MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Tuba müzik aleti hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/298294-tuba-muzik-aleti-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Misafir 13 Ocak 2010 20:06

arkadaşlar müzik aletlernden tuba nedir?? bildiklerinizi söylerseniz sevinirim ACİL!!!


_KleopatrA_ 13 Ocak 2010 20:08

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1654982)
arkadaşlar müzik aletlernden tuba nedir?? bildiklerinizi söylerseniz sevinirim ACİL!!!

Üflemeli Çalgılar - Tuba
vikipedi&derleme

Tuba
üflemeli bir çalgıdır.
Tuba bakır üflemeli çalgılar arasında sesi en kalın olanıdır. Orkestralarda genellikle bir tane tuba bulunur. Yaylı çalgılara bas sesi sağlayan kontrbas gibi, tuba da bakır üflemeli çalgılara bas sesiyle eşlik eder. Tubanın uca doğru genişleyip açılan kıvrımlı gövdesi, çan biçiminde bir kalakla son bulur. Ağızlık bölümü huni biçimindedir. Gövde üzerinde trompette olduğu gibi değişik perdelerden ses veren ve kangal olarak adlandırılan ek borular ile bu boruları açıp kapamaya yarayan bir piston düzeneği vardır. Bugün tubanın çeşitli ülkelerde kullanılan oldukça değişik modelleri vardır. Askeri bandolarda kullanılan tubalar, orkestrada kullanılanlardan daha büyük ve biçim bakımından farklıdır. Orkestralarda kullanılan tuba, hem gövdesi ağır hem de biçimi elde tutularak çalınmaya uygun olmadığı için, çalgıcının kucağına yerleştirilir. Kalak yukarı doğru hafif eğimli bir biçimde, çalgıcının sağ ya da sol omzu üzerinde durur. Orkestra tubaları-nın beş ya da altı pistonlu olanları da vardır. Tubanın orkestrada kalıcı bir yer edinmesini sağlayan Alman besteci Richard Wagner' dir. Besteci Nibelungen Halkası adlı opera dizisinde belli ses efektleri sağlayan özel biçimli tubalar kullanmıştır. Bu tubalann tenor sesli olanları daha küçük borulu ve dört pistonludur. Bas tubalann biçimi kornoya benzer. Kontrbas tubanın koni biçiminde genişleyen büyük bir borusu ve trompette olduğu gibi fincan biçiminde bir ağızlığı vardır. Askeri bandolarda kullanılan tubalar orkestra tubalarından daha büyük boyutludur. Kangal yukarı doğru dik olarak, çalgıcının gövdesine yaslanmış biçimde durur. Askeri bandolarda kullanılan tuba çeşitleri arasında tenor sesli Si bemol euphonium, Mi bemol bas, en kalın (pes) sesi veren Si bemol kontrbas ve çember biçimli gövdesiyle helikon adı verilen Si bemol kontrbas tuba sayılabilir. Adını ABD'li bando şefi John Philip Sousa'dan alan Mi bemol bas tuba sousaphone'nun gövdesi çember biçimindedir.

Geniş, konik borulu ve pistonlu, genellikle pirinç ve bakırdan yapılan bir çalgıdır. Orkestralardaki en kalın nefesli enstruman sesini vermek üzere Alman besteci Richard Wagner tarafından 1800'lü yıllarda geliştirilmiştir. Orkestralarda ve bandolarda çokça kullanılır. Bası en kuvvetli olan alettir.


Tuba üflemeli bir çalgıdır


Misafir 22 Mayıs 2010 17:27

tuba
 
en kalın sesli bakır üflemelidir.kornonun daha büyüğü sayılabilir.pistonludur


Misafir 8 Aralık 2010 17:38

tubayı kim yapmıştır?
 
tubayı ilk kim yapmıştır ne olur yarına gerekli ÇOK ACİLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Misafir 8 Mart 2011 13:33

yha biraz daha uzun olsaydı iyi olurdu bana çok acil lazım biraz ekleme yapabilirmisiniz lütfen bide kim buldu tarihçesi felan lütfen acil hemde çok


Misafir 9 Mart 2011 17:08

ben tuba müzik aletini çalabiliyorum ya sizzzzzzz.


Misafir 10 Mart 2011 12:27

tuba hakkında bilgi ver lütfen ödev yapıyorum


Misafir 23 Mayıs 2011 20:08

nolursunuz bilgi daha fazla ve uzun bilgiler çabukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk


Misafir 23 Mayıs 2011 20:09

tuba
 
nolurrrrrrr


Misafir 1 Ekim 2011 13:18

ben bunları yazdım tuba çalgısı hakkında başka bilgi yokmu



Saat: 21:46
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık