MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Uluğ Bey'in matematik alanında yaptığı çalışmalar nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/349214-ulug-beyin-matematik-alaninda-yaptigi-calismalar-nelerdir.html)

Misafir 30 Ocak 2011 16:41

Uluğ Bey'in matematik alanında yaptığı çalışmalar nelerdir?
 
Uluğ Bey'in matematik alanında yaptığı çalışmalar nelerdir?


Baturalp 10 Aralık 2016 23:30

Uluğ Bey, astronomi çalışmalarının temelini teşkil eden trigonometri ilmi üzerinde geniş çalışmalar yaptı. Kendisinden önceki Doğu - Batı dünyasının tahmini ve yaklaşık bilgilerini bırakıp bilimsel esasları tespit ederek, trigonometride yeni bir araştırma yolu açtı. Dünya onu astronomi alanındaki eserleriyle tanıdı. Semerkant'taki rasathanesinde yapılan çalışmalar, bugünkü astronomiye hala ışık tutmaktadır.

Başlıca başarılar şöyleydi: Kübik denklemlerin doğru yaklaşık çözümleri için yöntemler, iki terimli teorem ile çalışma;Uluğ Bey’in sekiz ondalık kesre kadar doğru olan kesin sinüs ve kosünüs tabloları; küresel trigonometri formülleri ve özellikle önemli olan Batlamyusunkinden beri ilk kapsamlı yıldız cetveli olan,Uluğ Bey’in Yıldızlar Cetveli.

DEVAMI >>> Uluğ Bey



Misafir 21 Mart 2018 21:36

ULUĞ BEY, Timurlu hükümdarı, matematikçisi ve gök bilimcisi (Sultaniye/ Azerbaycan 1394 – Semerkant 1449). Timur’un torunudur. Babası Şahruh tarafından 1409’da Maveraünnehr’in hakimliğine getirildi. Buhara’da medrese, Semerkant’ta medrese ve gözlem evi kurdu. 1447’de Şahruh’un ölümünden sonra hükümdar oldu. Ancak taht kavgaları yüzünden 1449’da oğlu Abdüllatif tarafından öldürüldü.

Kendisi de döneminin ünlü bilim adamalarından sayılan Uluğ Bey, yaptırdığı medreselerde Kadızade-i Rumi, Rûmi, Kâşi ve Ali Kuşçu gibi bilim adamlarıyla birlikte ders verdi. Zic-i Uluğ Bey (Uluğ Bey Zayiçesi) 1437, adlı astronomi eserinin hazırlanmasını sağladı. Eski Yunanlıların ve Arapların gökyüzü gözlemleriyle ilgili eserlerini inceleyerek ve üzerlerinde düzeltmeler yaparak Ay ve yıldızların hareketlerini gösteren tablolar düzenledi. (kendim yazdım bazı yerlere baktım sadece )



Saat: 20:28

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık