MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Yararlı ve zararlı mutasyonlar nedir, örnek verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/288269-yararli-ve-zararli-mutasyonlar-nedir-ornek-verir-misiniz.html)

asd14 8 Aralık 2009 18:26

Yararlı ve zararlı mutasyonlar nedir, örnek verir misiniz?
 
Yararlı ve zararlı mutasyonlar nedir, örnek verir misiniz?


nötrino 8 Aralık 2009 20:50

Alıntı:

asd14 adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1596897)
lütfen yardım edin aradım fakat pek net bulamadım adam bna mutasyon nedir cıkarıo sadece :S
LÜTFEN YARDIM
SimdideN TsKrLer

Mutasyonlara çok nadiren rastlanılmasına karşın meydana geldigi canlı üzerinde agır tahribatlara neden olmaktadır. Mutasyonlar "nokta" mutasyonu ve "kromozom" mutasyonu olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır.Bu iki ana mutasyon haricinde de mutasyonlar meydana gelmektedir "Nokta" mutasyonları, DNA nın yanlızca çok sınırlı bir bölümünde meydana gelen mutasyonlardır.Bir veya birkaç baz sırasının kopması veya yerlerinin degismesi nokta mutasyonlarına örnek verilebilir."

Kromozom mutasyonlarında ise, kromozomun bir parçasında kopma veya crossing-over sırasında yanlış bir kromozomla parça degiş tokuşu meydana gelmektedir.Dolayısıyla kromozom mutasyonları, nokta mutasyonlarından daha agır hasarlara neden olur.

Mutasyonların günümüzdeki en iyi örneklerine Down sendromu, Palindromi(altı parmaklılık), Albinizm (Beyaz saç ve beyaz tenlilik) ve Kan kanseri verilebilir. Bunların herbiri birbirinden korkunç hastalıklar olup ,çogu mutasyonlar canlının ölümüne bile neden olabilmektedir. Dogada hiçbir yararlı mutasyon yoktur.Meydana gelen mutasyonlar çeşitlerine göre ya canlıda ağır bir hasara neden olur, yada canlı üzerinde etkisiz kalır.


Safi 15 Haziran 2016 05:07

Mutasyon
DNA dizilimindeki bu değişiklik, farklı genetik özelliklerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bazen, hücre bölünmesi sırasında kromozomların sayısında artma ya da azalma şeklinde değişiklikler de olabilir. DNA dizilimindeki ve kromozomlardaki değişiklikler mutasyon olarak adlandırılır.
Radyasyon , bazı kimyasal maddeler , ilaçlar ve güneş ışığı mutasyona sebep olabilir: Örneğin, gebelik döneminin ilk aylarında röntgen filmi çektirmek bebekte mutasyona, dolayısıyla gelişim bozukluklarına sebep olabilir.
Mutasyonlar,
  • Hem vücut hem de üreme hücrelerinde oluşabilir.
  • Üreme hücrelerinde görülen mutasyonlar dölden döle geçme özelliğine sahiptir.
  • Vücut hücrelerinde görülen mutasyonlar ise ancak eşeysiz üreme gösteren canlılarda dölden döle geçebilir.
  • Mutasyonların etkileri olumlu veya olumsuz olabilir. Örneğin bitki üreme hücrelerinde görülen mutasyon sonucu bitkilerin büyüklüğü ya da tohumlarının sayısında değişiklik oluşabilir.
  • Diğer taraftan zararlı mutasyonlar da vardır. insanların genlerinde meydana gelen bazı mutasyonlar farklı hastalıkların ve genetik bozuklukların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Örneğin; hemofili, orak hücreli anemi, albinoluk, alti parmaklılık, Down sendromu gibi rahatsızlıklar, mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır.
  • Ayni şekilde, bazı mutasyonların kansere sebep olduğu da bilinmektedir.
  • Renk pigmentlerinin olmaması(albinizim), çok parmaklılık down sendromu, hemofili, orak hücre anemisi ve kanser insanlarda görülen mutasyonlara örnektir.
  • Tavuk ve kuzularda görülen kısa bacaklılık, keçilerde dört boynuzlulukve albinizim hayvanlarda görülen mutasyonlara örnektir.
  • Tohumu bol, daha iri ve lezzetli veya şekli değişmiş, meyve ve sebzeler bitkilerde mutasyona örnektir.
  • Mutasyonlar nesilden nesile aktarılarak çok uzun sürenin sonunda yeni türlerin oluşmasına sebep olabilir.(Van kedisi)
DEVAMI DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)



Saat: 02:46

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık