular sIkilasiyor, selulitler azalabiliyor.

Vucutta sivi birikimini engelliyor, biriken sivi varsa atilmasina yardimci oluyor. Serbest yaglarin parcalanmasini hizlandiriyor. Dokularin sIkiligini arttiriyor. Kan dolasimini duzenleyip, kemik erimesi bozukluklarinin duzeltilmesine katki sagliyor.

Haftada 2 veya 3 gun ve en az 1 ay boyunca antrenman yapildiginda, vucuttaki guclenme ve sIkilasma hissedilir hale geliyor. Ancak ulasilan formu korumak icin donem donem cihaza veya kas guclendiren baska tur sporlara devam edilmesi oneriliyor.

• Hypoxi Training: Yag yakiyor

Cesitli bolgelere yonelik dort aletten olusuyor. Sikilasma ve lenf drenaji islevini yerine getiren hypoxi’nin vakumlama islemi icin ozel gelistirilmis bir giysisi var. Bas disarida kalacak sekilde giyiliyor. Vakumlama sistemiyle hafif tempoda spor yapan kullanicilarinin kan dolasimini sorunlu bolgelere cekiyor. Yagin istenen bolgede yakilmasini sagliyor. Karin cevresi, gobek, kalca ve basen gibi spor yapilsa dahi incelmeye direncli bolgelerde kullaniliyor.

• LPG: Selulit tedavisi

Alaninda en onemli gelismelerden biri sayiliyor. Uygulandigi bolgelerde kan dolasimi ve lenfatik dolasim artiriyor. Deriye esneklik kazandiriyor. Deriden kasa kadar tum cilt alti dokularin yeniden sekillendirilmesinde kullaniliyor. Haftada 2-3 kez olmak uzere, toplam 16 seans uygulaniyor. Selulit tedavisi, vucut kontur duzeltmeleri ve lokal inceltmeler, sarkik derinin elastikiyetini artirma, liposuction sonrasi iyilesme surecini hizlandirma ve duzensizlikleri ortadan kaldirma amaciyla kullaniliyor.

• Hipoksiterapi: Genclesmeye yardimci

Vucudun ic saatini yavaslatma ve genclesmeye yardimci olma iddiasinda. Yani anti-aging amacli kullaniliyor. Vucuttaki oksijen oranini azaltip, vucudu bir sure oksijensiz birakip, yenileme mekanizmalarini panige sokuyor. Hucrelere oksijen alip vermeden egzersiz yaptiriyor. Boylece yaslanma sureci duruyor ve geriye donuyor.

• QQN: Pasif jimnastikle form

Masajli yatak ve sauna etkisi bir arada. Herhangi bir fiziksel ugrasi veya efor sarf etmeden, pasif jimnastikle forma girmeye yardimci oluyor. Giderek artan isi sayesinde vucuttan fazlaliklarin atilmasini kolaylastiriyor. Kan dolasimini duzenliyor, vucutta biriken toksinlerin atilmasini sagliyor. Sauna etkisi vucudun fiziksel dayanikliligini artiriyor. Kisacasi kullanici aslinda dinlenme pozisyonundayken metabolizmasini hizlandirarak kalori yakmasini sagliyor.

• Infra Baldan: Kalori tuketici

Infrared isinlarinin yag dokusunu isitan etkisiyle kalori tuketiminin artirilmasi esasina dayaniyor. Pedal cevirmeyi kolaylastiran konforlu ve ergonomik koltuga oturuyorsunuz. Infrared isinlar gerekli bolgeler uzerinde incelme etkisini gosterirken, film izleyebiliyorsunuz. Spor sirasinda harcanan kaloriyi daha kisa zamanda harcamak ve hizla forma girmek icin ozellikle tercih ediliyor.


vain 6 Mayıs 2007 18:17

Yarım mekik karın erimesi için,birde çalkalama hareketleride yapılabilir ...


Sedef 21 23 Aralık 2007 02:18

Önce güçlendirin sonra gerginleştirin


Mükemmel bir karın bölgesine sahip olmak için öncelikle yapılması gerekenlerin başında onu harekete geçirmek geliyor. Sistemli yapıldığında yüksek bir performans sağlayan egzersizler hem karnın çevresindeki kasları harekete geçiriyor hem de o bölgede biriken yağ fazlasını eritmeye yarıyor.

Enerji egzersizini vücudunuza en uygun esnetme egzersizi izliyor. Bu da kasların çalışmasına yardımcı olarak kan dolaşımını harekete geçiriyor. En geç iki hafta içinde de karın, bel ve kalça bölgesinde gözle görülür bir gerginlik ve zayıflık hissetmeye başlıyorsunuz.Ayrıca bu egzersizler sayesinde sırt bölgenizin de eskisinden çok daha güçlü olduğunu görüyorsunuz...



Göbeğe elveda


Karın çevresindeki kaslar soğuk kış günlerinde en rahat zamanlarını yaşarlar. Çünkü araştırmalara göre kış boyunca yaz aylarından yaklaşık üç kat daha fazla otururuz. Bu rahatlık da özellikle karın, bel ve kalça bölgesinde olumsuzluk olarak kendini gösterir. Ancak gergin ve seksi bir göbeğe sahip olmak hiç de zor değil. İşte, yolu...

Bel karnı forma sokuyor


Enerji egzersizi


Vücudunun sağ tarafına doru yere uzanın, üst bacağınızı diğerinin üzerine atın. Bu arada sağ dirseğinizden destek alın. Şimdi mümkün olduğunca kalçanızı yukarıya doğru kaldırın ve karnınızı olabildiğince gerin. Sol kolunuzla hafif bir açı oluşturarak yukarı doğru esnetin ve bıkarın. Aynı hareketi üç kez tekrarlayın. Bu arada vücut pozisyonunuzun değişmemiş olmasına dikkat edin. Daha sonra aynı hareketi diğir tarafınızla gerçekleştirin.

Esnetme streching


Dik bir şekilde oturun, sol bacağınız düz bir şekilde uzatın. Sağ bacağınızı sol bacağınızın üzerine koyun. Vücudunuzun üst kısmını biraz sağa doğru çevirin, sağ kolunuzu aşağı yukarı üç el genişliğinde vücudunuzun yanına gergin bir şekilde koyun. Sol dirseğinizi ise sağ dizinizin üzerine yerleştirin. Şimdi başınızı mümkün olduğunca sağ doğru çevirin ta ki, bel bölgenizde dolayısıyla yan karın kaslarınızda bir gerginlik hissi duyana dek. 30’a kadar sayın, rahatlayın. Esnetme hareketini tekrarlayın. Aynı hareketi diğer traf için gerçekleştirin.

Kalça ve karnı güçlendiriyor


Enerji egzersizi


Sol bacağınızın üzerinde, -sağ bacağınız havada olacak şekilde geride- vücudunuz 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde öne doğru eğilerek durun. Kollarınızı öne doğru uzatarak birleştirin. Şimdi sol bacağınızı hafifçe bükün ve esnetin. Bu hareketi yaparken düz durmaya gayret edin. Karın, kalça ve bel kasları gergin olduğu sürece hareketi yapmanız da kolay olacaktır. Her iki bcak için de aynı hareketi 5 kez tekrarlayın.

Esnetme


Sol bacağın üzerinde durun, sağ bacağınızı 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde sol dizin üst kısmına yerleştirin. Sağ elinizi sağ diziniz üzerine koyun, sol elinizle ise sağ ayağınızı kavrayın. Şimdi kalçanızı öne doğru itin ve omuzlarınızı genişçe geriye çekin. 20 saniye durun. Her iki taraf için aynı hareketi 2 kez tekrarlayın.

Sırt ve karnı çalıştırıyor


Esnetme


Karnınız üzerinde yere uzanın. Kalçalarınızı yerden kaldırmadan vücudunuzun üst kısmını öne doğru itin. Bu arada kollarınız gergin bir şekilde vücudunuzu yukarıya kaldırmaya yardımı olacaktır ve çenenizi hafifçe yukarı kaldırın. Şimdi omuzlarınızı olabildiğince geriye doğru çekin ve bu arada vücudun esnekliğini hissedin. Serbest bırakın, aynı hareketi 2 kez tekrarlayın.

Enerji egzersizi


Sırtınızın üzerinde yere uzanın. Bacaklarınızı yukarıya kaldırın, ayaklarınızı birbirinin üzerinde çapraz bir şekilde birleştirin. Her iki eli mümkün olduğunca bacaklara doğru uzatın. Şimdi ellerinizi dizlerinize doğru kaydırın, omuzlarınızı yere değdirin, bırakın başınız yukarıda kalsın. 10 kez kendinizi yukarı çekin ve bırakın.

Gerginleştirme


Ayakta kollarınızı yukarı doğru kaldırarak karın kaslarınızı iyice gerginleştirin. Elinizi başınızın üzerine koyun ve kendinizi yukarı doğru çekin. Bu arada basenlerinizi öne doğru uzatın ve karın kaslarınızı gerin. Bunu günde birkaç tekrarladığınızda kaslarınız bu gerginlige alışacaktır.

Zayıflatıcı çaylar


Çoğu zaman fazla karnın kaslarla ya da yağlarla ilgisi yoktur. Aksine daha çok hormonlar, yanlış beslenme ve hazım sorunlarıyla alakalı olabilir. Bu durumlarda bitki çayları imdada yetişir, en iyisi taze bitki çaylarıdır. Bir ya da iki fincandan sonra karın gerginliğini giderir ve şişkinliği ortadan kaldırır.



Sedef 21 16 Nisan 2008 02:59

Çaktırmadan egzersiz yapın!

Egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız, farkına bile varmadan ufak molaları değerlendirecek hareketler yapabilirsiniz.

1. Televizyon kanalını değiştirin!
Belki bu hareketle fazla bir şey kazanmayacağınızı düşünüyorsunuz, ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki televizyon kumandası kullanmak yerine, koltuğunuzdan kalkıp kanal değiştirirseniz ve bu vesileyle odada l dakika boyunca yürürseniz, bir senede 2,2 kilo verme şansınız var. Teknolojinin kolaylıklarından vazgeçmek zor mu? Kumandayı saklayın veya birinden bunu yapmasını isteyin!


2. Reklam molalarını değerlendirin!
Uzun ve sık reklam molalarına Öfkelenme devri bitti. Hoşlanmıyorsanız, kimse sizi reklam seyretmeye zorlayamaz. Ancak mademki seyretmiyorsunuz, kendiniz İçin son derece yararlı bir aktivitede bulunmaya ne dersiniz? Reklamların sıklığını göz önünde bulundurursak, bir akşamda en az 20 kez yerinizden kalkıp oturacaksınız. Buna bir de bacak kaldırma egzersizini eklerseniz, işte sizi televizyon seyrederken mükemmel bir forma kavuşturacak bir egzersiz seti!

3. Ev işi yapın!
Ev işi yapmanın en az bir saat aerobik yapmak kadar faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Silin, süpürün, cam silin. Ne kadar hızlı hareket edersiniz, o kadar kalori yakmış olursunuz. Hâlâ karar veremediyseniz size şunu söyleyelim: Yarım saat elektrik süpürgesiyle kararlı bir şekilde süpürmek 10 dakika jogging yapmak yerine geçebilir!

4. Yatakta kalın!
Uyandıktan sonra 5 dakika daha yatakta kalın. İşte gününüzü daha enerjik geçirmenizi sağlayacak bir egzersiz seti! Yan ve dümdüz duracak şekilde yatın ve üstteki bacağınızı 10?15 kez havaya kaldırıp indirin. Bacak değiştirin. Sonra sırtüstü uzanın, bel boşluğunuza bir yastık yerleştirin ve her bacağınızı 10 santim havaya kaldırıp 15er saniye bu şekilde tutun. Egzersiz sırasında karın kaslarınızı da gergin tutarsanız, hem bacak hem karın kaslarınızı çalıştırmış olacaksınız.


5. Ayakta seks yapın!
Ayakta seks, bacak ve karın kasları için son derece yararlı ve yatarak seks yapmaktan çok daha fazla enerji sarf etmenizi sağlar. Seks egzersizinizi daha etkili kılmak için karnınızı sürekli gergin tutun ve ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok kalori yakacağınızı unutmayın.

6. Vücudunuzu fırçalayın!
Vücudunuzu fırçalamak teninizi sırf ölü derilerden arındırmakla kalmıyor, aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırıp, selülitin oluşumunu engelliyor. Duşun altına zıplamadan önce uzun saplı bir fırça kullanarak vücudunuzu kararlı bir şekilde fırçalayın.


7. Bekleme vakitlerinizi değerlendirin
Banyo yapacaksınız, ama küvetin suyla dolmasını beklemek zorundasınız. Daha iyi. Suyun dolmasını beklerken vücudunuzu çalıştırabilirsiniz. Küvetin kenarına oturun, ellerinizle küvetin kenarlarından tutunun ve ellerinizden destek alarak kalçanızı 10?15 kez havaya kaldırın. Banyo yerine duş almayı tercih ediyorsanız mutfakta egzersiz yapın. Yemek pişirirken dolu şişeler kullanarak kollarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Ayakta durun, kalçalarınızı sıkı tutarak bacaklarınızı ayırın ve ellerinizdeki su şişelerini 20?30 kez kaldırıp indirin.

8. Elektronik postayı kullanmayın!
Biriyle birebir konuşmak varken neden klavyenin esiri oluyorsunuz? Bir iş arkadaşınıza bir şey söylemek gerektiğinde, mesajınızı kendiniz götürün. Masadan kalkıp her attığınız adım vücudunuz için bir kazanç, bunu asla unutmayın. Hem sorunlarınızı daha etkin çözmüş olacaksınız, hem de yağ yakacaksınız, bundan iyi bir şey olabilir mi?


9. Dik oturun
Dik oturan kişiler daha profesyonel görünmekle kalmıyor, ideal bir sırt hareketi de yapmış oluyorlar. Dik durmayı sağlayan kas grupları karın ve alt sırt kaslarıdır, yani her dik oturuşunuzda onları çalıştırırsınız. Hemen şimdiden iki büklüm oturmaktan vazgeçin!

10. Her boş anı değerlendirin!
Bilgisayarınızın düğmesine basıp açılmasını mı bekliyorsunuz? Yoksa faks sinyali verip sayfanın elinize geçmesini mi? Durmayın, bu boş saniyeleri kendi yararınıza değerlendirin. Bacaklarınızı gergin tutun, sonra parmak ucunuzda kalkın. Bu iniş kalkışları birkaç kez tekrarlayın.


11. Fıkır fıkır olun
Araştırmalara göre yerinde duramayan kişiler durgun kişilere göre günde 4200 kilojul daha fazla harcarlar. Ayaklarınızı sallayın, ellerinizle masaya vurup ritim tutun, sakız çiğneyin. Unutmayın, vücudunuzun çalışmasını sağlayan en ufak bir hareket sizin için bir kazançtır, hem de efor harcamadan.

12. Ofis koşusu yapın!
Kahvenizi ofisin mutfağından almak yerine, caddenin karşısındaki pastaneden getirin. Günde üç kez dışarı çıkıp kahvenizi getirmek 420 kilojul ekstra enerji harcamanızı sağlar. Hem yürüyüş yapmış olacaksınız, hem de açık havanın beyninize olan yararlarından faydalanacaksınız.


13. Merdiven kullanma alışkanlığı kazanın!
İşyerinde yapabileceğiniz en faydalı egzersizlerden biri asansör yerine merdivenleri kullanmaktır. Merdivenlerden çıkmak ve inmek baldır kaslarınızı çalıştırır. Eğer üst kaslarınızın da çalışmasını istiyorsanız, merdivenleri ikişer ikişer çıkmayı deneyin.

14. Telefondayken kalça egzersizi yapın
Kendinize bir kural koyun: Telefonu elinizle sıkıp biriyle sohbet ettiğiniz sürece aynı şeyi kalçalarınızla yapın. Telefon görüşmesi süresince mümkünse daha da uzun olabilir kalçalarınızı sıkmak, yerinizden kıpırdamadan ve kimse farkında olmadan yapabileceğiniz mükemmel bir hareket.

15. Ayakta durun
Not alırken, telefonla konuşurken, otobüs beklerken ayakta durursanız, yüzde 5 daha fazla enerji sarf etmiş olursunuz.

16. Dansa gidin!
Yağı yakmanın en eğlenceli metodu danstır. Vücudun bütün kas grupları çalışır. Altı saat boyunca dans eden bir insan 7.000 kilojul enerji sarf eder. Hâlâ ne duruyorsunuz, kendinizi piste atın.


17. Paten zamanı!
Bir çift tekerlekli paten edinin ve parka çıkın. Bacak kasları için bu spor birebirdir ve eğer hızlı kayarsanız, koşmak kadar etkili olabilir. Bacaklarınızla birlikte kollarınızı da hareket ettirirseniz, vücudunuzun daha büyük bir bölümü çalışmış olur.

18. Bowling oynayın!
On kiloluk topları kaldırmak kol kaslarınızı mutlaka geliştirecek. Haftada bir kez sevgiliniz veya arkadaş grubunuzla bowlinge giderek hem çok eğleneceksiniz, hem kalori yakacaksınız.


19. Gülün!
İyi bir kahkaha hem beyniniz hem vücudunuz için çok yararlı. 20 dakika candan gülmek 3 dakika kürek aletinde çalışmaya eşit. Gülmek yüz ve karın kaslarını çalıştırıyor. Komedi filmlerini ve oyunları kaçırmayın, hem eğlenin hem egzersiz yapın.



ışık 16 Nisan 2008 03:12

http://img501.imageshack.us/img501/3821/14ia0.gifhttp://img501.imageshack.us/img501/2336/13qr2.gifhttp://img501.imageshack.us/img501/7726/12ob1.gif

http://img90.imageshack.us/img90/8326/17kh3.gifhttp://img90.imageshack.us/img90/8806/16ed7.gifhttp://img501.imageshack.us/img501/4010/15ky3.gif


Sedef 21 21 Mayıs 2008 16:31

Neden egzersiz?

http://www.kadinportal.com/resimler/resim108377.jpg

Havalar ısınmaya başlayınca kış aylarında alınmış kiloları vermek için diyete ve egzersize başlama fikri, birçok kişinin hedefi
oluyor.

Aslında sadece belirli dönemlerde egzersiz yapmak ve beslenmeye dikkat etmek yerine yılın 12 ayı ve ömür boyu bu düzeni korumak en doğrusu. Egzersize yönelik
beslenme programı hazırlarken, beslenme uzmanıyla egzersiz uzmanının görüşmesi, en iyisidir. Hangi nabız ile kaç dakika egzersiz yapılabileceği, haftada kaç gün hangi bölgenin çalıştırılması gerektiği, egzersizin hangi saatte yapılacağı detayları önemlidir.
Kişinin insülin veya farklı bir hassasiyeti yoksa, sabah yürüyüşleri aç karnına yapılmalıdır. Çünkü sabahın erken saatlerinde yağlar kanımızda daha küçük parçacıklar, yani
yağ asidi şeklinde kullanıma hazır bir şekilde bulunur. Bu yüzden de daha iyi yakılır. Egzersiz gün ortasında yapılacaksa aç karnına değil, hafif bir öğünden bir saat sonra yapılmalıdır. En azından kepek ekmekli bir tost veya light süt ile muz veya meyveyle yoğurt pratik olarak yenilebilir.

Araştırmalar, egzersizden önce alınan şeker oranı yüksek besinlerin yağ yakımına engel olduğunu söylüyor. Bu sebeple, egzersiz öncesi ve sonrası yenilen
besinlere çok dikkat edilmelidir.

Öğün disiplini şart!

Egzersiz yapanların uyması gereken öncelikli kural, öğün disiplinidir. Düzenli üç ana öğüne eklenecek ara öğünler, vücuda gerekli enerji desteğini sağlar ve glikojen deposunu dolu tutar. Bu şekilde kaslar korunur, yağ yakmak kolaylaşır. Egzersiz öncesi ve sonrasındaki besin seçimleri, egzersizden beklediğiniz sonuç için çok önemlidir. Egzersizden bir saat öncesinde yiyeceğiniz kompleks karbonhidratlı besinlere ek olarak proteinli bir besin, sizin egzersiz süresince güçlü kalmanızı sağlayacaktır. Örneğin, bir meyve yanında bir bardak az yağlı veya yağsız süt, tam tahıllı ekmekle yapılmış bir tost, 3 - 4 grisini yanında ayran veya probiyotik yoğurt veya kefir ile meyve veya bir muz ile 10 fındık gibi. Aksi takdirde spor çıkışı çok aç olur, ihtiyacınızdan fazla
yemek yersiniz.

Egzersiz bittikten sonra kaslardaki karbonhidrat depoları azalır. Bu sebeple, egzersiz bitimindeki ilk yarım saatte, protein oranı yüksek, yanında yağsız karbonhidrat içeren bir
öğün tercih edilmelidir.

Daha çok enerji almalısınız

Vücudumuzun egzersiz yaparken, dinlenme durumuna göre daha fazla enerji harcadığı bilinen bir gerçek. Çünkü egzersiz sırasında kalp daha hızlı atar. Bu nedenle kan vücuda daha hızlı pompalanır, kaslar daha güçlü kasılır ve akciğerler de daha seri bir şekilde çalışır. Bu nedenle de egzersiz yapan kişilerin egzersiz yapmayan kişilere göre günlük olarak alması gereken enerji daha fazladır.

Eğer egzersizle birlikte kilo kaybı da sağlamak istiyorsanız, yağ alımını azaltmanız gerekir. Düşük yağlı süt ve süt ürünleri, yağsız et, balık ve tavuğu tercih edebilirsiniz. Ancak vücudun yağa da ihtiyacı olduğundan aşırı kısıtlanmamalı.

Neden daha aktif olmalıyız?

Teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz. Araba kullanırken radyonun düğmesine uzanmak yerine, direksiyondan kumanda etmeye kadar tüm detaylar hareketi azaltmak üzere kurgulanıyor. Günümüzde çok oturuyor, az hareket ediyoruz. Çamaşırı elde yıkamak çok eskilerde kaldı. Üstelik artık makine yıkadıktan sonra çamaşırı asıp-toplama işlemi de kalktı. Bu aktivitenin yerini, çamaşır kurutan makineler aldı. Kısacası, hareketi azaltan her şey teknoloji harikası olarak hayatımıza kuruldu.

Daktilo kullanan bir yazar, bilgisayar kullanana göre bir saatte 15 kalori daha fazla harcıyordu. Günde dört saat çalışsa ve 60 kalori fazla harcasa, beş günde 300 kaloriye yani beş dilim ekmeğe eşit olan bu enerjiyi, asansör, otomobil, kumandalı televizyon, otomatik garaj kapıları gibi daha geniş çapta düşünürseniz, hareketsiz yaşamın size nasıl fazla kilo olarak döndüğünü hesap etmeniz hiç de zor olmayacaktır.

Egzersizin faydaları

Sağlıklı ve güçlü kemikler sağlar.
Kas tonusunu korur.
Kansere karşı koruyucudur.
Kan basıncını düzenler.
İştahı kontrol etmeye yardımcı olur.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Kötü kolesterolü azaltır, iyi kolesterolü artırır.
Daha güçlü bir konsantrasyon sağlar.
Psikolojik açıdan mutluluk verir.
Tip 2 diyabet gelişimi için koruyucudur.
Kilo kontrolüne yardım eder.

Dilara Koçak, Milliyet




Saat: 22:38
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık