MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Psikoloji bölümü mezunlarının iş olanakları nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/276923-psikoloji-bolumu-mezunlarinin-is-olanaklari-nedir.html)

Misafir 21 Ekim 2009 17:57

Psikoloji bölümü mezunlarının iş olanakları nedir?
 
Psikoloji bölümü mezunlarının iş olanakları nedir?


fadedliver 21 Ekim 2009 18:04

Psikoloji Bölümü Üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlıdır. Lisans süresi 4 yıl olup dersler ağırlıklı olarak psikoloji bilimi ve buna bağlı alt alanlardan oluşmaktadır. Bölüm mezunları psikolog unvanı alır. Mezunların, istihdam alanları konusunda önceliği daha çok özel ofislerdir. Bununla beraber hastaneler, adliye sarayları, eğitim kurumları psikoloji bölümü mezunlarının çok rahat istihdam alanı sağlayabileceği kurumlardır.

Psikoloji mezunlarına Psikolog, Adli Psikolog ünvanları verilmektedir. PDR mezunları görüşmelerinde “Bireysel yada grupla psikolojik danışma” yöntemi uygularken, Psikologlar daha çok “psikoterapi” yöntemini uygular. Ancak lisans mezunu psikologların psikoterapi yöntemini uygulayıp uygulayamayacakları konusu tartışılan bir konudur. Bu konu hakkında kabul gören yaygın yaklaşım ise şudur:

“Lisans eğitiminden sonra uygulamalı psikoloji bilimleri, klinik psikoloji, aile terapisi vb… alanlarda yüksek lisans yapma zorunluluğu. Bu yasal bir zorunluluk olmaktan ziyade mesleki yeterlilik ve etikle ilgili bir zorunluluktur. Bazı çevrelere göre Psikoterapi uygulamaları için yüksek lisansın bile yeterli olmadığı yüksek lisans sonrası mutlaka süpervizyon eğitiminin alınması gerektiği mesleki etik bir zorunluluk olarak görülür. Süpervizyon eğitiminde kişi alanında uzman bir psikoterapistle belirli bir süre meslekte uygulamaya dönük spesifik eğitimler alır. Onun gözetiminde vaka analizleri, kullanılacak yöntemlerin seçilmesi konularında özel bazı eğitimler alır.”


AsHiLaL 21 Ekim 2009 18:06

Psikolog,Psikolojik danışman,Psikiyatrist nedir ?
1-Psikolog: Psikolog,üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinin “Psikoloji” bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi almış bireydir. Bu bireylere dört yıl içerisinde herhangi bir hedef kitle gösterilmez. Yani mezun olduklarında hitap edecekleri bir hedef kitle mevcut değildir. Hedef kitlelerinin belli olması için lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans eğitimi alıp herhangi bir konuda “uzman” unvanı almaları gerekmektedir. Örnek de vermek gerekirse; psikoloji eğitiminden mezun olduktan sonra klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yapılırsa unvanı “klinik psikolog” olur ve hedef kitlesi belirlenmiş olur. Unutmadan şunu da söylemek gerekir ki psikologların ilaç yazma yetkileri yoktur.

2-Psikolojik Danışman: Psikolojik danışman üniversitelerin eğitim fakültelerinin “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi almış bireydir. Bu 4 senelik eğitim çerçevesinde hedef kitleleri belli olmuş bireylerdir. Buna yönelik dersler alırlar. Hedef kitleleri “normal” bireylerdir. Yani günlük yaşamda uyum sorunu yaşayan, kendini ve çevresini tanımakta zorlanan ve kendini gerçekleştirme konularında yardım sunulması gereken bireylerdir hedef kitle. Psikologlar gibi psikolojik danışmanlarında ilaçlı tedavi sunma yetkisi yoktur.

3-Psikiyatrist: Ülkemizde, devlet tarafından en üst seviyede (ruhsal sorunlar ve hastalıklar alanında) görülen bireydir. 6 senelik kapsamlı bir “Tıp” eğiti sonrasında uzmanlığını psikiyatri alanında yapmış bireydir. Psikiyatrist gerektiğinde terapi gerektiğinde ilaçlı tedavi yöntemlerini kullanabilir. Hedef kitlesi olarak bir sınırlama getirilmesi söz konusu değildir. Her türlü bireyin her türlü ruhsal sorunuyla ilgilenirler.


Misafir 4 Ağustos 2010 09:22

ben girne amerikan üniwersitesi psikoloji bölümü öğrencisiyim.pskolog ünwanı alacağız ama iş garantisini türkiyede almak zor bu senn akademik başarınla orantılı bişi.eğer ki psikolog olacağım diyorsan ve bölüm derslerini göz önüne alabiliyorsan kesinlikle okumalısın derim.psikolojiyi seven biri için çok zewkli we sempatik bir bölüm diyebilirm.iş imkanı ve maaş gibi durumları sorun etmeyin derim zevkle okuduktan sonra sonunda her türlü alanda çalışabiliceğiniz bir mesleğiniz geleceğin psikoloji çok bozuk olacak buda bize iş imkanını çok sağlıcak.maaşta kötü olmaz..


SuDoKu 21 Ağustos 2011 14:57

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2144830)
ayrıca psikoloji bölümünü bitiren biri psikiyatri doktoru sayılır mı

Hayır. Psikiyatri bir tıp dalı olurken, psikoloji bir sosyal bilim alanıdır.


Misafir 3 Ocak 2012 19:19

Psikologlar, psikopatolojinin tanı, tedavi ve müdahelesini yapar.

PDR'ciler ise kişinin günlük yaşamındaki kaygılarını (iş, boşanma, evlilik, okul vs.) azaltmasına ve kişinin kendisinin bununla başa çıkmasını öğretmeyi amaçlar.


Misafir 6 Şubat 2012 18:19

psikolojı bolumunde okumaktayım ve gercekten ıstenıyorsa eger cıdden cok eglencelı bı bolum. iş ımkanları da oldukca genıs kı kaldı kı rehabılatasyon merkezlerıne bıle psıkolog alıncak yanı gun gectıkce psıkolıgların aktıf oldugu alan genıslıyor arkadaslar. ustelık kpss sınavındanda cuzzı puanlar alarak devletede atanabılırsınız kesınlıkle ıs bulme ve maas mevzunu dert etmeyın derım ben. psikologlar kendılerıne ait bır klınık acamıyorla ama bır psikyatrısle anlasıp bır klınık acabılırler dıye duymustum en son. ve bence bolumde egıtım dılınız ıngılızce olursa bır sıfır onde baslarsınız. basarılar.


Misafir 24 Nisan 2012 12:44

10 yıllık psikoloğum ve bu bölümü seçtiğim için gerçekten çok pişmanım. İyi bir üniversitede hukuk ya da işletme okumak yerine bu bölümü tercih etmek hayatımın hatasıydı diyebilirim. İş imkanları yetersiz ve açılan onlarca özel üniversite sonrası giderek daha da azalacak gibi görünmekte, özlük hakları yetersiz, ücretler yetersiz ve başta Türk Psikologlar Derneği olmak üzere dernekler şartlatın iyileştirilmesi için hiçbirşey yapmıyor ya da yapmayı beceremiyor. En kötüsü de bölümü bitirdikten sonra psikoloji diploması olan binlerce ünvansız psikologtan biri olmanız yani önemli bir alanda yüksek lisansınız yoksa ne dernek için ne akademisyenler için ne de özel sektör ( rehabilitasyon merkezleri dışında ) için hiçbir öneminiz yok. Yüksek lisansa kabul edilmek ise, özellikle iyi bir üniversite için deveye hendek atlatmaktan zor. Paranız çoksa özel üniversitelerden farklı bir bölüm seçin yoksa çalışın kazanın ancak ne olusa olsun psikolojiden uzak durun.


Misafir 7 Temmuz 2012 19:03

Arkadaslar size olumsuz yorum yazanlara kulak asmayınız.Psikoloji mezunlarının kamu da ve özel sektörde istihdamları artıyor.Kamu alanında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda rehber öğretmen ( ki rehber öğretmen en fazla ihityac duyulan ve bakanlığın şiddetle tavsiye edip atamada sıkıntı olmayan tek branş) Adalet bakanlığına bağlı adliyelerde ve cezaevlerinde psikolog olarak Aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı sosyal hizmetler kurumlarında ve ilgili müdürlüklerde psikolog olarak görev alabilmektedirler.Rehberlik ve psikolojik danışmanlık ise sadece meb bağlı okullarda rehber öğretmen olarak görev yapabilmektedirler.Karar sizin.


Misafir 7 Ağustos 2012 20:55

fen edebiyat yada edebiyat fakülltesi olması bir sey fark etmiyor ama pdr egitim fakültesindedir insan haklarında halk ve ilişkilerde reklamcılık gibi daha bir cok farklı alanlardada calışabilirsiniz
matematik ve türkce agırlıklıdır bu derslere agırlık verip yuksek puan olmalı



Saat: 15:23
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık