MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Fatih Sultan Mehmet dönemindeki kara ve deniz savaşları nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/290918-fatih-sultan-mehmet-donemindeki-kara-ve-deniz-savaslari-nelerdir.html)

dfhgfdh 15 Aralık 2009 15:57

Fatih Sultan Mehmet dönemindeki kara ve deniz savaşları nelerdir?
 
Fatih Sultan Mehmet dönemindeki kara ve deniz savaşları


Baturalp 17 Kasım 2016 00:19

1 ek

Fatih Sultan Mehmed'in Deniz Seferleri

Alıntıdaki Ek 58111

İstanbul’un alınmasıyla birlikte, Akdeniz ile Karadeniz arasındaki tek su yolu olan İstanbul ve Çanakkale Boğazları Osmanlı Devleti’nin kontrolüne geçti. Fatih Sultan Mehmet, denizciliğe önem verdi. Çeşitli yerlerde tersaneler kurarak denizlerde Venedik ve Cenevizlilerle mücadele edecek duruma geldi.

Fatih Sultan Mehmed, Karadeniz'e de hakim olmak istiyordu. Venedik ve Cenevizlilerin İslam dünyasının aleyhine yaptıkları esir ticaretini önlemek, İstanbul'a gelen ticari malların taşınmasında esas rolü oynayan Kırım sahillerini ele geçirmek, Karadeniz'i bir Türk Gölü haline getirmek amacıyla hareket eden Fatih, işe 1459'da Amasra'yı fethederek başladı. Batı Karadeniz’de önemli bir ticaret merkezi olan Amasra, Cenevizlilerin elinde idi. Denizden ve karadan kuşatılan Amasra fethedildi.

Sinop, İsfandiyaroğulları (Candaroğulları)'nın elinde idi. 1460'da Candaroğulları Beyliği'ne son verildi. IV. Haçlı Seferi sonunda Trabzon’da bir Rum Devleti kurulmuştu. Rum imparatorları Bizanslılarla aynı soydandılar ve Osmanlı Devleti’ne karşı düşmanca bir tutum içerisindeydiler. Fatih, Trabzon’u karadan ve denizden kuşattı. Zor durumda kalan Rum kralı şehri teslim etti. Böylece 1461'de Trabzon da Osmanlı topraklarına katıldı.

Kırım halkı ile Cenevizliler arasında anlaşmazlıklar yaşanıyordu. Kırım halkının Cenevizlilere karşı Osmanlılardan yardım istemesi üzerine Fatih, Gedik Ahmet Paşa komutasındaki büyük bir donanmayı Kırım’a gönderdi. Venedik ve Cenevizlilerin elindeki şehirler ele geçirildi. 1475'de de Kırım'ın fethiyle Karadeniz bir Türk gölü haline geldi.

Bu sayede Karedeniz'deki Ceneviz üstünlüğü sona erdi ve İpekyolu'nun tüm denetimi Osmanlı Devleti'ne geçti. Ege adalarının bir kısmı Rodos Şövalyeleri’nin, bir kısmı Venediklilerin, bir kısmı da Cenevizlilerin elinde idi. Ege Denizi’ndeki Gökçeada, Taşoz, Semadirek, Bozcaada, Limni, Eğriboz ve Midilli adaları fethedildi.

Fatih Sultan Mehmed'in Kara Seferleri


İstanbul'un fethi, çok önemli sonuçları da beraberinde getirdi. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'un fethinden sonra batıdaki hakimiyeti pekiştirmek, sınırları genişletmek, İslam'ı en uzak yerlere kadar yaymak ve Hıristiyan birliğini bozmak amacıyla Avrupa üzerine bir çok seferler düzenledi.
Sırbistan (1454 -1459), Mora (1460), Eflak (1462), Boğdan (1476), Bosna-Hersek, Arnavutluk, Venedik (1463 - 1479), İtalya (1480) ve Macaristan seferleriyle Osmanlı İmparatorluğu Avrupa'daki hakimiyetini pekiştirdi.

Karamanoğlu İbrahim'in 1464'te ölmesi üzerine oğulları birbirlerine düşmüşlerdi. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın yardımıyla İshak Bey Karamanoğlu beyliğine sahip oldu. Bunun üzerine diğer oğlu Pir Ahmed Bey Fatih Sultan Mehmed'den yardım istedi ve gelen yardım sayesinde Beyliği ele geçirdi. Fakat Pir Ahmed Bey bir süre sonra gidip Venediklilerle anlaşınca, bu duruma sinirlenen Fatih Sultan Mehmed, Karaman Seferi'ne çıkmaya karar verdi.

DEVAMI >>>> Osmanlı Padişahları - Fatih Sultan Mehmed




Saat: 02:42

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık