MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Müzik tr (https://www.msxlabs.org/forum/muzik-tr/)
-   -   Aşık Gül Ahmet Yiğit (https://www.msxlabs.org/forum/muzik-tr/319204-asik-gul-ahmet-yigit.html)

_Yağmur_ 25 Nisan 2010 16:49

Aşık Gül Ahmet Yiğit (Aşık Gül Ahmet Yiğit Hakkında)
 
Aşık Gül Ahmet Yiğit
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Türk Halk Müziği sanatçısı, 21. yüzyıl halk ozanı, İskenderun Karayılan kasabası Canova İlköğretimokulu Müdürü.
1955 yılında Gaziantep-Türkiye ili Islahiye ilçesi'ne bağlı Feyzi Paşa bucağında doğdu.(d. 1955)
21. yüzyılın sayılı halk ozanlarından Ahmet Yiğit, 1955 yılında Gaziantep ili Islahiye ilçesinde doğdu. Soyu Kayseri Pınarbaşı Avşarlarından Derviş Paşa iskanında Gavurdağı'nı yurt tutmuş Kerimoğlu adıyla tanınan aşirete dayanır. İlk ve orta örenimini Islahiye'de tamamladı. Ortaöğretim yıllarında, İskenderun Ticaret Lisesi öğrencisi olduğu senelerde, Türk Halk Müziği ile ilgilenmeye başladı. İlk şiirlerini lise öğrencisiyken Yazmaya ve söylemeye başlamıştır. İlk ve orta öğrenimini tamamlayan Ahmet Yiğit, Hatay Eğitim Enstitüsü'ne kayıt olur ve buradan öğretmen olarak mezun olur.
Ozanlıkta ilk sesini 1975 yılında Konya'da yapılan Türkiye Aşıklar Bayramı'nda duyuran Gül Ahmet, halk edebiyatının her dalında usta bir aşık olduğunu ispatlamıştır. Gül Ahmet Konya'da çeşitli dallarda birincilikler almış Usta Halk Şairi sıfatıyla, 1981 yılında katıldığı Atatürk'ün 100. doğum yılı adına TRT' in düzenlediği yarışmada ikinci olmuştur. Ülkesi Türkiye'yi Almanya ve Hollanda'da temsil etmiş ayrıca Kıbrıs Barış Harekatı'nın 10. yıl kutlamalarında Nuri Şahinoğlu ile birlikte yarışmada Türkiye adına yarışmıştır.
Mizahi Türkü dalında da usta olan Gül Ahmet sazı ve sesi ile beğenilen bir halk ozanı olarak yurdun çeşitli yörelerinde yapılan festival ve törenlere katılmaktadır. Evli, bir oğul ve bir kız sahibi olan ozan, halen İskenderun Karayılan kasabası Canova İlköğretim Okulu müdürlüğü görevini sürdürmektedir.


kyle 2 Temmuz 2010 12:42




Saat: 12:31

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık