MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Babil ne zaman kuruldu? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/283504-babil-ne-zaman-kuruldu.html)

KisukE UraharA 22 Kasım 2009 21:26

Babil ne zaman kuruldu?
 
Babil ne zaman ve kim tarafından kurulmuştur?


Satin Princess 29 Aralık 2010 20:20

Babil Ne Zaman Kuruldu?


MsXLabs.org
Ur şehrinin M.Ö. 2000’deki düşüşünden sonra Mezopotamya’daki birçok şehir, İsin ve Larsa adında iki kalesi olan Amoritler tarafından yönetiliyordu. Larsa, Hamurabi (M.Ö. 1972-1750) tarafından yönetilen büyük orduya yenik düştü. Yeni hükümdar Sümer ve Akat krallıklarının bulunduğu bölgeye Babil adını verdi. Babil şehrinin muhteşem tapınakları ve sarayları vardı.
Şehre 8 büyük bronz kapıdan geçilerek giriliyordu. Bunlarda en gösterişlisi aslan ve boğa resimleriyle süslenmiş olan iştar kapısıydı. Babil’in kıvrımlı dar yolları sıra sıra müstakil evlerle doluydu. Birçoğunun, etrafında odaları bulunan avluları vardı. Şehir duvarlarının kapılarında esnaf, Pazar yerleri kurardı. Buraya Suriyei Asuriye ve İran Körfezi’ndeki krallıklardan tüccarlar ve esnaf gelirdi. Babilller, kil tabletlerden semboller ve resimler oyarak yazılı kayıtlar tuttular. Bu tabletler hem matematik ve astronomiyle ilgili bilgiler hem de hukuki ve ticari kayıtlarla dini metinler içeriyordu.

Not : Antik Babiller M.Ö. 2000’lerin öncesinde yıldızlarla ilgili ilk çalışmaları yapanlardı. 5 gezegenin varlığından haberdardılar: Jüpiter, Mars, Merkür, Satürn ve Venüs.

BAKINIZ Babil İmparatorluğu


Baturalp 7 Mart 2016 13:59

BABİL
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında M.Ö. 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Kuzey Babil Devleti ise, Şırnak ilinin İdil ilçesi güneyinde Babil köyünde kurulmuştur. Babil halkının büyük bir kısmı Sami asıllıdır.



Saat: 16:37

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık