MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Kalp çarpıntısı ve sıkışma neden olur? (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/278426-kalp-carpintisi-ve-sikisma-neden-olur.html)

Misafir 1 Kasım 2009 16:19

Kalp çarpıntısı ve sıkışma neden olur?
 
Kalp çarpıntısı ve sıkışma neden olur, nasıl tedavi edilmelidir?


Safi 16 Nisan 2016 21:30

Taşikardi Nedir?
Kalbin atım sayısının 60’dan az olması bradikardi, 100’ün üzerinde atması ise taşikardi olarak adlandırılır. Kalp hızını değiştiren, azaltan ya da çoğaltan birçok faktör vardır. Kalp hızının yavaşlamasına daha az rastlanır. Taşikardi yani kalbin hızlanması durumu daha çok görülmektedir.
Kalbin içinde uyarı üreten sinüs düğümü adı verilen bir merkez vardır. Kalp normal olarak da atsa, bradikardik veya taşikardik de atsa ilk elektrik uyarısı bu noktadan çıkar. Bu noktadan uyarı çıkmayıp kalp içerisinde başka noktalardan elektrik uyarısı çıkması durumuna aritmi denir.
Taşikardi Nedenleri
  • Taşikardi,herhangi bir rahatsızlık ya da nedene bağlı olarak görülebildiği gibi, doğrudan yalnızca kalple ilgili olarak da meydana gelebilir.
  • Vücudun kan ve oksijen ihtiyacının çoğaldığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır ve fizyolojik bir taşikardi oluşur.
  • Vücudun, kan ve oksijen ihtiyacını arttıran korku, kansızlık, ateş troid bezinin fazla çalışması gibi sorunlar sebebiyle de fizyolojik taşikardi oluşabilir. Çünkü bu durumlarda kalple ilgili bir rahatsızlık bulunmamaktadır.
  • Bunların dışında doğrudan kalple ilişkili olarak meydana gelen taşikardiler vardır ve bunlar kalple ilgili hastalıklardır.
  • Taşikardi 30 saniyeden fazla sürerse, kendiliğinden düzelse bile sürekli taşikardi olarak adlandırılır. Bu süreden daha az sürüyorsa ve arada normale dönüyorsa süreksiz taşikardi sözkonusudur.
DEVAMI Taşikardi (Kalp Çarpıntısı)


Kalbin Hızlı Atması Sebepleri
Bazen nabız yükselmesinin nedeni çok basittir:

  • Fazla kafein almışsınızdır ya da
  • Vücudunuzun tepki gösterdiği bir şeyler yemişsinizdir.
Fakat bu durum sık sık oluyorsa vücudunuzda bir problem olabilir ve doktor kontrolü gerektirebilir.
Aşırı Egzersiz

Egzersiz doğal olarak nabzınızı hızlandırır. Bu tamamen normaldir ve aslında güzel bir durum olarak değerlendirilmelidir. Etkin bir şekilde spor yapmakta olduğunuzu bilmek için nabzınızın yükseldiğini görmelisiniz. Fakat nabız spordan sonra normal seyrine inmiyorsa doktora görünmelisiniz.
İlaç Yan Etkileri
Yüksek nabzın en yaygın görülen nedenlerinden biri ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerdir. Burun açıcı spreylerin de dahil olduğu bazı ilaçlar sakince oturup hiçbir şey yapmasanız bile nabzınızın hızlanmasına yol açabilir. Astım ilaçları da bu durumun suçlusu olabilir. Nabız, genelde ilacın vücuttan atılımı gerçekleşince düzelir.

DEVAMI Nabız Nedir?



Saat: 00:43

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık