MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Meslek seçiminde nelere dikkat etmeliyiz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/353610-meslek-seciminde-nelere-dikkat-etmeliyiz.html)

Misafir 4 Mart 2011 17:12

Meslek seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
 
Meslek seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Meslek seçimi ile ilgili soruları cevaplar mısınız?



ThinkerBeLL 4 Mart 2011 17:20

Adım adım meslek seçimi


1- Hedef belirleyin: Bu hedef aynı zamanda sizin vizyonunuz, gelecek resminizdir. Birkaç yıl sonraki hayatınızı gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Ne olmak istiyorsunuz? Nasıl yaşamak istiyorsunuz? Nasıl bir hayat standardınız var?
2- Bir misyonunuz olsun: Gelecekte yapacağınız meslek ve yaşamak istediğiniz hayatla ilgili fikirleriniz ve hedeflerinizi belirlediniz mi? Cevabınız evet ise kendinize şu soruları sormaya başlayın: Neden böyle bir meslek? Neden böyle bir hayat? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin misyonunuzu belirleyecek.
3- Değerlerinizi keşfedin: Hayatta en çok önem verdiğiniz şeyleri düşünün. İnsanlara ve insanlığa faydalı olmak, üretmek ve başarmak, sevilmek, sayılmak vb. yüzlerce değer arasından ilk beşe hangilerini koyarsınız? Belirlediğiniz bu beş değer, hayat anlayışınızı ortaya çıkarır. Meslek seçiminde sizi yönlendirecek olan kıstaslar da değerler içinde saklı. Değerleriniz, vizyonunuz ve misyonunuzun örtüşmesi bu bakımdan çok mühim. Şayet bunlar örtüşmüyorsa ileride başarılı ve mutlu olma ihtimaliniz düşer. Başarı ve mutluluk; hedefleriniz, amaçlarınız, değerleriniz ve yaşayışınızın birbirleriyle âhenkli olmasına bağlıdır.
4-Kendinizi tanımaya çalışın: Güçlü yönlerinizi belirlemeye gayret edin. Kararınızı asla 'mesleki moda'yı esas alarak vermeyin. Kendinize, kişiliğinize uygun olmayan bir seçim yapmamaya özen gösterin. Neleri iyi yapabildiğinizi, hangi konularda başarılı olduğunuzu düşünün.
5- Kendinize sorular sorun: Elektronik mühendisliğini ele alalım. Popüler, günümüz koşullarında geçerliliği var, iş bulma ve para kazanma imkânı olan bir meslek. Ama sayılarla, elektrik-elektronik-teknik işlerle aranız iyi değilse, bu işte ne kadar başarılı olabilirsiniz? Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin size uygun olup olmadığını anlamak için kendinize şöyle sorular sorabilirsiniz:
  • Bu mesleği gerçekten istiyor muyum?
  • Bu mesleği zevkle yapabilir miyim?
  • Fiziksel ve kişisel özelliklerim bu işi yapmaya uygun mu?
  • Büyük şirketlere uygun biri miyim, yoksa daha küçük girişimci ruhla çalışan bir şirkette mi mutlu olabilirim?
  • Sayılarla ilgili mesleklere mi yatkınım, insan ilişkilerinin yoğun olduğu mesleklerde mi başarılı olabilirim?
  • Çok para beni mutlu eder mi?
  • Türkiye bu mesleği uygulamam ve yapmam için uygun bir ülke mi?
  • Fazla mesai yapabilir miyim?
  • Hafta sonları çalışabilir miyim?
  • Seyahat edebilir miyim?
  • Ne tarz insanlarla birlikte çalışmaktan hoşlanırım?
6- Gelişen dünyayı takip edin: Dünya ve Türkiye'deki gelişmeleri ve gidişatı takip etmek, teknolojideki yenilikleri bilmek, ekonomiyi anlamaya çalışmak gelecekte hangi mesleklerde yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulacağının ipuçlarını verir. Çevrenizde olup biten yenilikleri gözlemleyin ve bu gözlemlerden yola çıkarak, sürekli gelişen ve değişen dünyada nasıl bir yer alabileceğinizi düşünün. Dünyanın size sunduğu imkânları ve fırsatları kaçırmayın, iyi değerlendirin. Bu şekilde vereceğiniz bir karar, size iyi bir gelecek sunabilir.
7- Pozitif düşünün: Meslek seçimi yaparken karamsarlığı bırakın. Karamsarlık, kendinize olan inancınızı zayıflatır. İsteklerinize, tercihlerinize önem verin. Kendinize güvenmeden yapacağınız her seçim sizi yanıltır. Meslek seçimi yaparken elbette olumlu ve olumsuz yönlerini düşünün ama rehberiniz, iyimser ve yapıcı düşünce olsun.


Ayrıntılı bilgi için konuyu görüntüleyiniz > Meslek Seçimi


beyza774 6 Mart 2012 15:06

Meslek Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
a. KENDİ KİŞİLİĞİNİZİ TANIMALISINIZ
b. YETENEKLERİNİZİN NE OLDUĞUNU BİLMELİSİNİZ
c. İLGİ DUYDUĞUNUZ ALANLARI TESPİT ETMELİSİNİZ
d. MESLEKLER HAKKINDA BİLGİ EDİNMELİSİNİZ

a) KİŞİLİĞİNİZ (Karakterim Nasıl?)
Kişilik nasıl tanınır:
1. Kişiliğinizi tanımada rehber öğretmene başvurup temel kişilik özelliklerini öğrenebilirsiniz.
2. Eleştirisine itimat ettiğiniz yakın arkadaşlarınızdan bazılarına danışabilirsiniz.
3. Okulda sizi iyi tanıyan, kendinize yakın bulduğunuz bir öğretmene müracaat edebilirsiniz.

Meslek seçiminde kişiliğin rolü nedir?
Her mesleğin kendine has gerektirdiği bazı özellikler vardır. Doktor olmayı düşünen birinin kandan ve ölümden korkmaması, çirkin manzaralar karşısında tiksinti duymaması gerekir. İkna gücü yüksek, dışa dönük, insanlarla devamlı ilişki de olan girişimci niteliklere sahip olan birey; avukat, politikacı veya pazarlamacı olabilir.

Temel kişilik özellikleri nelerdir?

1. Sabırlı olmak
2. Heyecanlılık
3. Seyahati sevmek
4. Soğukkanlılık
5. Çabuk reaksiyon göstermek
6. Hayal gücü
7. Titiz olmak
8. Düzgün konuşma
9. İdarecilikten hoşlanma

b) YETENEKLERİNİZ ( Ben Neler Yapabilirim?)
Yetenek, belli bir eğitimden yararlana bilme gücüdür. Bireyin hangi eğitim programında başarılı olabileceğini gösterir. Yetenek meslekteki başarıyı etkileyen etkenlerden biridir ve temel gerekliliktir. Seçtiği mesleğin gerektirdiği azami yetenek düzeyine sahip olmayan bireyin o meslekte başarılı olması mümkün değildir. Bunun yanında sahip olduğu yeteneklerin, kapasitenin altında bir yetenek düzeyi gerektiren mesleğe yönelen bireyin meslekte doyum sağlaması da mümkün olamayacaktır.

Akademik yeteneğin, okulda derslerdeki başarının ya da başarısızlığın araştırılması, sözel ya da sayısal düşünme yeteneklerinden hangisinde daha başarılı olduğunun belirlenmesi gerekir. Bunun için bireyin fen, sosyal, matematik, türkçe derslerindeki başarısı bir ölçüt olabilir. Sayısal düşünme gücüne sahip olmayan, fen, matematik gibi sayısal derslerde başarılı olamayan bir bireyin tıp fakültesi, diş hekimliği, mühendislikler gibi matematik-fen puanı ile öğrenci olan yüksek öğretim programlarında başarılı olması mümkün değildir. Sözcükleri ustalıkla kullanamayan, zengin bir sözcük dağarcığına sahip olmayan kişinin dil ve edebiyat programında başarılı olması zordur.

c) İLGİ ALANI ( Ben Neler Yapmaktan Hoşlanırım?)
İlgi alanınız; hoşlandığınız, yaparken mutlu olacağınız, özel bir çaba sarf etmeden zevkle yapacağınız, tatmin olacağınız işlerdir. Nelerden hoşlanıyorsunuz, hangi tür işlerde fazla gayret sarf etmeden bile başarılı olabiliyorsunuz, akranlarınıza göre sizi üstün kılan ne gibi özellikleriniz var, hangi alanlarda başkalarına sizi üstün kılan ne gibi özellikleriniz var, hangi alanlarda başkaları size ulaşmada zorlanıyorlar, üzerinde düşündüğünüz başarılı olacağınıza inandığınız işler nelerdir?

Ders içi ve ders dışında hangi konularla uğraşmayı seviyorsunuz?
Yeteneğiniz olmasına rağmen hoşlanmadığınız meslekler bulunabileceğini de hesaba katınız.

İlgi alanı nasıl tespit edilir?

İlgi alanınızın ölçülmesinde aşağıdaki kriterleri kullanabilirsiniz.
1. İlgi alanlarını ölçen bazı psikolojik testler kullanılabilir.
2. Orta öğretim yıllarında sizi en çok meşgul eden, uğraşmaktan hoşlandığınız alanların ne olduğunu inceleyebilirsiniz.
3. Çalışırken hoşlandığınız, tatmin hissine kapıldığınız, sizi mutlu eden mesleklerin neler olduğunu tespit ederek ilgi alanınız konusunda fikir edinebilirsiniz.

d) MESLEKLER HAKKINDA BİLGİ EDİNİLMESİ
Meslekler nasıl tanınabilir?
1. Rehber öğretmenden öğrenebilirsiniz.
2. ÖSYM 'nin hazırladığı kılavuzdan faydalanabilirsiniz.
3. Çevrenizde o meslekte çalışan yakınlarınız ve akraba çevrenizden faydalanabilirsiniz.
4. Oturduğunuz ilde üniversite veya üniversiteye bağlı bir fakülte varsa ve seçtiğiniz bölüm bulunuyorsa oraya müracaat edip öğretim görevlilerinden bilgi alabilirsiniz. Ancak meslekleri anlatırken bazıları o mesleği sevmediği için yalnızca kötü yönlerini anlatıyor olabilir. Bazıları ulaşamadığı için bir diğer mesleği abartarak anlatabilir. Aileniz bu konuda yanlış bilgilerle tek yönlü sizi şartlayabilir. Bunu gözden uzak tutmayınız.

Meslekleri tanımada nelere dikkat etmeli?
1. Mesleğin gerektirdiği yeteneklerin neler olduğunu bilmeli.
2. Mesleğin gerektirdiği kişilik özelliklerinin neler olduğunu bilmeli
3. Mesleğin ileride çalışma ortamının ne olduğunu öğrenmeli.
4. Meslek hayatında beraber olacağınız arkadaş grubunun nasıl olacağını belirlemeli.
5. Mesleğin avantaj ve dezavantajlarının neler olduğuna bakmalı.
6. Mesleğin kazandıracağı imkanlara dikkat etmeli.
7. Zevkle çalışabileceğiniz fazla efor sarf etmeden bile başarılı olabileceğiniz sizde hayal kırıklığına yol açmayacak meslekleri seçiniz.


Misafir 10 Nisan 2012 16:40

MESLEK SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Gelecekteki mesleğimizin ne olacağına karar verirken öncelikle meslek hakkında bir araştırma yapmalıyız.Seçtiğimiz meslek ilgi , beceri ve kişiliğimize uymalıdır.Eğer bu mesleğin sizi ilerde mutlu edeceğini düşünüyorsanız ve bu mesleği benimsiyorsanız bu meslek sizin için ideal bir seçim olabilir.Meslek seçimimizi yaparken asla ücreti veya popülerliğini düşünmemeliyiz.Aksi takdirde bu meslek sizi ilerde pişman edecek ve mesleğinizde başarılı olmanızı engelleyecektir.Zaten günümüzde mesleklerinden pişmanlık duyanlar genellikle meslek için gerekli nitelikleri taşımadıkları ve aceleci davranarak bunun üzerinde düşünmedikleri için bundan yakınmaktadırlar.Bu nedenle seçtiğimiz mesleği araştırırken bu meslekte çalışan bir yakınımızla bunun hakkında konuşmamız doğru olacaktır.Tüm bunları uyguladıktan sonra artık kararlı olduğunuza inandığınız anda sahip olmak istediğiniz mesleğe ulaşabilmek için çaba göstermeli ve hedefinize doğru ilerlemelisiniz.Sonrasında ise mesleğiniz ne olursa olsun bunda başarılı olmak için gayret göstermeliyiz.



Saat: 22:19

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık