MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Sesin bir enerji kaynağı olduğunu hangi özelliğinden anlarız? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/304329-sesin-bir-enerji-kaynagi-oldugunu-hangi-ozelliginden-anlariz.html)

xcxcxcxcx 10 Şubat 2010 19:40

Ses bir enerji kaynağı mıdır, sesin enerji kaynağı olduğu nasıl anlaşılır, ses enerjisinin özellikleri nelerdir?

Alıntı:

nötrino adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2615009)

Alıntı:

Sesin bir enerji kaynağı olduğu örneklerle nasıl açıklanır?
Ses kaynakları titreşim hareketi yaparak, sahip oldukları enerjileri bulundukları ortamdaki taneciklere aktararak bu taneciklerin kinetik enerji kazanmasını sağlarlar.Kinetik enerji kazanan tanecikler bu enerjilerini zincirleme bir şekilde diğer taneciklere aktararak onların da titreşim enerjisi kazanmasına neden olurlar ve bu enerji aktarımı sonucunda ses dalgası oluşur.Bir uçağın çıkardığı ses, bir otomobilin çıkardığı sese göre daha yüksek bir genliğe yani daha fazla bir enerjiye sahiptir!

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2615009)
Sesin bir enerji kaynağı olduğu hangi özelliğinden anlaşılır?

Sesin hareketli olması ve dalgalar halinde yayılması onun bir enerji kaynağı olduğunun en belirgin özelliğidir.Ses dalgaları titreşimler sonucunda ortaya çıkar ve kinetik enerjinin taşınmasını sağlar!

Alıntı:

Enerji iş yapabilme yeteneğidir. Enerji’ye sahip olan bir cisim, bir yol boyunca bir kuvvet etki ettirme yeteneğine sahiptir. Örneğin, yerde yuvarlanan bir top bu etkiye sahiptir."Ses kaynağından çıkan ses maddenin taneciklerini titreştirir. Bu nedenle ses yayılır. Ses dalgasının her bir tam devrinde bir sıkışma ve bir seyrekleşme serisi vardır. Ses, tanecikten taneciğe yayılır, tanecikler ne kadar sık ise o kadar hızlıdır. Sesin yayılma hızı sırasıyla katıdan sıvıya, sıvıdan gaza azalır.

Hız ( V )= uzaklık ( D )/ süre ( T ) biçiminde gösterilen genel hız formülü aslında teorik bir değer niteliği taşımamaktadır. Çünkü bu formülde göz önüne alınmayan dış faktörler, ses dalgalarının hızı üzerinde bir dizi etkiler oluşturur. Örneğin rüzgar sesi uzaklara taşır, gece ve gündüzün sıcaklık farkları ses dalgalarını etkiler. Ses dalgaları katılarda yaklaşık olarak 5000 m/s hızla yayılır. Suda 1453 m/s hızla yol alır. Havada 340 m/s yol alır. Enerji ile Sesle ilgili bu açıklamalardaki ortak noktalar, ses'in neden enerji sayıldığını gösteriyor."
Alıntı:

Kuvvet uygulayıp, titrediğinden ve sesin şiddetinden kulağımızla işitip, onun bir enerji olduğunu anlayabiliriz.Böylece sesin enerji türü olduğu ıspat edilmiş olur.


nötrino 23 Haziran 2013 11:53

Konu, soru ile cevap ilk mesajda birleştirilerek yeniden düzenlendi!



Saat: 08:15

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık