MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Büyükbaş hayvancılık nasıl yapılır? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/271302-buyukbas-hayvancilik-nasil-yapilir.html)

Misafir 23 Eylül 2009 19:22

Alıntı:

büyükbaş hayvan barınakları
ben boludan ibrahim işler .benim 50*14, 700 metre kare hazır binam var bu binayı içini nasıl düzenlemem geriyor benim kafamda ilk etapda 40 baş hayvan alacak kadarını yapıcam kalanını depo olarak kullanacam hayvanların yiyeceğini en çok hangi yem bitkilerini tavsiye edersiniz. TEŞEKKÜR EDERİM .


Misafir 23 Kasım 2009 21:36

bağlı bulunduğun bölgedeki en yakın İl İlçe tarım müdürlüklerine git sana yardımcı olucaklardır. hayvancılık ve diğer tarım faaliyetleri ile ilgili 2 yıl geri ödemesiz krediler ve teknik bilgiler veriyorlar ayrıca birebir destek te alabilirsin çeşitli eğitim seminerleri ve kurslarda mevcut olan bölgeler var detaylı bilgi onlardadır.


Daisy-BT 23 Kasım 2009 21:51

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1499851)
ben boludan ibrahim işler .benim 50*14, 700 metre kare hazır binam var bu binayı içini nasıl düzenlemem geriyor benim kafamda ilk etapda 40 baş hayvan alacak kadarını yapıcam kalanını depo olarak kullanacam hayvanların yiyeceğini en çok hangi yem bitkilerini tavsiye edersiniz. TEŞEKKÜR EDERİM .

Alttaki mesajları okuyunuz.

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1577567)
bağlı bulunduğun bölgedeki en yakın İl İlçe tarım müdürlüklerine git sana yardımcı olucaklardır. hayvancılık ve diğer tarım faaliyetleri ile ilgili 2 yıl geri ödemesiz krediler ve teknik bilgiler veriyorlar ayrıca birebir destek te alabilirsin çeşitli eğitim seminerleri ve kurslarda mevcut olan bölgeler var detaylı bilgi onlardadır.

Barınaklar:
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif1) Hayvanları ve çalışanları kötü hava koşullarından korumalı,
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif2) Hayvanların yaralanmalarına yol açmamalı, aksine hareketlerini kolaylaştırmalı,
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif3) Hayvanlar yem ve su gereksinimlerini karşılayabilmeli
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif4) Sığırların yönetilmelerinde kolaylıklar sağlanmalı
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif5) Çeşitli yaş gruplarından hayvanların ihtiyaçlarına cevap verebilmeli.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif6) Sağımın düzgün, temiz ve kolay yapılabilmesine imkan vermeli
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif7) Yem depolama ve gübre biriktirme imkanlarına sahip olmalı
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif8) İşgücü gereksinimini en aza indirmeli,
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gif9) Yörede bol ve ucuz bulunan malzemeleri kullanarak ve düşük maliyetle inşa edilebilmelidir.

http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifBir süt sığırcılığı işletmesinin ihtiyaç duyduğu binalar ve bunların büyüklüklerini belirleme yanında önemli bir iş de bunların uygun yerleşimidir. Binalar yerleştirilirken genel yerleşim planı ve iş akışı ile binaların çevreye uyumu da göz önünde tutulmalıdır. Örneğin işletmenin zamanla büyütebileceği dikkate alınarak gelişim alanı başta düşünülmelidir. Ayrıca ahır dikkate alınarak gelişim alanı baştan düşünülmelidir. Ayrıca ahır ile gübrelik, yemlik ve sağım yeri gibi diğer bütünleyici ünitelerin konumları iş gücünü verimli kullanacak şekilde belirlenmelidir. İşletme yapılarının tümü ile genel yerleşim alanı arasında bunların birbirlerine zarar vermeleri veya gelişmelerini önlemelerine yol açacak bir etkileşime izin verilmemelidir.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifa) Sığır barınaklarında yer seçimi:Yetiştirici büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için barınak yapaksa ilk bilmesi gereken konu ahırın nereye yapılacağıdır. Tesislerin kurulacağı arazinin hafif eğimli ve toprağın geçirgen olması oldukça önemlidir. İmkan var ise eğim cephesi güneye bakmalıdır. İşletme artıklarının yerleşim bölgelerinin yakınında olmamasına ve bölge hakim rüzgarlarının yönü dikkate alınarak tesislerdeki kokunun insanları rahatsıs etmemesine özen gösterilmelidir.

http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifb) Barınaklarda Temel: Sağlam toprağın üzerine taş veya diğer inşaat malzemeleri ile barınağın temeli atılır. Temel derinliği sıcak yerlerde 30 cm, soğuk yerlerde 60 cm olmalıdır. Temel rutubete karşı tecrit maddesi ile korunursa çok iyi olur.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifc) Barınaklarda Zemin: En iyi zemin tuğla ile yapılır. Bu amaç için hazırlanmış tuğlalarla çok sağlam bir zemin yapılır. Taş veya beton zemin oldukça iyidir.Taş zeminler soğuk tutar temizliği zor olur. Beton kullanılırsa önce taş döşemeli, arlarını çakıl ile doldurulup, üzerine kömür cürufu döküp iyice dövdükten sonra yüksek dozajlı betonu dökmelidir. Beton zeminde hayvanlar kayıp düşmesin diye üzerine oluklar açmayı unutmayalım. Ahırın uzunlamasına yani idrar kanalının gübre çukuruna doğru eğimi %1 olmalıdır. Durakların gübrelik ve idrar kanalına doğru eğimi %1-2 arasında olmalıdır.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifd) Barınak duvarları: Duvar yapımı için tuğla, briket, betonarme, kerpiç gibi inşaat malzemeleri uygundur. Duvarların iç ve istenirse dış yüzü sıvanmalıdır. Tesis kurulacak yer 1. ve 2. Derece deprem bölgesinde ise inşaatın sağlamlığı için ne yapılması gerektiği uzmanlardan öğrenilmelidir.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gife) Ahırın Yüksekliği-Çatı-Tavan: Ahırların tabandan saçaklara kadar yüksekliği tesisin bulunduğu bölgenin iklimi ve ahırdaki hayvan miktarına göre değişmekle birlikte 3-3,5 metre arasında olmalıdır. Çatı için sıcağını dışarıya dışın soğuğunu içe geçirmemelidir. Yağmur suları içeriye akmamalıdır. Doğal havalandırmamayı sağlamak için 22-25 cm lik bir çatı eğimi olmalıdır. Ahırın tavan veya çatısının naylon, ziftli bez gibi gaz geçirmeyen maddelerden kaplanması kiremit altına bu maddelerden döşenmesi havalandırma açısından çok sakıncalıdır.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.giff) Ahırın Kapı, Pencere Ve Bacaları İle İlgili Bilgiler: Kapılar ahşap ve metal olabilirler. Şayet kapılar büyük ise metal olması daha iyi olur. Ahırın büyüklüğüne uygun olması gerekmektedir. Kapıların kenarları keskin köşeli olmamalıdır.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifPencereler hayvanlar için gerekli olan ışık ve havayı sağlamaktadırlar. Ahırda pencere hesaplaması ahırın büyüklüğüne göre hesaplanmaktadır. Ahırdaki pencere alanı ahırın taban alanının yirmide birinden az olmamalıdır. Örnek verecek olursak 200 m²’lik bir ahırımız varsa ihtiyaç duyulan pencere alanı 10 m² hesaplanmalıdır. Pencereler vasistaslı olmalıdır. Yani çerçeve alttan menteşe ile kasaya bağlı, üstten içeriye doğru açılacak şekilde olmalıdır. Pencereler ahşap ve metalden alabileceği gibi plastikten de olabilir Pencereler hayvanların omuz yüksekliğinden en az 40-50 cm yüksekliğinde olmalıdır. Yani içeriye giren hava hayvanlar üzerinde cereyan oluşturmamalı ve dışarıya doğru olan hava akımını engellememelidir.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifAhırda biriken kirli hava havalandırma bacalarından dışarıya çıkar. Baca olmassa ahır havalanamaz. İnşaat esnasında havalandırma bacaları konulmamışsa yaklaşık 5 m de bir ve mahya açıklığının sağ ve solunda olacak şekilde çatının en yüksek yerine boyutları 25 x 25 cm az olmayacak şekilde bacalar yapılmalıdır. Bacaların üzerine yağan yağmur ve kar sularının akmaması için uygun malzemeden şapka yapılmalıdır. Birden fazla bacanın gerektiği hallerde baca kesit ve yüksekliklerinin aynı olması gereklidir. Baca etkili yüksekliğinin yeterli bir havalandırma için en az 4 metre olması gereklidir. 100m² bina taban alanı için en az bir adet baca hesaplanmalıdır. Bacanın iyi çalışabilmesi için izole malzemelerle kaplanması, çatı mahyasından itibaren baca yüksekliğinin en az 60 cm olması ve baca ucunun 15-2 cm kadar tavandan içeri girmesi gereklidir.
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifg) Gübre Çukuru
http://volkanderinbay.net/tarimnet/resim/dot.gifGübre çukurunun boyutları hesaplanırken 500 kg canlı ağırlığında bir hayvan ortalama yılda (500 x 0,08 x 365) 14,6 ton civarında gübre ürettiği ve gübre çukurunun yılda kaç kez boşaltılabileceği gibi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.



Misafir 9 Mart 2010 21:48

büyükbaş ve küçükbaş
 
büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık nerelerde ve hangi bölgelerde yapılmaktadır ?


Misafir 6 Kasım 2010 02:39

Başvuru Tarihi: 06.11.2010 / Başvuru Sayısı:499272
Başvurunuzu bu tarih/sayıyla takip edebilirsiniz.


merhaba

büyük baş hayvan besiciliği hakında internetden araştırma yaptım ama detaylı olarak bilinçlendirilmek istiyorum

benim 100 büyük baş hayvanın sığacak kapasitede ağırım var.
ama hayvanım yok 2 tane 30 dönüm tarlam var.
ve 100 baş hayvan almak istiyorum. ve bu hayvanlara 2 sene bakıp pazarlarda satmayı pılanlıyorum
il:kırşehir çiçekdağı
1. soru ;100 baş hayvanı tarım ve köy işleribakanlığından temin edebilirmiyim eğer edebilirsem bana vereceği sığırın ırkı nedir. yerli ırkmı yoksa avrupa kültür ırkımı
2. soru ; bu hayvanları aldım diyelim hayvanların başına bişey gelirse hastalıktan telef olursa ölürse bana ne gibi bir zararı olur bunların sigortası devlet tarafından karşılanıyormu. Artı veteriner aşı ve vbz. konularda üçretsiz destek veriliyormu
3. soru ; bu 100 tane hayvanları besiye çekerken yem maliyeti senelik olarak bana ne kadara maal olur.
4. soru ; 100 baş hayvana kaç kişinin bakması gerekir
konuyla ilgili desteğinizi beklemekteyim teşekürler.


bahadiracar 20 Şubat 2011 22:08

hayvancılık yapmak istiyorum.
 
Arkadaşlar yaklaşık olarak 15 000 lira semayem var.5 tane 1500 liralık buzağı almayı ve bunları yetiştirip 1 yıl sonra satmayı düşünüyorum.ama hayvancılıkla ilgili bilgim zayıf bundan ne kadar kar elde edebilirim.ve nasıl bir yol izlemem lazım.hangi hayvanlardan almam lazım.nasıl beslemem ve neyle beslemem gerekir.bu işi amatör olarak yapmayı düşünüyorum.tavsiyelerinizi bekliyorum.saygılarımla..


Misafir 19 Nisan 2011 12:40

hayvan ahırı
 
kbas hayvancilik hakkinda bilgi ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum[/QUOTE] süt ineği 60 adet için en az kaç m kare ahır yeterli olur


Misafir 27 Mart 2012 20:57

Avustralyadan ithal edilmis 200 adet pedigrili gebe ve bos angus
 
Avustralyadan ithal edilmis 200 adet pedigrili gebe ve bos angus

ANGUS IRKI, 2 KG YAKLAŞAN GÜNLÜK CANLI AĞIRLIK KAZANIMI, HER TÜRLÜ ORTAMA KOLAY UYUM SAĞLAMASI, DAYANIKLILIĞI, KOLAY DOĞUM ORANI VE ET KALİTESİ İLE DÜNYANIN EN ÇOK TERCİH EDİLEN ETÇİ IRKIDIR. AVUSTRALYA İSE ANGUS IRKI İLE DÜNYADA ÜN YAPMIŞ VE DÜNYANIN BİR NUMARALI DAMIZLIKLARI VE BOĞALARINI ÜRETMEKTEDİR. AVUSTRALYA' DAN GETİRDİĞİMİZ DAMIZLIK ANGUS BOS VE GEBE DÜVELERİMİZ SATILIKTIR.

500 hayvanlik angus ciftligimizde, 300-350 KG arasi 200 adet pedigrili, 1-2 yaslarinda, gebe ve bos damizlik angus satliktir.

Ayrica 4-7 aylik angus buzagilari ciftlik kurmak isteyenler icin toptan satislarda indirimli olarak verilir.

Adem Babayigit

0533 206 35 66


Misafir 26 Temmuz 2015 23:34

hayvanlar için buraya bakabilirsiniz. Türkiye'nin En Büyük Hayvan Pazarı



Saat: 01:08

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık