MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Yusuf Has Hacib kimdir, hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/286930-yusuf-has-hacib-kimdir-hayati-ve-edebi-kisiligi-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Misafir 4 Aralık 2009 19:29

Yusuf Has Hacib kimdir, hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verir misiniz?
 
Yusuf Has Hacib kimdir, hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verir misiniz?


Baturalp 8 Aralık 2016 21:34

Yusuf Has Hacib, BALASAGUNLU YUSUF olarak da bilinir.


(ü. 11. yy)
Kutadgu Bilig adlı yapıtıyla tanınan Türk şair.

Kutadgu Bilig’den anlaşıldığına göre iyi bir öğrenim görmüş, Farsça ve Arapça öğrenmiştir. Yapıtım sunduğu Karahanlı hakam Ebu Ali Haşan bin Süleyman Arslan onu “has hacib” (mabeyinci) yaparak ödüllendirmiştir. Yusuf Has Hacib Türk düşünce tarihinin ilk büyük hümanisti sayılabilir. Aynı zamanda bir tarihçi, toplum bilimci ve ahlakçıdır. Büyük bir bilgi hâzinesi olan Kutadgu Bilig’de bilgeliği, doğruluğu ve yararlı olmayı savunmuş, kaderciliğe ve kötümserliğe karşı çıkmıştır.
Alıntıdaki Ek 59702
Balasagunlu Yûsuf, kendini çok iyi yetiştirdi. Elli yaşlarındayken on sekiz ay içerisinde manzum olarak Kutadgu Bilig adlı meşhur eserini yazdı. Bu kitabı, Kaşgar’a gelip, 1070′te Karahanlı hükümdarı, edebiyat meraklısı Uluğ Kara Buğra Hana arz etti. Kara Buğra Han, Türklerin ahlâk hukuk ve devlet idâresi ile törelerini çok güzel olarak dile getiren eseri, Balasagunlu Yûsuf’a, sarayında okuttu. Kutadgu Bilig, Karahanlı Sarayında günlerce okunup, çok beğenildi. ‘Uluğ Has Hâcib’ unvânı ile başvezir yardımcılığı ile taltif edilerek, en yüksek Karahanlı devlet memuriyetlerinden biri verildi. Bu vazifesiyle ‘Yûsuf Has Hâcib’ olarak tanınıp, târih ve edebiyat literatürüne girdi.

DEVAMI >>>> Yusuf Has Hacib




Saat: 03:09

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık