MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Tarımda kimyasal, fiziksel ve biyolojik mücadele yöntemleri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/313117-tarimda-kimyasal-fiziksel-ve-biyolojik-mucadele-yontemleri-nelerdir.html)

Misafir 22 Mart 2010 23:36

[QUOTE]tarimda biyolojik kimyasl veya fiziksel mucadele mücadele yöntemleri


Daisy-BT 23 Mart 2010 05:32

[QUOTE=Misafir;1736660]
Alıntı:

tarimda biyolojik kimyasl veya fiziksel mucadele mücadele yöntemleri


Tarımsal Mücadele


Bitkisel üretimi sınırlayan hastalık, zararlı ve yabancı otların zararından bitkileri korumak, bu yolla tarımsal üretimi artırmak ve kalitesini yükseltmek amacıyla yapılan tüm işlemlere Bitki koruma ya da Tarımsal mücadele denir. Tarımsal mücadele, üretimi sınırlayan unsurların belirmesi anında uygulanması gereken bir yöntem değildir. Üretimi sınırlayan unsurlar ilk aşamada doğal denge düzeyinde ise mücadele başlatmak yerine ilgili unsurların takibi yapılmalıdır. Mücadelenin başlatılacağı anı ise Ekonomik zarar eşiği ismi verilen nokta belirlemektedir. Ekonomik zarar eşiğinden evvel yapılan müdehalelerde mücadele maliyeti, zararların gerçekleştirebileceği kaybın maliyetinden daha yüksek olmaktadır. Diğer bir ifade ile Ekonomik zarar eşiği; zararın maliyeti ile mücadele maliyetinin eşit olduğu noktayı belirten bir kavramdır.

Tarımsal mücadele yöntemleri


Tarımsal mücadele yöntemleri sırasıyla,
  • Kültürel mücadele,
  • Karantina,
  • Fiziksel mücadele,
  • Biyolojik mücadele,
  • Biyoteknik mücadele,
  • Kimyasal mücadele,
  • Entegre mücadele,
şeklindedir. Bu yöntemlerin kullanımında yukarıdaki sıralama doğrultusunda öncelik verilmeli, yöntemin başarısı hakkında ciddi kuşkular olmadığı sürece bir alt yönteme başvurulmamalıdır. Bu yöntemlerin kullanımında yukarıdan aşağıya doğru inildikçe maliyetleri ve çevreye vermiş olduğu zararları artmaktadır. Özellikle mücadele yöntemlerinden olan kimyasal mücadelenin çevreye, doğal yaşam döngüsüne, ürüne ve ürünü tüketenlere verdiği zararlar nedeniyle kullanılması kaçınılmaz olduğu noktada bile dikkat edilerek kullanılması gerekmektedir. Bu yöntemde doz miktarı, hasat sonrası bekleme süresi ve kullanım alanları konusunda çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Biyolojik Mücadele:

Biyolojik mücadele, zararlıların populasyonlarını düşürmek için kimyasal maddeler yerine populasyonlarını düşürecek diğer canlıların kullanılması. Kültür bitkilerinde zararlılar ve yabancı otlar aleyhine yaşayan organizmaları kullanmak suretiyle zararlı populasyonu ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla yapılan çalışmalardır.
  • Predatör: Zararlı böcekleri yiyenler.
  • Parazitoid: Zararlı böceklerin yumurta,larva,pupa ve erginleri üzerine ya da içerisine yumurta bırakan ve ergin öncesi dönemini onların içerisinde beslenmek suretiyle devam ettiren ve böylece ölümlerine neden olan canlılar.
  • Patojen: Zararlı böcekleri hastalandıranlar.
  • Vektör: Genel olarak taşıyıcı anlamına gelir.Hastalığın taşınmasını sağlayan böcekler.
Fiziksel Mücadele:

Tarımsal mücadele yöntemlerinden olan fiziksel mücadele, zararlı ve yabancı otların insan gücü veya mekanik unsurlar yardımıyla toplanarak yok edilmesi esasına dayanmaktadır. Maliyet yönünden pahalı olmayan yöntem, çevreye herhangi bir zarar vermemektedir. Yöntem kapsamında, kapan, tuzak, engel, örtü, korkuluk gibi bazı araçlar kullanılabilmektedir. Mümkün olması halinde zararlılar toplanabilir, avlanılabilir veya gürültü çıkartılarak uzaklaştırılabilirler.

Kimyasal Mücadele:


Bileşimlerinde bulunan zehirli kimyasal maddelerle hastalık ve zararlıları yok etmek için yapılan mücadeledir. Bu mücadelede zarar veren unsurlar yok edilmek için tarımsal ilaçlar
kullanılmaktadır. Tüm mücadele yöntemleri arasında en fazla kullanılan yöntemin bazı üstün yönleri olduğu gibi sakıncalarıda bulunmaktadır. Kimyasal mücadele yöntemiinin etkili ve doğru kullanılabilmesi için hastalık ve zararlıların, tarım ilaçlarının, ilaçlama makinelerinin, uygulama tekniklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir.


misafir 10 Mayıs 2011 19:24

bitkiler
 
bitkiler nasıl korunmalı


Misafir 13 Şubat 2012 20:09

tarımda biyolojik mücadele yöntemlerinden herhangi birinin çevreye etkileri



Saat: 00:23

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık