MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Tuğrul Bey'in hayatı hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/286156-tugrul-beyin-hayati-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Misafir 2 Aralık 2009 15:51

Tuğrul Bey'in hayatı hakkında bilgi verir misiniz?
 
Tuğrul Bey'in hayatı


Baturalp 15 Kasım 2016 02:12

1 ek

Tuğrul Bey

Alıntıdaki Ek 57917

(d. y. 990 - ö. 4/7 Eylül 1063, Rey, İran)
Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucusu ve ilk hükümdarı (1038-63)


Gaznelilerin denetiminde Horasan’a yerleşmiş olan Oğuz beyi Selçuk’un torunu, Mikail’in oğluydu. Babasının ölümünden sonra kardeşi Çağrı Bey’le birlikte amcası Arslan Yabgu’nun himayesine girdi. Sama- nilerin yıkılmasıyla Maveraünnehir’e egemen olan Karahanlı Gazneli ittifakı, Tuğrul ve Çağrı beyleri Karahanlı Buğra Han’ı tanımak zorunda bıraktı. Talaş bölgesinde Buğra Han’ın bir süre tutsak ettiği Tuğrul Bey, Çağrı Bey tarafından kurtarıldıktan sonra onunla birlikte Maveraünnehir’e gitti. 1025’te Arslan Yabgu’nun Gazneli Mahmud’a tutsak düşmesinden sonra, Çağrı Bey Doğu Anadolu’ya yeni akınlar düzenlerken Tuğrul Bey de öndersiz kalan Oğuzların birliğini sağlamaya çalıştı.

Gazneli Mahmud’un ölümünden (1030) sonra iki kardeş Horasan’a girerek kendilerine yaylak vermeyen Gazneli sultanı Mesud’un kuvvetlerini yenilgiye uğrattılar. Tuğrul ve Çağrı beylerle Musa Yabgu, Gaznelilerle yaptıkları bir antlaşmayla Nasâ, Ferave ve Dehistan’ın yönetimini ele geçirerek bu toprakların ortak yöneticisi oldular. 1038’de Serahs yakınlarında Gaznelilerin ağır yenilgisiyle sonuçlanan savaş sonucunda Horasan kesin olarak Selçuklulara geçti ve geleneğe uyularak topraklar ortak beylik edenler arasında bölüşüldü. Musa Yabgu Serahs’ı, Çağrı Bey Merv’i, Tuğrul Bey de Nişabur’u aldı. Aynı yıl üvey kardeşi İbrahim Yınal, Tuğrul Bey adına hutbe okutarak Büyük Selçuklu egemenliğini ilan etti.

DEVAMI >>>> Tuğrul Bey




Saat: 05:09

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık