MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Beyin küçülmesinin belirtileri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/266169-beyin-kuculmesinin-belirtileri-nelerdir.html)

halil666 20 Ağustos 2009 14:48

Beyin küçülmesinin teşhis ve tedavisi nasıldır?


Misafir 5 Eylül 2011 21:11

beyın kuculmesı alzheımer' mıdır?? degılsede kotu sonuclara yol acarmı tedavı oranı ne kadar yuksektır


Misafir 20 Ekim 2011 19:38

tedavisi yokmu bu hatalıgın


Misafir 21 Aralık 2011 15:55

annemin beyin kücülmesi varmış doktor anneme demişki kafana bişe takmayacaksın demiş annemin yaşı 30 annem daha genç ileri yaşlara varmadan bu hastalıgı alzheimer demiş ve bu hastalıgın tedavisi varmıçünkü 3 tane cocuk var napabiliriz


Misafir 17 Ocak 2012 14:52

annem
 
benim annemde 53 yaşında doktor onada beyn küçülmesi demiş ve hiçbi açıklama yapmamış. tedavisi falan varmı? yüzünde yaralar çıkmıştı o yüzden hastaneye yatmıştı önce gece yanığı dediler sonra dier doktora yönlendirdler ve sonuç bu? lütfen bilg verirmisiniz. çünkü uzaktayım ve ona yardımcı olmak istiorum.. neyle karşılaşıcağımızı bilmek istiorum gerekirse annemin yanınada gideyim.


Misafir 27 Aralık 2012 14:53

ben 37 yasın dayım doktorlar beyincikte kücülme vardediler kücükkenbukadar deyildi yasım ilerledice dahakötüoluyor lütfen yardımcı olurmusunuz hangi hastaneye gitmem gerekir


Misafir 4 Ocak 2013 19:02

18 yaş
 
18 yaşındayım ve banada beyin küçülmesi var dediler.. yaşım için çok erken bir hastalık değil mi ?


Misafir 7 Mart 2013 10:43

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2563825)
18 yaşındayım ve banada beyin küçülmesi var dediler.. yaşım için çok erken bir hastalık değil mi ?

canımmm maalesef aizemir hastalığı anneni hiç strese sokma geçmisolsun


Misafir 31 Mart 2013 20:52

bilinç
 
merhaba ben bu beyin küçülmesi hakkında şu soruyu sorucaktım beyin küçülmesi çocuk yaşata kafa üstü düşmenin sonuçu ileriki yaşlar da beyin küçülmesine yol açarmı


_Yağmur_ 27 Ocak 2016 16:22

1 ek
Beyin Küçülmesi
MsXLabs.org

Beyin Küçülmesi, Genellikle yaşlılarda ortaya çıkan ve halk dilinde bunama, tıp da ise demans veya alzheimer adı verilen bir hastalıktır.Beyinde bulunan hücrelerin ölmesiyle birlikte beyin yavaş yavaş büzülmeye baslar ve küçülür. Beyin küçülmesi ve neden olduğu hastalıkların bir tedavi yöntemi yoktur ancak engellemek için bazı çözümler üretilmektedir.

Demans yani bunama beyin küçülmesine bağlı olarak ileri yaşta insanlarda ortaya çıkan ve gelişimi yavaş yavaş gerçekleşen, beynin bilgi davranış ve gündelik yaşamı sürdürme konularında yetersizlik yaşamasıdır. Hafıza yanında konuşma, alet kullanma gibi becerilerinde kaybolmasına neden olur.

Alzheimer, bir demans çeşididir. Alzheimer, hastanın hafızasının etkilenerek zaman içinde kişi ve olayları unutmasina neden olmaktadır. Yine yavaş yavaş gerçekleşen alzheimer unutkanlığa, yön bulamama, idrar kaçırma, giyinememe gibi çeşitli davranış bozukluklarına neden olmaktadır.
Alzheimer için en önemli risk faktörü ileri yaştır. İnsanlarda yaşlanmayla beraber ortaya çıkan beyin damarlarında yıpranma ve beyin hücrelerinin ölerek beyin küçülmesinin oluşması alzheimer hastalığı riskini yaş ilerledikçe artırmaktadır. Alzheimer hastalığı beyin hücrelerinin beklenilenden daha erken ölmesiyle oluşur. Bulaşıcı bir hastalık veya beyin tümörü değildir.

Alıntıdaki Ek 43833

Alzheimer Nedenleri
  • Yaş, alzheimer hastalığında değiştirilemez faktördür ve ilk nedenidir.
  • Geçmişte Depresyon, kişinin geçmişte yaşamış olduğu büyük depresyonlar yaşlılıkla beyin hücrelerinin beklenilenden daha hızlı ölmesine neden olabilir.
  • Damar hastalıkları, kalp krizi yüksek tansiyon ve kolesterol yükselmesi gibi hastalıklardır.
  • Düşük eğitim düzeyi
  • Geçmişte kafaya alınan büyük darbeler ve yaralanmalar
  • APOE 4 taşıyıcılığı
Beyin Küçülmesinin olduğu hastalarda başlıca belirtiler
  • Unutkanlık
  • Bellek kaybı
  • Edinilmiş becerileri yapmada güçlük çekme
  • İdrarını tutamama
  • Kişilik ve davranış değişiklikleri
  • Yol bulamama
  • Aritmetik işlemler yapamama
  • Dill kullanmada oluşan bozukluklar
  • Anlama bozuklukları
  • İçe kapanma
  • Canlı hayaller görme
kaynak

Ek Bilgi;
Alıntı:

Beyin küçülmesi tedavisi nasıl olur?
Beyin ile ilgili hastalıklar birçok organı direkt etkilediğinden çok önemlidir. En hassas organımız olan beyinde meydana gelen çeşitli sorunlar tüm duyuları etkileyebilir. Beyin küçülmesi olarak tanımlanan rahatsızlık Tıp dilinde Demans, halk arasında bunama olarak adlandırılan hastalığın semptomlarından birisidir. Beyin hücrelerinin ölmesine bağlı gelişen beyin küçülmesi sinsi başlangıçlı yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Beyin hücrelerinin zarında ve içinde biriken çeşitli proteinlerin hücreyi enerjisiz bırakması sonucu gelişen ve genellikle ileri yaşlarda görülen bir sorundur. Bunama hastalığı çok nadir de olsa gençlerde de olabilmektedir.

Demans nedir? Belirtileri nelerdir?
Demans unutkanlık ile belirti veren beynin küçülmesi durumudur. Hafıza ile ilişkili kabuk bölgesi sinir hücrelerinin ölmesi ya da zedelenmesiyle unutkanlık başlar. Bellekte yeni bilgiler depolanamaz. Önceleri yaşa bağlı olduğu düşünülen unutkanlıklar zamanla sorun olur. Saklanan para, konulan çorap derken işin boyutu artarak ocakta yanan yemekler, yolun unutularak kaybolmalar görülür. Ancak eski günler, eski anılar hala yerindedir. Bellek ile ilişkili beyinin kabuk alanındaki bu yıkım diğer beyin bölgelerinde de olur. Giderek isimleri hatırlama zorlaşır, karar verme ve doğruyu bulma aşamaları zorlaşır, yön bilgisi kaybolur. Demans hastası giderek çocuk ve hatta bebek gibi olur.

Demans hangi hastalıklarla karışabilir?
İlerleyen vakaları beynin yetersizliği olan farklı birkaç tane hastalık vardır. Bunlar arasında en bilineni Alzheimer hastalığıdır. Beyinde sinir hücrelerinde anormal protein yapıları birikmesi ve hücrelerin ölmesine neden olan Alzheimer da hücreler arası bağlantılar da kopar. Beyin damar tıkanması unutkanlıkla birlikte beyin fonksiyon azalmasına yol açar.

Demans Nasıl tedavi edilir?
Demans tanısı unutkanlıklar başladığında öncelikle Nöroloji hekimine başvurmak gerekir. Hastanın öyküsü dinlenerek bellek ve diğer beyin kabuğu fonksiyonları için testler yapılarak tanı konur. Kan testleri ve beyin görüntüleme yöntemleri kullanılarak tanı konması kolaylaşır. Kesin tedavisi olmayan demansın hastalık gidişini yavaşlatan tedaviler bulunur. Bunamada beyin hücrelerinde biriken maddelerin etkisinin azaltılması amacıyla diyet ve koruyucu tedaviler detoks önerileri A, C ve E vitamini gingo biloba ekstreleri kullanılmaktadır. Bunun yanında çeşitli bitkisel tedaviler taze havuç suyu, yanında modern teknolojinin ürettiği gelişmiş asetilkolinesteraz inhibitörleri de kullanılmaktadır.
kaynak




Saat: 19:31
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık