MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Su ve mineraller hangi besin grubuna dahildirler? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/278472-su-ve-mineraller-hangi-besin-grubuna-dahildirler.html)

Misafir 1 Kasım 2009 20:24

Su hangi besin grubunda yer alır?
Mineral hangi tür besin grubundadır?


Safi 26 Mayıs 2016 05:44

SU

Su insan vücudunda ve yeryüzünde en fazla bulunan maddedir. Solunum için oksijen gerekliyse susuz da yaşamak mümkün değildir.
Ortalama olarak yetişkinlerin vücut ağırlığının % 55-75’i sudur (yaklaşık 38-46 litre). Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişmektedir.
Vücut yağı ile karşılaştırıldığında yağsız doku çok daha fazla su içerir. Zayıfsanız vücudunuzdaki su miktarı (oranı) daha yüksektir. Daha fazla kas kütlesine sahip erkekler vücutlarında kadınlara göre daha yüksek miktarda su taşırlar. Genç bireyler genellikle yaşlılara göre daha fazla suya sahiptirler. Yeni doğan ağırlığının yaklaşık % 75’i sudur ve bu miktar yaşlandıkça vücut ağırlığının yaklaşık % 50’sine kadar azalır. Tüm vücut dokuları su içermektedir. Kanın su içermesi şaşırtıcı değildir ve kanın yaklaşık % 83’ü sudur. Yağsız kas dokuları yaklaşık %73, vücut yağı ise % 25 oranında su içerir. Kemikler çok sert görünse de ağırlığının % 22’si sudur.

Su: Gerekli Bir Besin Ögesi
Vücudumuzda su neler yapar? Bunun cevabı susuzluğu gidermekten daha uzundur! Susamak, arabanızda sinyal ışıklarının yanması gibi uyarıcı bir etkiye sahiptir.

DEVAMI
Besin Ögesi Olarak Su ve Beslenmedeki Önemi



Mineraller Nelerdir?
Mineraller, vücudumuzun yaşam için gerekli fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğumuz inorganik maddelerdir. Mineraller vücudumuz tarafından üretilemediği için dışardan besinler yoluyla alınır.

Vücudun pek çok hayati işlevinde mineraller, vitaminlerle birlikte görev alır. En önemli görevleri ise vitaminler ile diğer besinlerin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanımını sağlamaya yardımcı olmaktır. Yetersiz mineral alımı vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Örneğin; kansızlık, anemi ya da demir eksikliği olarak adlandırılan ve ülkemizde oldukça yaygın olan bu rahatsızlığın temelinde "Demir minerali eksikliği" yatmaktadır. Sadece bir mineralin bile vücut tarafında yeterince alınamaması, pek çok şikayete yol açan kansızlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle, yeterli mineral almak için dengeli ve sağlıklı beslenme çok önemlidir.

Vücudun mineral ihtiyacı mg cinsinden çok düşük değerlerde olmakla birlikte, hamilelik döneminde, gelişme çağındaki çocuklarda, sporcularda ve bunun gibi çeşitli kişi ya da dönemlerde bu ihtiyaç artabilir.

Mineral İçeren Yiyecekler :
  • Kalsiyum içeren yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, fıstık,sardalya.
  • Demir içeren besinler : Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez.
  • Bakır içeren besinler : Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, ceviz, mantar, çavdar.
  • Çinko içeren besinler : Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, tüm tahıllar.
  • İyot içeren besinler : Deniz balıkları, sebze (zeminin içerdiği iyot miktarına bağlı), iyotlu yemek tuzu.
  • Potasyum içeren besinler : Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates.
  • Magnezyum içeren yiyecekler : Badem, fıstık, fındık, ceviz, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler.
DEVAMI
Mineraller ve Beslenmedeki Önemi

Besin Öğeleri Nelerdir ?
Doğada kırkı aşkın türde bunan ve vücuttaki görevlerine göre sınıflandırılan besin öğeleri:
a) Karbonhidratlar
b) Proteinler
c) Yağlar
d) Vitaminler
e) Minareler
f) Su

DEVAMI
Besin ve Besin Grupları



Saat: 12:37

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık