MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   X-Sözlük (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/)
-   -   Öznel Nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/x-sozluk/269771-oznel-nedir.html)

ThinkerBeLL 11 Eylül 2009 12:59

1 ek

ÖZNEL

sıf.
Alıntıdaki Ek 62242

1. Fels. Düşünen varlık ya da bireysel bilinç olarak tanımlanan özneye bağlı olan şey (nesnel'in karşıtıdır) için kullanılır. (Bk. ansikl. böl.)
2. Bireysel olan, her bireyin kişiliğine, zevklerine, yönelimlerine göre değişebilen bir şey için kullanılır; sübjektif: Bu değerlendirmeniz son derece özneldir. Bir metnin öznel yorumu.
3. Kişisel görüşlere aşırı ağırlık tanıyan ve yan tutan şey için kullanılır; Nesnellikten yoksun öznel bir eleştiri.

—Dilbil. Adla dile getirilen eylemin öznesini gösteren ad tamlaması (ya da tamlayan durumu) için kullanılır (örn. Çocukların sevgisi “çocuklar seviyor" ile eşdeğerlidir).

—Patol. Öznel belirti, yalnız hasta tarafından algılanan hastalık belirtisi (örneğin ağrı). [Bir semptom, aslında, her zaman özneldir ve nesnel belirti karşılığıdır.]

—Ruhbil. Yalnızca tikel bir bireye, yani "özne"ye ilişkin.
  • Tikel bir özne tarafından bilinen, hatta yalnız onun için bilinebilir olan.
  • Öznel ruhbilim, İÇEBAKIŞÇI' RUHBİLİM' in eşanlamlısı.
  • Öznel yargı, öznel ses, öznel ölçekler, doğruluk koşullarına bağlı bir bilgi biçiminin sağladığı “nesnel” verilerle bağlantılı oldukları kabul edilen yargı, ses ve ölçekler.
—ANSİKL. Fels. Kant'ta, özellikle ahlaki istenç alanında, bireysel varlığa ilişkin şey için kullanılır. (Kant şöyle der: “Pratik ilkeler, ileri sürdükleri şey, özne tarafından yalnızca kendi öz istenci için geçerli sayıldığı zaman özneldirler [alm. subjektiv] ya da özdeyişler oluştururlar; bu ileri şürüş, herhangi bir düşünen varlığın istenci için geçerli olarak kabul edildiği zamansa, nesnel ilkeler durumuna gelirler” (Pratik aklın eleştirisi (Kritik der praktisehen Vernunft)) ll Hegel'de, öznelliğe ilişkin.

Kaynak: Büyük Larousse


SuDoKu 24 Ocak 2012 14:31

Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişen, doğruluğu tartışılan düşüncelerin anlatıldığı yargılara öznel yargı denir. Bu yargıların kullanıldığı anlatıma da öznel anlatım denir. Bu cümlelerde (yargılarda) bence ifadesi vardır.
*İzmir,tarihi ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir şehrimizdir.
*Şair söyleyiş güzelliğiyle türkü tadında bir şiir sunuyor bize.
*Konferansa katılanların saçma sapan fikirleri beni iyice sıkmıştı.
*Yazar,sürükleyici anlatımı ve ilginç betimlemeleriyle okuyucuyu olayın içinde yaşatıyor.
*Çatık kaşları,yaralı yüzüyle insanı ürküten bir havası vardı.


Candy_Girl 4 Şubat 2012 19:17

Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişen, doğruluğu tartışılan düşüncelerin anlatıldığı yargılara öznel yargı denir. Bu yargıların kullanıldığı anlatıma da öznel anlatım denir. Bu cümlelerde (yargılarda) bence ifadesi vardır. Anlatıma duyguların katılması demektir. Bu şekilde anlatılan düşünceleri okuyucu, dinleyici kabul etmek, benimsemek zorunda değildir. Karşıtı "nesnelliktir. "Öznel" anlatımlarda benzetmeli, istiareli, mecazlı, abartılı kullanımlar göze çarpar; cümleyi söyleyen ya da yazan kişinin bir düşünceyi, yapıtı, davranışı ... beğendiği ya da beğenmediği açık seçik ortadadır. (Öznel yargılar kanıtlanamaz.)


Misafir 1 Ocak 2013 14:32

Öznel
Özneye ilişkin olan, öznede oluşan, nesnelerin gerçeğine değil, bireyin düşünce ve duygularına dayanan, enfüsi, subjektif, nesnel karşıtı:
"Bence bunu düşünelim ve ortaya çıkacak öznel davranışımızı içtenlikle dile getirelim."- M. C. Anday.
Öznel bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değerdir. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır; sıcaklık, uzunluk gibi. Bunları nesnel değerler olarak ve deney verileriyle üretildiğini savunmaktadır. Öznel değerlerin ise nesnel bilgilerin karşıtı olarak bireysel bilgi ile kazanıldığını söylemektedir. Günümüzün pozitif bilim teorileri hem nesnel hem de öznel bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir.



Saat: 14:10

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık