MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Milli kültürü yansıtan ögeler nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/335554-milli-kulturu-yansitan-ogeler-nelerdir.html)

Misafir 21 Ekim 2010 20:29

Milli kültürü yansıtan ögeler nelerdir?
 
Milli kültürü yansıtan ögeler nelerdir?


Misafir 20 Aralık 2011 20:32

.dini ve milli bayramlarımızda yapılan hazırlıklar,kutlamalar,ziyafetler
.askere gidecek gençlerimizin eline kına yakmak,onları davullu zurnalı törenlerle uğurlamak
.dini bayramlarda büyüklerin ellerini öpmek
.misafirperverlik
.hoşgörülük
.yardımseverlik
.kına gecesi
.cirit atma,yağlı güreş,deve güreşleri


_AERYU_ 28 Ekim 2012 15:45

Büyük Önder Atatürk'e göre “Millet aynı kültürden insanların oluşturduğu toplumdur”. Demek ki “milli kültür” bir devleti ayakta tutan unsurların en önemlisidir. Çünkü milli kültür oluştuğunda ortaya millet çıkar. Millet ise mutlaka bir devlet oluşturur.

Dünya tarihine baktığımızda milli kültüre sahip olmanın önemi daha iyi anlaşılır. Tarihe gözatıldığında milli kültüre sahip halkların her türlü zorluğa karşı varlıklarını korudukları görülecektir. İkinci Dünya Savaşı'ndan enkaz halinde çıkmalarına rağmen kısa sürede önemli birer güç haline gelen Almanya ve Japonya bunun en güzel örneğidir.

Aynı şekilde İstiklal Savaşı'nda Türklere yeni zaferler kazandıranTürk Milletinin Atatürk milliyetçiliği ile tamamlanan milli kültürünün sağlamlığıdır.

Milli kültür milli ve manevi değerlerin öğretildiği eğitim kurumlarında oluşmaya başlar. Eğitim kurumlarında milli ve manevi değerleri öğrenen gençler ise bu değerlere sahip çıktıkları ölçüde devleti milli birliği ve beraberliği güçlendirirler.

Atatürk'ün sözleri ortak bir kültür oluşturan eğitimin milli birlik ve beraberlik açısından önemini açıkça ortaya koyar:

“Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize görecekleri öğrenimin sınırları ne olursa olsun ilk önce ve herşeyden önce Türkiye'nin bağımsızlığına kendi benliğine milli geleneklerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek gereği öğretilmelidir. Dünyada uluslararası duruma göre böyle bir mücadelenin gerektirdiği manevi unsurlara sahip olmayan kişiler ve bu nitelikte kişilerden oluşan toplumlara hayat ve bağımsızlık yoktur. Çocuklarımızı aynı eğitim derecesinden geçirerek yetiştireceğiz. Kesinlikle bilmeliyiz ki iki parça halinde yaşayan milletler zayıftır hastadır. Çocuklarımıza vereceğimiz öğrenim sınırı ne olursa olsun onlara esas olarak şunları öğreteceğiz: Milletine Türkiye Devleti'ne TBMM'ne düşman olanlarlarla mücadele; bu mücadelenin sebep ve vasıtaları ile donatılmayan millet için yaşama hakkı yoktur.” (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri cilt 2 1952 Türk İnkılap Tarihi Enstitü Yayınları)

Atatürk bu sözlerle alınan eğitimin mahiyeti her ne olursa olsun milli değerleri yücelten ve her zaman korunması gerekli unsurlar olarak ön planda tutan bir üsluba sahip olması gerektiğini vurgular. Çünkü bir devletin sağlam temellere oturması için öncellikle milli birlik ve beraberliğini koruması gerekir. Bir devlet ne kadar gelişmiş olursa olsun ne kadar güçlü olursa olsun eğer ortak bir kültüre sahip değilse parça parça demektir. Böyle bir devlet ise tüm gücünü kaybeder.

Milleti oluşturan unsurların en temel noktasında bireyler karşımıza çıkmaktadır. Bireylere milli beraberliğin ne olduğunu öğretmek ve milli şuuru kazandırmak ise ancak eğitimle gerçekleşebilir. Bireylere milleti için çalışmanın önemi öğretilmediği takdirde milli eğitim amacına ulaşmamış olur. Birey devletine ve dolayısıyla milletine faydasız bir insan haline gelir. Atatürk'ün vurguladığı gibi eğitimin mahiyeti ve düzeni her ne olursa olsun gençler milli şuurun aşılayıcısı olan milli kültürümüzü öğrenecek şekilde eğitilmelidir. Ayrıca milli kültürün temellerini Büyük Önder Atatürk'ün “İlke ve İnkılapları”nın oluşturduğu gençlere anlatılmalıdır.

Kaynak:


Misafir 5 Mayıs 2017 08:11

MİLLİ KÜLTÜRÜ YANSITAN ÖGELER NELERDİR.
Milli kültür. Bir milletin varlığını sürdürebilmesi için ihtihacı olan değerleri içinde barındırır. Her milletin kendine özgü gelenek ve görenekleri. Örf adetleri. Türküleri yemekleri bulunur. Milli Kültür. Eskide günümüze milletlerin manevi değerlerini içinde barındararak gelmiştir.her milletin kendi insanını bir bir arada tutan ortak değerleri kapsamaktadır. İnsan hayatındaki yeri ve kültürü yansıtan öğeler temelini oluştumaktadır.

Milli kültürün öğeleri insanları bir araya getiren özelliklerden oluşur. Bunlar başta insanların
Konuştuğu ortak dilleri. Yöresel oyunları. Bayramları. Türküler. Yöresel yemekleri. Giysiler . tarihi eserler. El sanatları. Spor aktiviteleri gibi bir çok öğenin oluşumundan meydana gelir. Herkes tarafından bilinmesi gerekip geliştiribilecek öğelerin bütünüdür.

Bir milletin kendi geleceğini koruması için milli kültürüne sahip çıkması gerekmektedir. Milli kültür zamanla yok olması durumunda bir geleceği oluşturur. Her millet kendi değerlerini bir arada tutarak kendilerini bütünleştirir. Ulusların ayrımaz bir bütün olmaları sahip oldukları ortak değerlerden oluşmaktadır.



Saat: 14:23

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık