MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Plato ve ova aynı mıdır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/297360-plato-ve-ova-ayni-midir.html)

Misafir 10 Ocak 2010 14:17

Plato ve ova aynı mıdır?
 
Plato ve ova aynımıdır?


_KleopatrA_ 10 Ocak 2010 14:50

plato
isim, coğrafya (l ince okunur) Fransızca plateau

1 . Yayla.
2 .
Akarsular tarafından derin biçimde yarılmış yüksek düzlükler.
3 .
sinema, TV (***) Dekorun kurulduğu yer.

ova
isim

  • Çevrelerine göre çukurda kalmış, çoğunlukla alüvyonla örtülü, eğimi az, akarsuların derine gömülmediği, geniş veya dar düzlük, yazı:
"Birdenbire, ovaların sessizliği içinde dalga dalga yükselen bir türkü başladı."- H. S. Tanrıöver.


Misafir 20 Kasım 2011 17:28

ova plato farkları
 
*Platolar, ovalar gibi, çeşitli yükseltilerde yer alabilen düz veya düze yakın hafif dalgalı alanlardır. Ovalar gibi yatay veya eğimli olabilirler. Ancak platolar, ovalardan farklı olarak, üzerlerinde akan akarsularca oldukça derin bir şekilde yarılmış ve parçalanmışlardır. Dolayısıyla talvegler ile plato yüzeyi arasındaki yükselti farkı büyüktür. Akarsularca parçalanma fazla olursa platolar tepelik bir görünüm kazanırlar. Ülkemizde bazı platoların ortalama yükseltileri: Çatalca-Kocaeli Platosu 300 m, Obruk Platosu 1050 m, Bozok Platosu 1200 m, Uzunyayla 1500 m, Ardahan ve Taşeli platoları 2000 m’dir.


Safi 25 Şubat 2016 01:31

8. Ova ve Plato Arasındaki Farklar Nelerdir :
Platolar akarsular tarafından derin biçimde yarılmış yüksek düzlüklerdir. Ovalar ise çevrelerine göre çukurda kalmış, çoğunlukla alüvyonla örtülü, eğimi az, akarsuların derine gömülmediği, geniş veya dar düzlüklerdir. Yükselti ve eğim farkları vardır. Ayrıca ova toprakları biriken alüvyonlar nedeniyle çok verimli topraklardır. Yine ovalar çok verimli tarım alanlarıdır. Bunun nedeni ise alçakta olmaları geniş düzlükler şeklinde bulunmaları ve verimli topraklar olmalarındandır. Platolar yüksekte kaldıkları için tarım için değil daha çok hayvancılık için elverişli alanlardır. Kuru tarım yapılabilir. Soğuk ve uzun kış nedeniyle yerleşim için çok uygun alanlar değildir.



Saat: 14:10

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık