MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Türkiye Coğrafyası (https://www.msxlabs.org/forum/turkiye-cografyasi/)
-   -   Akdeniz Bölgesi Akarsuları (https://www.msxlabs.org/forum/turkiye-cografyasi/281731-akdeniz-bolgesi-akarsulari.html)

Daisy-BT 17 Kasım 2007 01:39

Akdeniz Bölgesi Akarsuları
 

Akdeniz Bölgesi Nehirleri


Akdeniz Bölgesindeki akarsular, Toros Dağlarından inerek Akdenize dökülürler. Bu akarsuların ortak özelliği; taşıt geçirmeyen, düzgün akışlı olmayan sular olmaları ve sulayabilme özellikleridir. Bölgenin en büyük ovası olan Çukurova'nın verimi, Seyhan ve Ceyhan'ın bu özelliği sayesinde artmıştır.

Akdeniz Bölgesi'nin nehirleri:
  • Aksu
  • Asi
  • Ceyhan
  • Dalaman Çayı
  • Göksu
  • Manavgat Çayı
  • Kocaçay
  • Denire çayı
  • Alakır suyu
  • Köprü suyu
Seyhan, Ceyhan ve Asi Irmakları'nın kaynakları Akdeniz Bölgesi dışındadır.

BAKINIZ
Akdeniz Bölgesi - Genel Bilgi
Türkiye'deki Akarsular ve Genel Özellikleri


Bakteri 15 Aralık 2008 16:08

Akdeniz Bölgesi Akarsuları
 
Akdeniz bölgesi, sularının büyük bir bölümünü Akdeniz'e gönderir.

Beyşehir gölünün sulan Çarşamba suyuyla Konya ovasına boşalır. Ayrıca sularını denize göndermeyen Burdur gölü, Acıgöl gibi kapalı havzalar da vardır. Taşeli yaylasının ve Bolkar dağlarının bir bölümünün Konya ovasıyla birleştiği yerde de, yamaçlardan inen sular Konya ovasının kenarındaki bataklıklarda sona erer. Teke yöresinin iç kesimlerindeki, Taşeli yaylasındaki geniş karstlı alanlar, yüzeyde akıştan yoksun olmalarına karşılık, yeraltı suları bakımından zengindir. Akdeniz'e dökülen akarsular batıdan doğuya doğru Dalaman çayı, Kocaçay, Denire çayı, Alakır suyu, Aksu, Köprü suyu, Manavgat, Göksu, Tarsus çayı, Seyhan, Ceyhan ve Asi ırmaklarıdır. Bu sulardan Seyhan, Ceyhan ve Asi ırmaklarının kaynakları Akdeniz bölgesi dışındadır.
Öbür akarsuların boyları pek uzun değüdir ve bütün havzaları bölge sınırları içinde kalır. Yazın birçok kısa çığırlı akarsu bütünüyle kurur, kum ve çakıl yatakları halini alır. Dağların çok yer tutması da, akışın hızlı, akarsu rejimlerinin düzgün olmasını sağlar.

Yazın kuruyan yataklar yağışlı mevsimde suyla dolar. Kalkerin yaygın olduğu alanlardaysa, akarsular yeraltı kaynaklarından beslendikleri için yağışsız mevsimlerde büe bol su taşırlar Manavgat çayında olduğu gibi).
Akdeniz bölgesi göller bakımından zengindir.
Başlıcaları Göller yöresinde toplanmıştır ve en önemlileri çöküntü çukurlarının tabanında yer alan tektonik göllerdir. Bölgenin en büyük gölü olan Beyşehir gölü, sularının fazlasını Çarşamba suyuyla önce Suğla gölüne oradan da Konya ovasına boşaltır; çevresindeki doğal güzellikler nedeniyle oldukça turist çeker. Eğridir ve Kovada gölleri kuzey-güney doğrultulu tektonik bir çukurluğa yerleşmişlerdir; birbirleriyle bağlantılıdırlar ve suları tatlıdır. Buna karşılık, Burdur ve Acıgöl'ün dışarı akışları "olmadığı için suları tuzludur.

Akdeniz bölgesinin batı kesiminde,bir krater gölü olan İsparta gölcüğü yer alır. Akdeniz'in batısı, göller bakımından zengindir; ama doğusu bu bakımdan oldukça yoksuldur. Burada yalnızca küçük çaph kıyı göllerine raslanır. Toroslar'ın yüksek kesimlerinde bazı buzul gölleri de görülür.



Saat: 11:39

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık