MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Alçı çalışması nasıl yapılır? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/283810-alci-calismasi-nasil-yapilir.html)

Misafir 24 Kasım 2009 15:32

alçı çalışması nsl yapılır bilen warmıı


Deadlylady 22 Kasım 2010 15:00

Alçı olarak saten alçı kullanıyorum çünkü daha geç donuyor ve bana vakit sağlıyor, içine ağaç tutkalı katıyorum ama önce tutkalı biraz suyla açıyorum...tam bilemiyorum ama 1 kg alçı için 700 gr lık tutkalın tamamından biraz eksik kullanıyorum suyun miktarını da alçıyı ne cıvık nede katı yapacak şekilde ayarlıyorum, şöyle söyleyeyim alçı ahşap üzerine alındığında akmayacak fakat üzerine şekil verildiğinde rahatça deforme olmadan şekil alabilecek gibi..eğer katı olursa zaten şekil verirken göze hoş gelmeyen çatlaklıklar yada derinlikler oluşur, fazla cıvıksa hem ahşap üzerinden akar hemde verdiğiniz şekil hemen arkasından düzelmeye başlar...bu yüzden az bir suyla önce tutkalı açın alçıya ekleyin ve üzerine azar azar su ekleyerek kıvamı ayarlamaya çalışın.
Biz alçı karışımını önceleri bir çubuk yardımıyla karıştırırdık..çok uzun sürer ve içinde pütürler kalırdı.. fakat ben her işin kolayını araştırmayı severim bu yüzden işimin süresini kısaltacak ve daha homojen bir karışım elde etmemi sağlayan bir teknik buldum...ev mikseri...pasta karışımı yaptığımız mikserle karıştırırsanız daha hızlı ve iyi sonuç alırsınız..işiniz biter bitmez kurumadan mikseri hemen temizlerseniz, evinizde kullanmaya devam edebilirsiniz.

http://3.bp.blogspot.com/_vWSgdPWnTIc/SYB27ltGzaI/AAAAAAAABYM/GMjvzpMiGxA/s400/fghjes3.jpgÜzerine uygulama yapacağınız ahşap yada mdf objenizi önce keskin bir bıçak yardımıyla gelişigüzel çizin birbirine çapraz hafif derinlik oluşturan çizikler yapın...bunu yapma sebebimiz alçının ahşap üzerine daha sağlam tutunmasını sağlamaktır, daha sonra alçıyı obje üzerine dökün ve kalemden daha ince bir fırça sapı yardımıyla üzerine şekiller verin, ebru sanatçılarının yaptığı gibi hareketlerle ve arada kıvrımlar yapıp fırçanızı alçıdan çıkararak, alçının her tarafında fırça yardımıyla gözünüze hoş gelecek şekiller yapın...kenarlara akan alçıları temizleyin ve kurumaya bırakın...1 gün yada daha garanti olsun 2 gün kurumaya bırakın...kuruma süresi alçının katmanının kalınlığına göre değişir ..

Çalışmanız tamamen kuruduktan sonra ahşap tutkalına bu sefer, rahat sürülmesi için.. çok çok az bir su ilave ederek karıştırın ve tutkalı fırça yardımıyla tüm alçı yüzeyin üzerine bolca sürün, tekrar kurumaya bırakın...tutkalın kuruması daha çabuk olacaktır.

Daha sonra boyama işlemine geçebilirsiniz, ben sandıkta altın rengi su bazlı ahşap boyası kullandım, tamamen kapanması için bazen bir kaç kat boya uygulamak gerekebilir...kuruduktan sonra üzerine altın yaprak varak çalıştım.http://4.bp.blogspot.com/_vWSgdPWnTIc/SYB3oVK4gjI/AAAAAAAABYc/tXWkWuatKyA/s400/kalpkutu.jpg

Varak uygulaması için süt miksiyon adıyla bilinen sıvı tutkalı kullanıyorum...onu boyanan yüzeye sürüp şeffaflaşınca varak yapraklarını yumuşak bir fırça yardımıyla üzerine yapıştırıyorum...çok ince olduğu için sık sık yırtılmalar olabiliyor önemli değil...tüm yüzeyi bu şekilde kapladıktan sonra eskitme işlemine geçiyorum.

Eskitme için bir çok antiquin ürünü var...ama ben özellikle altın varak üzerine ziftli eskitmeyi çok seviyorum..görüntüsü güzel oluyor..

Ziftli eskitme için kullandığım zift bildiğiniz oto şasi boyası..siyah zift zaten...onu tinerle biraz inceltiyoruz ve tüm varak kaplı yüzeye sürüyoruz ..tamamen kaplıyoruz ve sonra pamuklu tüy bırakmayan bir bezle siliyoruz..zaten verdiğimiz şekiller boyutlu olduğu için derin kısımlar tamamen temizlenmiyor ve güzel gölgeler oluşuyor...sildiğimiz yerdeki parlak altın rengi de kırılıyor zaten.. hafif kızıllaşıp o göz alan sarı daha güzel bir renge dönüşüyor.

http://3.bp.blogspot.com/_vWSgdPWnTIc/SYB4QW7P0TI/AAAAAAAABYk/xeeVpmzfWWQ/s400/denizkabu%C4%9Fu%C3%A7er.jpgZiftimiz kuruduktan sonra açıkta kalan ahşap bölümler varsa boyanıp verniklemeye geçiliyor...vernik uygularken önce fırça vernik sürmüyoruz kesinlikle...ilk etapta sprey vernik uyguluyoruz.. kurudukça bir kaç kat bunu yapıyoruz...sebebi hem vernik hem zift tiner bazlı olduğundan dolayı direkt fırça sürersek tüm zifti sökecektir...sprey vernik kuruduktan sonra fırçayla istediğiniz verniği uygulayarak bitirebilirsiniz...benim varaklı çalışmalarda tercihim genelde parlak yat verniğidir...mat isterseniz oda güzel durur.















http://lh5.ggpht.com/_vWSgdPWnTIc/SRhCRvIi1SI/AAAAAAAAANI/8MEwve_Uyvs/s800/fgj.jpg



kaynak:eylulbahcesi.blogspot.com



Saat: 09:02

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık