MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Dua nedir, tanımı nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/290892-dua-nedir-tanimi-nedir.html)

Misafir 15 Aralık 2009 14:33

duanın tanımını istiyorum ödev


fadedliver 15 Aralık 2009 14:40

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1606687)
duanın tanımını istiyorum ödev

dua
isim, din b. (***) (dua: ) Arapça du¤¥¢

1 . Yakarış.
2 . Tanrı'ya yalvarma, yakarış için söylenen dinî metin:"Pazartesi, perşembe geceleri yatağında gizli gizli Arapça dua okurdu."- A. Gündüz.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
dua etmek,duası tutmak,dua(veya duasını)almak
Birleşik Sözler
beddua,hayır dua,cenaze duası,hatim duası,karınca duası,pehlivan duası,sofra duası,yağmur duası,yemek duası

Dua yakarış manasına gelen Arapça kökenli sözcük. Tanrı'ya yalvama, yakarış için söylenen dinî metin. Bir veya birkaç cümleden oluşabileceği gibi uzun bir metin de olabilir. Ayrıca çeşitli hareketler de içerebilir. Dua özellikle monoteistik dinlerde çokönemli bir yere sahip olsa da, politeistik dinlerde çok çeşitli dua formları görülebilir. Monoteistik dinlerin için İbrahimi dinler olarak tanımlanabilecek üç semavi dinin (Musevilik, Hristiyanlık, İslamiyet) kendi içlerinde benzeşen ve diğer monoteistik dinlerden bazı noktalarda farklılaşmış bir dua kavramı ve anlayışı vardır.

Dua Bir çağrı,bir yakarış ve küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya, arzdan, arzlılardan semalar ötesine bir yöneliş, bir talep, bir niyaz ve bir iç dökmedir.

Bu makalede genel olarak Dua kavramı incelenmiştir. Bazı büyük dinlerdeki dua anlayışı kısaca açıklanmıştır. Her dinin detaylı olarak duaya bakış açısı ve özel formdaki duaları hakkında bilgi için lütfen o dinin makalesine bakınız.

İslam dininde Dua

İslam dininde dua; "bir kimsenin kendisi veya başkası hakkında bir dileğine bir arzusuna kavuşması için Allah'a yalvarması" olarak tanımlanabilir.

Duanın mahiyeti ve önemi İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim'de ve hadislerde de(İslam'da peygamber Muhammed'in sözleri) belirtilmiştir:

* "Bana (halis kalb ile) dua ediniz. Duanızı kabûl ederim." (Mü'min sûresi: 60)
* "Mü'minin din kardeşi için, arkasından yaptığı hayır dua kabûl olur. Bir melek, "Allahü teâlâ, bu iyiliği sana da versin!Âmin" der. Meleğin duası red edilmez." (Hadîs-i şerîf-Riyâz-üs-Sâlihîn)

Kuran'da ve hadislerde çeşitli yerlerde sadece iyi yürekle yapılan duaların kabul edileceği belirtilmektedir. Bir çok teologa ve klasik islam alimlerine göre İslam'da önemli bir yer tutan "namaz" da bir tür dua formudur.


Misafir 29 Kasım 2012 14:28

dua nedir


Misafir 22 Aralık 2012 20:20

dua nedir onu istiyorum ben :D O:)



Saat: 16:10

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık