Büyükbaş hayvancılık Türkiye'nin hangi bölgelerinde daha çok yaygındır? Büyükbaş hayvancılık Türkiye'nin hangi bölgelerinde daha çok yaygındır? |
Türkiye’de Büyükbaş Hayvancılığın DurumuBüyükbaş hayvancılık, sığırcılık (inek, öküz, dana, manda), at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalıdır. Türkiye’nin doğal koşulları, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için elverişli olmadığından, bu hayvancılık dalı yalnızca belirli bölgelerle sınırlı kalmıştır. Türkiye’de en çok yetiştirilen büyükbaş hayvan sığırdır. Türkiye’de en fazla Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesim ile Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars Bölümünde gelişmiştir. Bu bölgelerde yazlar serin ve yağışlı geçtiğinden gür otlaklar gelişir. Bunun sonucunda da sığır yetiştiriciliği kolaylaşır. Manda ise suyu seven bir hayvan olduğundan, akarsu veya bataklık kenarlarında beslenir. Sütü yağlı olduğundan, en çok kaymak yapımında kullanılır. Daha çok Karadeniz Bölgesi’nde bulunan mandaların sayısı, gün geçtikçe azalmaktadır. Manda: Akarsu ya da bataklık kenarlarında beslenir. Suyu çok seven bir hayvandır. Sütü yağlı olduğundan kaymak yapımında kullanılır. Türkiye’de daha çok Karadeniz Bölgesi’nde beslenir. Sayıları gittikçe azalmaktadır. 1994 de 305 bine düşmüştür. BAKINIZ Büyükbaş Hayvancılık Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık İç Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Marmara Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Ege Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık |
Saat: 02:38 |
©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık