MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Japon gülü bakımı nasıl yapılır? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/277038-japon-gulu-bakimi-nasil-yapilir.html)

Misafir 22 Ekim 2009 11:19

japon gülü bakımı nasıl dır


fadedliver 22 Ekim 2009 11:51

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1541186)
japon gülü bakımı nasıl dır

Ebegümecigillerdendir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır. Saksılarda yetiştirildiğinde gösterişli balkon veya salon bitkisi olurlar. Bahçelerde iyi bakıldığı taktirde boyları 2,5 metreye kadar çıkabildiği olur. Bitkinin ucu sivri ve rengi yeşil olan irice yaprakları; yaz ve sonbahar mevsimlerinde 10-12 cm uzunlukta boru biçiminde açan yalınkat koyu kırmızı veya katmerli pembe renkli güzel çiçekleri olur. Gövde çelikleri ile çoğaltımı sağlanır.

Çin Gülünün Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:

Toprak: Zengin karışımlı toprağı sever. Humusça zengin bahçe toprağına yaprak çürüntüsü, kil ve yanmış çiftlik gübresi eklenerek uygun toprak elde edilir.

Su: Çin gülü goncalarını gösterdiği zamandan başlayarak bolca sulanır. Çiçek açma dönemi bitip de bitki dinlenme dönemine geçince, saksı toprağının nemli olması yeterli olur.

Işık: Bol güneşli ve havadar ortamları sever. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığından rahatsız olmaz.

Sıcaklık: Ilık ortamları sever. Kışın en düşük 7 dereceye kadar dayanabilir.

Gübre: Bitki, çiçek açma döneminde bol potasyumlu gübreyle ayda iki kez, dinlenme döneminde aynı gübreyle ayda bir kez gübrelenmelidir.

Saksı Değiştirme: Her ilkbahar mevsiminde bitkinin saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir. Üzerine uygun toprak eklenir, bitki yaşlanıp da artık saksısı değiştirilmek istenmezse ilkbaharda dikkatlice sökülüp, kökleri kırpılır ve uygun toprak ilave edilerek aynı saksıya geri dikilir.
Latince Adı : Hibiscus rosa-chinensis

Türkçe Adı :
Japon Gülü, Çin gülü

Toprak İsteği : Hafif kuru, kireçli, tuzluluğa dayanıklı

Yetişme Alanı : Kıyı Ege, Akdeniz

3 m.'ye kadar boylanabilen, 2 m.'ye kadar yayılma alanı gösterebilen, yerden sık dallanan, çalı formunda bitkilerdir.

Gövde genç sürgünlerde, yeşil renkli yaşlı dalları gri renklidir. Yapraklar parlak yeşil renkli yumurta şeklindedir.

Çiçekler uzun saplı, çok göz alıcı, iri, beyaz ve kırmızı başta olmak üzere çok farklı renklerde olabilir. Tropik ve sub-tropik iklimlerde yaşar. Hava sıcaklığı 0 ºC' ın altına düşmemelidir.

Tohum ve çelikle üretilebilir.

Park ve bahçe düzenlemelerinde çiçekleri nedeniyle tercih edilir. Tek tek veya gruplar halinde kullanılabilir.

kaynak


ener 22 Ekim 2009 11:51

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1541186)
japon gülü bakımı nasıl dır


Kışın en uygun sıcaklık 13-18 olup, 7C’nin altına düşmemelidir. Yüksek orantılı nem ister. Aydınlık, ama bitkinin zarar görmemesi için yakıcı güneş ışığı almayan yarı gölge yerlerde bulundurulmalıdır.
Her yıl Şubat sonundan Mart ayı başına kadar saksı değiştirme yapılır. Nisan-Eylül ayları arası haftada bir kez 2-3 g/1 kompoze gübre verilir
İlkbahar ve yazın özellikle çiçek tomurcukları oluşmaya başladıktan sonra bol su verilmeli, çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Ekim’den Ocak’a değin olan dinlenme döneminde ise bitkiye verilen su miktarı azaltılarak saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır.
Yaşlı bitkilerin gövdesi topraktan itibaren 15 cm kalacak şekilde erken ilkbaharda kesilmelidir


Misafir 5 Ocak 2010 21:03

Japon gülü
 
japon gülü yetiştirmek istiyorum ,ama ışlama yöntemi kullanmak istiyorum.bana aşılama işinde hangi agacı kullanmam gerektiğini söylermisniz.japon gülünü neye aşılayayayım?


ener 5 Ocak 2010 22:31

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1643442)
japon gülü yetiştirmek istiyorum ,ama ışlama yöntemi kullanmak istiyorum.bana aşılama işinde hangi agacı kullanmam gerektiğini söylermisniz.japon gülünü neye aşılayayayım?


Durgun T göz aşısı yapılır.

nasıl yapılması gerektiğini görmek için inceleyiniz


ajanixs 18 Aralık 2014 03:40

Kırmızı çiçekli Japon gülü güneydoğu Asya bölgesinde yetişmekte ve adını buradan almaktadır. Kırmızı iri çiçekleri ile göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip olan Japon gülü yaklaşık olarak 10 – 12 cm uzunluğunda çiçeklere sahiptir. Saksıda Japon gülü yetiştirmek isteyenler için oldukça uygun bir bitkidir. Çünkü Japon gülü soğukta yaşayamaz sıcak ortamlar Japon gülü için daha uygundur. Bu yüzden Türkiye’de daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmesi daha kolay olmaktadır.

Japon gülünün bilinen en büyük boyutu 2,5 metredir. Japon gülünü düzenli olarak her gün sulamanız gereklidir. Japon gülü tohumlar çoğaltılabilmektedir. Japon gülünün bilinen bir diğer adı da Çin gülüdür.

Kaynak Göstermek Zorunludur: Japon Gülü (Kırmızı Çiçekli) Fiyatı, Satışı, Satın Al, Ucuz


misafir 9 Ocak 2015 15:01

japon gillerimi soğuk vurdu ne yapabilirim.


ayşe Aslan 13 Eylül 2015 19:14

Bodur Japon gülleri ne zaman ve nasıl budanır ,teşekkürler



Saat: 17:05

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık