MsXLabs
Sayfa 1 / 3

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Serçeler nasıl beslenir ve nasıl yaşarlar? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/294042-serceler-nasil-beslenir-ve-nasil-yasarlar.html)

Misafir 27 Aralık 2009 18:07

Serçeler nasıl beslenir ve nasıl yaşarlar?
 
Serçeler nasıl beslenir ve nasıl yaşarlar?


Misafir 23 Mayıs 2010 22:12

öncelikle yavru bir serçe bulunur,kaldı ki onu bir yerlerden alamayacağınız için bulmanız elzemdir,velev ki zaten genelde yavru serçeler hep bulunur,bazen bir yuvadan erken uçmuştur henüz tam uçmayı öğrenememiş olmasına rağmen cevval ve atakan,bazense bir kaza eseri yuvasından düşmüştür,sonuçta siz onu bulmuş ve doğa kanunlarına itaat edecek kedi,köpek,martı ve bilimum mahlukattan kurtarmışsınızdır,lakin ne yapacağınızı bilememekte,o canım hayvanı terleyen ellerinizle mıncırıp durmaktasınızdır,onu ergen ve kuvvetli bir serçe olma yolunda yetiştirmeniz için kursumuz başlamıştır;

1. yavru serçenizi elinizden geldiğince az mıncırın,evet biliyorum harika bir hayvan ama dirayetli olun.
2. kanatlarına,ayaklarına,gagasına,gözüne bakın ve bir arıza olup olmadığını (iltihaplı göz kapağı,kırık kanat ya da pençe vb.) kontrol edin.bir arıza varsa sakin olun,kuş besleyen birilerine gidip arızayı söyleyin yardım isteyin.
3. en önemlisi sanırım bu;yavru serçeler ne yer ne içer diye kara kara düşünüyorsanız tekrar sakin olun ve ıslatılmış ekmek içini bir kibrit çöpü ya da kürdanla gerekirse yeterli ölçüde zor kullanarak,küçük,çok küçük lokmalar halinde gagasına sokuşturun,yavaş olun ama.bunu günde 4-5 sefer yapın.
4. karınca,larva vb kaf ezilmiş kaf tane tane ufak bir kap içinde paşamıza sunun.
5. yeterince palazlanınca uçma,konma ve kanat alıştırmaları yapın onunla,kaçmaya çalışırsa korkmayın,onu bulma sebebiniz zaten yeterince kaçamamasıydı,hem unutmayın kaçmayı çalışması da bir eksersizdir.
6. asla ama asla,yalvarırım size hatta,onu bir kutuya kapatmayın!kendini kutuya çarpa çarpa ölür,ve siz nerde hata yaptığınızı dahi anlamazsınız.
7. onu bir yuva yapmak isterseniz,girişi dar ama içi ferah,ve dışı bir oda genişliğinde bir yapı tasarlayın.
8. mantıklı olun,ona bira,rakı vb içirmeyin,ve buna benzer ekşınlara girişmeyin.
9. zamanı gelince bırakın gitsin,ona yapabileceğiniz en büyük iyilikl bu olacaktır.

BAKINIZ Serçe (Passeridae)


Misafir 5 Temmuz 2010 18:40

iyi günler, ben ablama giderken önüme serçe yavrusu düştü bi cesaretle yuvadan uçmaya kalkmış belli etrafa bakındım yuva varmı diye fakat binanın en üst tepesinde 1 tane büyük serçe vardı mahallemizde kedi çok bırakırsam kedi yer diye aldım yanıma ablama götürdüm ilk gün çok cansız duruyodu bişey yemiyodu annemle zorla ıslatılmış ekmek ayıklanmış kuş yemi yedirdik annem kuşun ağzını açtı ben yemi boğazına kadar attım ertesi gün daha canlıydı çok olmasada etrafta uçmaya çalışıyodu çok ilgilendim ayıklanmış yemi önüne koydum gösterdim karınca yedirdim musluktan su içirdim çabuk öğrendi her şeyi kolay kolay yem yiyemesede meyve falan koydum önüne didik dikik edip yedi biraz daha uzun mesafe uçabiliyo göğsünde kanadının altında boynunda daha yeni tüyler çıkıyo gayet sağlıklı bazen kafese koyup balkona koyuyorum diğer serçeleri görsün güneş alıp kemikleri güçlensin diye biraz daha büyüyüp uçmayı öğrenince salıcam fakat evcil kuş gibi oldu omuzumdan inmiyo elimden yem yiyo elbisemin içinde uyuyo korkmaması için elimden geleni yapıyorum fakat salınca yiceğini bulamaz diye falan endişeliyim içgüdüleri kuvvetlidir inş.


Misafir 19 Ekim 2010 17:25

Serçe, Passeridae (serçegiller) familyasından, insanlara yakın çevrelerde yaşayan, göçücü olmayan, konik gagalı kuş türlerine verilen ad. Familyası: Serçegiller (Passeridae). Yaşadığı yerler: İnsanlara yakın çevrelerde ve tarlalarda. Özellikleri: Konik gagalı, tombul vücutlu, ötücü bir kuş. Sürüler hâlinde de bulunurlar. Tâne, meyve ve böcek yer. Göçmen değildir. Ömrü: 40 yıl kadar. Çeşitleri: Evcil serçe, bataklık serçesi, ağaç serçesi, dağ serçesi, kaya serçesi, altın serçe meşhurlarıdır.

11-12 cm boyunda, 50 kadar türü vardır. Büyük sürüler meydana getirirler. Tane, meyve ve böceklerle beslenirler.Bazan ekinlere büyük zarar verirler. Ağaçlara , kovuklara, çatı altlarına derme çatma yuvalar yaparlar. Boş kırlangıç yuvalarına da yerleşirler.

Avrupa ve Asya ve bilhassa Afrika da büyük sürüler halinde dolaşırlar. Amerika ve Avustralya'ya sonradan götürülmüşlerdir. Genellikle kahverengi, siyah ve boz renklidirler. Afrika'da pirinç tarlalarına büyük zarar yapan altın serçe sarı tüylüdür. İnsanların çevresinde yaşayan evcil serçe'nin, sırt ve kanatları kahverengi, karın kısmı gridir. Gerdanında siyah bir leke bulunur.
Dişiler daha sönük renklidir.

Dişi, kahverengi benekli 4-5 adet beyaz yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 11-12 gün sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra yuvayı terk ederler. Eşler bir yaz süresince 3-4 defa yavru çıkarırlar. Tırtıl ve böcekleri yediklerinden dolayı faydalı sayılırlarsa da, ekinlere olan zararları daha fazladır.


Gülşen Boztepe 21 Kasım 2010 19:06

Bizde evimizde serçe besliyoruz, merak ettiğiniz herşeyi sorabilirsiniz.
 
Ben ve eşim yaklaşık 6 aydır evimizde serçe besliyoruz:)

Yavruyken bulduk ve evimize aldık. İlk 1 ay onu elimizle besledik daha sonra kendi beslenmeye başladı. Küçük bir parça petibör bisküviyi sütle karıştırıp (içine birazda yumurta sarısı koyup) mama haline getirin. Yavruyken yemek yemeyi bilmediği ve korku nedeniyle yabancıl olduğu için ona herhangi birşeyle beslemek zor olduğu için, genelde ince bir kürdanı petibörlü mamasına batırıp gagasını açıp yedirmeye çalışıyorduk. Daha sonraki dönemlerde petibörlü kürdanı görünce mama olduğunu anlayıp kendi kendine gagasını açmaya başladı:) Yalnız aynen küçük bebekler gibi çok sık acıkıyorlar, buna dikkat edin. Ben neredeyse her yarım saattir bir ona mamasını veriyordum, kürdanı görünce ağzı kıpırdanmaya başlıyordu:) Bu arada yine temiz bir kürdanı suya batırıp ucundaki su damlasını gagasını açarak vermeyi ihmal etmeyin çünkü mama yemeği bilmediği gibi su içmeyi de bilmiyorlar:) Dediğim gibi 1 ay sonra kendileri yemeye-içmeye başlıyorlar. Bu arada mama dönemi bittikten sonra biz onu kanarya-muhabbet yemi ile besledik ve şu anda hala bu yemi kullanıyor. (Yalnız dikkat edin bahsettiğim yem renkli-granül şeklinde olan değil, uzun ince kabuklu olanlardan) Ne gariptir ki bebeklik dönemleri biter bitmez kendi öz doğalarına dönüyor, yabanileşiyorlar... Şu anda hala bakıyoruz ama sevmek pek mümkün olmuyor:) Kafesinin kapısını açıp kendi haline bırakıyoruz, çıkıyor, geziyor, etrafı kurcalıyor, gagalıyor ve acıkınca yine kafesine dönüyor. Serçe dışında evimizde Sultan Papağanı ve Muhabbet Kuşu da var, fakat serçe hiçbiriyle iletişim kurmuyor. Biz ve diğer kuşlar dahil herkesi tehtid olarak görüyor ve hep savunma moduna giriyor. Bu arada büyüdüklerinde gagaları çok kuvvetleniyor ve ısırmaya çalıştığında oldukça acıtıyor. Serçenizin büyüdüğünü de zaten gagasından takip edebilirsiniz. Yavru serçenin gagasının kenarları palyaço ağzı gibi kıvrımlı ve geniş oluyor, büyüdükçe o kıvrım sona eriyor ve normal gaga şeklini alıyor. Bizim kızımız şu anda ergin ve çok ama çok tatlı. Dokunup öpemesekte, elimize alıp sevemesekte uzaktan sevmekte çok güzel. O kadar sevimli ki... Ben umudumu kaybetmiyorum, birgün o da evcilleşecek inşallah:)



Misafir 15 Ocak 2011 21:20

serçe
Özellikleri
11-12 cm boyunda, 50 kadar türü vardır. Genellikle kahverengi, siyah ve boz renklidirler. Büyük sürüler meydana getirirler. Afrika'da pirinç tarlalarına büyük zarar veren altın serçe sarı tüylüdür. İnsanların çevresinde yaşayan evcil serçenin, sırt ve kanatları kahverengi, karın kısmı gridir. Erkeklerin gerdanında siyah bir leke bulunur. Dişiler daha sönük renklidir.

Habitat ve beslenme

İnsanlara yakın çevrelerde ve tarlalarda bulunur. Sürüler halinde de bulunurlar. meyve ve böceklerle beslenirler. Göçmen değildirler. Göçmen olanları görülmemiştir. Çekirdek ve ekmek artıkları yerler.

Üreme

Ağaçlara, kovuklara, çatı altlarına derme çatma yuvalar yaparlar. Boş kırlangıç yuvalarına da yerleşirler. Dişi, kahverengi benekli 4-5 adet beyaz yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 11-12 gün sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra yuvayı terk ederler. Eşler bir yaz süresince 3-4 defa yavru çıkarırlar.....


Kemali 25 Temmuz 2011 08:36

SERÇE KUŞ BESLEMEK ve DOĞAL HAYATI
 
Arkadaşlar Serçelerin doğal hayatına neden mudahalede bulunuyorsunuz bizim otelimizin çatısında sürülerce serçe var geldiğimden beri 5 tane kuş gömdüm hepsi için çok uğraştım ama ne yazıkki yaşamadılar çünkü normalde de yuvalarından ya uçmayı denedikleri için yada hasta olunca düşüp ölüyorlar. Biz onlar büyüsün doğal hayatına kavuşsun diye uğraşıyoruz, sizde özgürlüklerini elinden almayı. Bir arkadaşım kazayla kuyruğunu bile koparmış, iyi kafası kopmamış ... Arkadaşlar biraz ince düşünelim onların bir canı var bize düşen görev ise şayet bu savunmasız yavrulardan herhangi birine denk gelirsek elimizden geleni yapıp onu doğal hayatına kavuşturmalıyız. Yoksa evde felan beslenmez bu hayvanlar ne kadar elimiz ile beslesekde doğasında yabanilik var fakat sıcak hayvanlardır, insanlara yakın yaşarlar.Benim araştırmalarıma ve deneyimlerime göre ince bulguru su ile karıştırıp verebilirsiniz, dün gece yine bir yavru buldum ona biraz değişik mama yaptım hanımeller büskivi ile ince ıslatılmış bulguru iyice püre yaptım yediriyorum, bunun yanı sıra biraz böcekle beslicem artık :):) şimdilik sıhaati yerinde maşallah. durumunu ileride sizler ile paylaşırım.


Misafir 29 Temmuz 2011 16:31

Benim mahalledeki arkadaşlarım bir kanadı benzinlenip yapışmış bir serçe bulmuşlar.Adını Karagöz koyduk.Bize getirdiler.Bizdeki boş kafese koyduk.Muhabet kuşu yemi verdik.Ananemle komşumuz onu şampuanla ılık bir suda yıkadılar.Şu anda tir tir titriyor.Benve arkadaşlarım çok üzülüyoruz.Onu biraz daha büyüyünce salıcağız.Onu neyle beslemeliyizve de titremesini geçirebiliriz.Lütfen biri cevay yazsın...Çoküzülüyoruz:(


Misafir 1 Ağustos 2011 03:07

arkadaşlar ben 2 senedir serçe besliyorum serçeler genelde her şeyi yerler ıslatıp her şeyden yedirin sadece yağlı tuzlu tatlı yiyecekler vermeyin. kendi ağzınızdan da yedirebilirsiniz muhabbet kuşu kafesi alın orda dursun evde dolaşmasına izin verin ben öyle yapıyorum evde istediği gibi dolaşabiliyor eğer bi hastalığı varsa kuşun veterinere kesinlikle götürün fazla para almaz ilaç verir.kabuğu soyulmuş muhabbet kuşu yemi alın kabukluları yiyemiyolar. zor birşey değil serçe beslemek muhabbet kuşlarından daha tatlılar alıştırırsanız çok evcil oluyolar. eve alıştırdıktan sonra dışarı salmayın kuşu yazık ölür eve alıştıktan sonra dışarıya alışamaz ölür kesinlikle. muhabbet kkuşu kafesinde besleyin bir zarar gelmez serçe den.


Misafir 25 Mayıs 2012 13:38

Benmde öyleydi okulda kanadı kırık bir şekilde buldum karton kutuya gazete serip içine koydum petibor ve sütü karıştırıp mama halinde yedirdim ilk basta benimkide acmıyodu ağzını annem kurdanla ağzına doğrultunca agzını acıp yemeye basladı suyuda sırıngayla verıyorum cok rahat alısıyor eve ama sakın dısarı salmayın ölür ve cok tatlılar :)



Saat: 10:08
Sayfa 1 / 3

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık