MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Org nasıl çalınır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/301103-org-nasil-calinir.html)

Misafir 24 Ocak 2010 21:17

Org nasıl çalınır?
 
Org nasıl çalınır?


Misafir 16 Haziran 2011 19:31

org çalmak hiç kolay bişey değil öncelikle bu işte iz bırakmak istemiyorsanız profesyonel olmanız lazım ve eliniz hızlı olması lazım öncelikle çalacak olduğunuz orgu gözünüze kestirin daha sonra kimseye çaktırmadan mümkünse gece yapın bu işi 2 el kullanarak hiç bir hata yapmadan orgu çalın daha sonra bir müddet bu orgu kullanmayın ki sizi görmesinler hatta satarsanız daha makbule geçer parasıyla istediğiniz orgu alırsınız ((( bide çaldığınız org pahalı bişeyler olsun işe yarasın )))


Candy_Girl 24 Ocak 2012 16:15

İlk yapımı çok eski yüzyıllara uzanıp (M.Ö. 150-200 yıllarında) Mısır da Ctesibus adında birinin Pan Flavtası'nın çok büyüğünü su gücüyle çalıştırarak sesler elde ettiği ve böylelikle ilk su orgunu yaptığı söylenir. Sonraki yüzyıllar içinde Avrupalı yapıcılar elinde gelişerek, bugünkü biçimine ulaşmıştır, önceleri kilise müziğinde kullanılan bu çalgı, sonraları dindışı müziğin de en yetkin çalgıları içinde yer almıştır. Kilise orgcusu olarak çalışan büyük besteciler sayesinde, org için çok güzel yapıtlar oluşturulmuş, sayıları binleri aşan bir org dağarı doğmuştur. Laurens Hammond' un elektrikli orgu yapmasıyla, en kullanışlı biçimine ulaşmıştır. Org, küçük ve büyük ses borularından oluşur. Pedallar borulara hava gönderirken, dokunaklar da, ait oldukları borulardan istenilen seslerin elde edilmesini sağlar.

Org; yapıldığı zaman, para, konulduğu yer, akustik niteliği, görev çeşidi ve yapımcısının yeteneği gibi nedenlerle çeşitli sorunları olan bir çalgıdır. Bu nedenleri saymaktan amaç, org çalıcısının iyi bir sonuç elde edebilmek için çalacağı orgu tanıması gereğidir. İyi bir org öğrenimi için;

a) Sağlam bir kulak duyuşu olmak,
b) Fiziki kusurları bulunmamak,
c) Orgun sandalyesine oturulduğunda, ayağa kalkmadan elleri uzak tuşlara götürebilecek yeterli yaşta bulunmak (ellerin büyük, kolların uzun olması kolaylık sağlar),
d) Fedaileri iyi kullanabilmek,
e) İyi bir piyano çalıcısı olmak, gibi koşullar aranılır.

Öğrenim dönemi mutlaka iyi bir öğretmenin denetiminde yapılmalıdır. Armoni ve kontrpuvan bilmek gereklidir. Fiziki koşullar uygun ise, orga başlama yaşı on beş ya da, on altı olabilir. Günlük çalışma, dört saati geçmemeli ve bu çalışma aralar verilerek yapılmalıdır. Bir oturuşta dört saat çalışmak yararsız ve yorucudur.

BAKINIZ Org Nedir?



Saat: 01:06

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık