MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Taslak Konular (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/)
-   -   Geometik cisimlerin açılımları nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/318232-geometik-cisimlerin-acilimlari-nelerdir.html)

DjPasa 18 Nisan 2010 15:12

Arkadaşlar Bi görevim Var yardımcı Olursanız Sevniirm (Küre,Koni,Piramit,Üçgen,Silindir,Daire,Kare,Küp,Dikdörtgen) bunların Sizden en Kısa sürede acılımlarını isityiroum Lütfen Yardımcı Olunuz Saygılarımla...


Misafir 8 Mayıs 2011 18:11

Piramidin temel elemanları tepe noktası, tabanı, yan yüzleri, ayrıtları ve yüksekliğidir. Piramidin tepe noktasından taban düzlemine inen dikme veya bu dikmenin uzunluğu piramidin yüksekliğidir.
Tepe noktasını taban merkezine (ağırlık merkezine) birleştiren doğru parçası tabana dik ise piramide dik piramit, eğik ise eğik piramit denir. Piramitler, tabanlarını oluşturan çokgensel bölgelere göre üçgen dik pirami, kare eğik piramit vb. şeklinde adlandırılır.
Dik piramitlerin yüzey alanı, taban alanı ile yan yüzlerini oluşturan üçgensel bölgelerin alanları toplanarak bulunur.






KONİ:

Koninin temel elmanları; bir daire olan taban, tabanın dışında bir tepe noktası, tepe noktasını taban merkezine birleştiren doğru parçası olan eksen, tepe noktasından geçen ve tabanın çevresini oluşturan çembere dayanan bir doğrunun süpürdüğü yanal yüzey, bu doğrudan ibaret olan ana doğru (doğuran) 'dur.
Ekseni tabana dik olan koni dik koni (veya dönel koni), eğik olan koni eğik koni olarak adlandırılır.
Dik koninin yanal yüzü, bir dairenin belirli bir merkez açısıyla elde edilen sektörüdür. Koninin tabanı, çevresini uzunluğu bu sektörün yay uzunluğuna eşit olan dairedir.
Dik dairesel koninin yüzey alanı, koninin yanal yüzey alanı ile taban alanı toplanarak bulunur.
Sektörün alanı demek daire diliminin alanı demektir.
Bir dönel koninin düzlemlerle arakesitine, konikler adı verilir. Herhangi bir koni, tabana paralel bir düzlemle kesilirse, düzlemle taban arasında kalan kısma kesik koni denir.




KÜRE:

Kürenin temel elemanları; bir merkez noktası, bu merkez noktasından eşit uzaklıkta bulunan noktaların oluşturduğu yüzey ve yüzeyin herhangi bir noktasını merkeze birleştiren doğru parçası (yarıçap) 'dır.
Özel bir küre, merkezi ve yarıçapı dikkate alınarak hesaplanır.
Merkezden geçen düzlemlerle kürenin ara kesiti olan dairenin çapı aynı zamanda kürenin çapıdır.
Merkezinden geçen düzlemlerle küre yüzeyinin ara kesitine büyük çemberler adı verilir.
Kürenin büyük dairesi, kürenin merkezini içine alan veya merkezinden geçen dairedir. Kürenin yüzey alanı, kürenin en büyük dairesinin alanının 4 katına eşittir.
En büyük çemberin yarıçap uzunluğu r olan bir kürenin hacmi, taban yarıçapı r ve yüksekliği 2r olan dik silindirin hacminin 2/3 üne eşittir.




Formüller
(İki boyutlu, standart) bir küre için kimi formüller:

Küre formülleri
Hacim
Projeksiyon Alanı
Küre parçasının hacmi
Yarıçap
Yükseklik
Atalet momenti




SİLİNDİR:

Silindir geometrik bir cisimdir.

Hacmi:
Yüzey alanı:
Bir dikdörtgenin bir kenarı etrâfında döndürülmesiyle elde edilir. Bu silindire dik veya eğik silindir denir. Alt ve üst tabanı dâiredir. Soba borusu dik silindire bir örnektir.

Matematikte silindirin genel tanımı şöyledir: Düzlemsel bir eğriyle bu eğrinin düzleminde bulunmayan bir doğru verildiğinde, dâimâ bu doğruya paralel kalmak şartıyla eğriye dayanarak hareket eden bir doğrunun taradığı yüzeye silindirik yüzey denir. Bu silindirik yüzeyle, bu yüzeyi kesen paralel iki düzlemin sınırladığı cisme silindir denir. Silindir yüzeyini meydana getiren doğrulardan herbirine ana doğru denir.

Silindire, taban eğrisine göre isim verilir. Eğri dâireye Şişe dâirevî silindir, elipse ise eliptik silindir denir. Silindirik yüzey için taban eğrisinin kapalı olması gerekmez. Parabolik silindir, hiperbolik silindir, birer silindirik yüzeydir. Dairevî silindirin ana doğrusu tabana dik değilse böyle silindire eğik silindir denir.

Taban yarıçapı “r”, yüksekliği “h” olan bir dik silindirin alan ve hacim formülleri şöyledir:

Yan alan: Y=2πrh

İki taban alanı: 2A=2πr2

Bütün alanı: S=Y+2A=2πrh+2πr2=2πr (h+r)

Hacmi: V= π r2. h

Bayındırlıkta: Bir şasiye monte edilmiş, tekerlek vazîfesi gören bir veya birkaç büyük mâdenî silindirden meydana gelen ve toprağı, şaseleri kaplayan malzemeyi sıkıştırmak ve ezmek için kullanılan, dökme demirden yapılmış büyük ağırlığa, şeklinden dolayı silindir adı verilir.

Otomobilde, tekstil ve kâğıt sanâyiinde çeşitli silindirler kullanılmaktadır.


nicely 8 Mayıs 2011 21:54

Kare Prizmanın Özellikleri
Tabanı kare, yan yüzleri dikdörtgensel bölge olan prizmaya kare prizma denir. Kare prizmanın 8 köşesi, 12 kenarı ve 6 yüzü bulunur. Karşılıklı ayrıtlarının uzunlukları birbirine eşittir. Alt yüzüne alt taban, üst yüzüne üst taban denir. Karşılıklı yüzler birbirine eşittir. Kare prizmanın üç boyutu vardır. Bunlar; en, boy ve yükseklik olarak adlandırılır. Tabanı oluşturan karenin köşegenine taban köşegeni, tabanın bir köşesinden diğer tabanın öbür köşesine çizilen doğru parçasına cisim köşegeni, tabanı oluşturan karenin alanına taban alanı denir.turkeyarena.net Dikdörtgenlerden oluşan yan yüzlerin alanları toplamına yanal alan, taban alanıyla yanal alanın toplamına da bütün alan denir.
http://www.cebirsel.com/maths/ossGeometri/prizma_dosyalar/geo_164.gif


Koni'nin Açılımı


Koni, matematikte, bir düzlem içindeki dairenin her noktasını, düzlem dışındaki bir noktaya birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği geometrik şekildir.

Dik üçgenin bir dik kenarı etrafında döndürülmesiyle elde edilen koniye, dik koni veya dönel koni denir. Koniler, tabanlarına göre; dairesel koni, eliptik koni gibi isimler alırlar. Dairesel bir dik koninin taban merkezini tepe noktasına birleştiren doğru parçasına, bu koninin ekseni veya yüksekliği denir. Taban çevresinin herhangi bir noktasını tepeye birleştiren doğru parçasına koninin ana doğrusu veya apotemi adı verilir. Taban çevresinin her noktasını tepeye birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği yüzey, koninin yanal yüzeyi adını alır. Yanal yüzeyin alanı, taban çevresi ile apoteminin çarpımının yarısına eşittir. Taban yarıçapının uzunluğu r, apotemi uzunluğu a ise yanal yüzey alanı= π·r·a olur. Bir dairesel dik koninin hacmi de, taban alanı ile yüksekliğin çarpımının üçte biri alınarak elde edilir:http://www.delinetciler.net/forum/attachments/6602d1269014638-koninin-acilimi-.gif
Silindir Açılımı

Tabanı daire olan prizmalara silindir denir. Silindirin yan yüzü dikdörtgen biçimindedir. Dikdörtgenin bir kenarı yükseklik kadar, diğer kenarı ise taban dairesinin çevresi kadardır
http://www.delinetciler.net/forum/attachments/6600d1269014183-silindir-acilimi-.gifKüp, üç boyutlu, alanları birbirine eşit altı karenin dik açılarla birleşmesinden oluşan 6 yüzlü bir geometrik şekildir. Düzgün altıyüzlü, (Regular hexahedron) olarak da anılır ve tamamı 5 tane olan Platonik hacimler'den biridir. Küpün en önemli özelliği tüm yanal yüzeylerinin ve alt + üst tabanlarının kare olmasıdır.
http://www.delinetciler.net/forum/attachments/6595d1269010035-kupun-acilimi-.jpg


The Eniqmatic 11 Mayıs 2011 21:38



_EKSELANS_ 11 Mayıs 2013 21:38

http://img862.imageshack.us/img862/5640/forumdasnetkp1.jpg


http://img51.imageshack.us/img51/5029/forumdasnetkare1.gif

http://resim.maxihayat.net/geometrik-cisimlerin-acik-ve-kapali.gif

http://www.matematiktutkusu.com/uploads/posts/2009-03/1237125294_koni.jpg

http://www.matematiktutkusu.com/uploads/posts/2009-03/1237067278_dik-silindir.jpg

http://www.bilgizenginleri.com/attachments/7203d1333484710/silindir.gif

http://www.matematiktutkusu.com/uploads/1286565696_dikdortgenler-prizmasi-acik.jpg

http://www.matematiktutkusu.com/uploads/1286566068_kare-pramit-acik.jpg
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhpW0zKCrOyT1oyosUMhk2iheoWpxacSpmfWn5S7iAlbR1OwvD

http://www.vitaminegitim.com/EXTERNAL/BASE_URL/VIT_LO/UPLOADS/cb27cdeefe38bfa6e8a2f9aabbb07b83/images/c9bc5e7a94f6f589b946b41146a1eedc.jpg?x=580&y=-1

http://www.matematiktutkusu.com/uploads/1286565787_ucgen-prizma-acik.jpg


xpolemick16x 19 Eylül 2013 20:44

Teknoloji ve Tasarım dersinde düzen kuşağında değişkenliği olmayan geometrik şekiller kullanılır. Kullanılmasındaki amaç daha düzenli tasarımlar ortaya çıkarmaktır. Bir düzenin aranırken dikkat edilen en önemli hususlardan birisi tekrardır. Bir tekrarın olması tasarımda bir ritmin olduğunu gösterir. Tekrar neticesinde düzen aranır. Düzen arama çalışmaları yaparken yapılacak tasarımda estetik görünümünün önemi ön plana çıkmalıdır. Değişkenliği olmayan geometrik şekiller kare daire eşkenar üçgen ve çizgiden yola çıkılarak elde edilen silindirdir. Aşağıda bu şekillerin açılımını göreceksiniz. Hayal et, değişimi yakala ve uygulama geçme zamanı...

Eşkenar Üçgen Prizmanın Açılımı

http://gelisenbeyin.net/img/eskenar-ucgenin-acilimi.gif

Eşkenar Üçgenin Açılımı
http://gelisenbeyin.net/img/eskenar-ucgen-acilimi.gif

Küpün Açılımı

http://gelisenbeyin.net/img/kare-kupun-acilimi.jpg


Silindir Açılımı

http://gelisenbeyin.net/img/silindirin-acilimi.gif

Yukarıdaki geometrik şekillerden yola çıkarak farklı şekil tasarımları...
http://gelisenbeyin.net/img/geometrik-sekillerin-acilimi.jpg


nicely 22 Eylül 2013 13:29

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2662285)
offf sadece şekillerin açılımını toplu versenizzzzzzz




Saat: 13:49

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık